Moscova ameninta: veti sta in frig! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 12:04
11067 citiri
Moscova ameninta: veti sta in frig! (Opinii)

"Ramane de vazut cat vor plati europenii pentru gaz si energie electrica cand Rusia va putea alege la liber directia in care sa-si livreze gazele naturale si petrolul.

In aceste conditii devine usor explicabila frenezia mediatica sponsorizata de politicienii europeni care sunt nevoiti sa spuna alegatorilor dulci povesti despre 'revolutia gazelor de sist' in speranta ca aceste povesti ii vor incalzi in timpul iernii care se anunta a fi destul de friguroasa".

Stiti de unde am extras acest citat cu iz de amenintare? Dintr-un material difuzat de Vocea Rusiei care anunta ca gigantul Gazprom ar putea sa-si redirectioneze productia catre Est, in special China. Stiti cine e Gazprom? Una dintre marile companii prin care Moscova obtine mai mult decat bani. Exercita presiune si isi tine inca sub control fostii sateliti.

Amenintarea este evidenta. Dupa etapa emotionala - proteste cu crucea in frunte, la Pungesti - am intrat in faza santajului fatis - daca nu renuntati la "revolutia gazelor de sist" va lasam in frig la iarna. Nu trebuie sa fii cine stie ce expert in geopolitica si geostrategie ca sa intelegi ca aceasta amenintare cinica contine cheia intregului scandal al gazelor de sist ignorata cu obstinatie in Romania de opinia publica.

Pentru Rusia nu e doar o chestiune de bani. Clienti pentru gaze va gasi intotdeauna, fara indoiala, inclusiv in Est, dupa cum, sustine Vocea Rusiei. Problema este una de influenta. In Romania, la Deveselu, au inceput lucrarile la radarul american antiracheta. Acest scut face din Romania o tara de importanta strategica pentru SUA.

Credeti ca Victor Ponta a fost primit la Casa Alba pentru ochii lui frumosi? Credeti ca vicepresedintele american l-a sunat pe Traian Basescu pentru ca nu mai putea de dorul lui? Occidentul e satul de noi pana in gat, de istericalele noastre, de pactele noastre penibile de coabitare, de neseriozitatea noastra, de reevaluarile noastre, de coruptie, tafna si infantilism, de raportarea noastra incorigibila la justitie si la statul de drept. Credeti ca ne-au luat copii de suflet?

Imensa noastra sansa este aceeasi din totdeauna - pozitia geografica strategica. Si tot ea scoate din minti Moscova. Rusia nu-si permite sa piarda complet controlul asupra Romaniei unde SUA au asezat un cap de pod atat de important.

De ce nu sunt invocate decat argumente emotionale in chestiunea gazelor de sist? Cati specialisti autentici ati auzit vorbind aplicat pe aceasta tema? Cate statistici oficiale si credibile au fost prezentate in aceasta chestiune? De ce toata furia aceasta este canalizata strict impotriva Chevron cand sunt vreo 10 alte frme care fac deja explorari? De ce nu spune nimeni ca in Romania se fac fracturari hidraulice de 50 de ani si nu s-a intamplat din cauza lor niciun cataclism?

Sunt doar cateva intrebari care par sa nu atraga atentia prea multor oameni, altfel de buna credinta.

Eu inteleg furia impotriva guvernarii Ponta. Inteleg exasperarea provocata de o guvernare inepta si corupta, clientelara si toxica. Inteleg disperarea cu care se striga "demisia" si "Jos Ponta!". Inteleg incantarea celor care au impresia ca in sfarsit societatea civila din Romania reactioneaza.

Dar exista un imens risc ca aceasta descararea de dezmagire legitima sa fie manipulata cu abilitate. Exista riscul ca Victor Ponta sa fie impiedicat de strada bine condusa emotional sa faca poate singurul lucru bun al mandatului sau. Sincer, pe mine nu ma incanta deloc "Jos Ponta!", daca vine la pachet cu un nerostit, neasumat, dar implicit "Sus Moscova!".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#gaze de sist, #proteste gaze de sist, #Moscova gaze de sist , #gaze