Romgaz vrea sa extraga gazele offshore din Marea Neagra: Discutam preluarea a 15-20% din proiectul Neptun Deep

Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 17:40
3372 citiri
Romgaz vrea sa extraga gazele offshore din Marea Neagra: Discutam preluarea a 15-20% din proiectul Neptun Deep

Romgaz analizeaza posibilitatea de a prelua o participatie de 15-20% din proiectul Neptun din Marea Neagra, a anuntat Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz. Acesta spune ca pe 18 noiembrie, consultantul care se ocupa de exitul Exxon din Romania a contactat producatorul roman de gaze pentru inceperea negocierilor.

"Am fost contactati, ieri (luni - n.red.), printr-un e-mail, de catre consultantul care ii consiliaza pe cei de la Exxon in acest exit. Ne-au anuntat ca urmeaza un proces de exit si ca, daca suntem interesati, ne invita la masa discutiilor. Urmeaza sa purtam discutii in perioada urmatoare, impreuna cu reprezentantii OMV", a spus Volintiru.

El a precizat ca nu stie cand va avea loc prima runda de discutii.

"Trebuie sa analizam primele documente. Ne-am gandit, din punctul nostru de vedere, ca ar fi bine sa preluam o participatie de 15-20%. Avem capacitatea de a finanta aceasta preluare din surse proprii, din surse atrase si facand un mix din cele doua", a sustinut oficialul Romgaz.

Potrivit acestuia, producatorul roman de gaze era de mult timp interesat de aceasta tranzactie.

"Din punctul de vedere al Romgaz, este unul dintre pasii pe care ii facem pentru diversificarea activitatii si spre marirea portofoliului de business al companiei si, implicit, al tarii. Este un pas firesc, foarte normal. Noi eram cu ochii de mult pe aceasta oportunitate", a continuat el.

Totodata, Volintiru a subliniat ca acest lucru nu inseamna renuntarea la proiectele in care compania este deja angrenata, precum proiectul Trident din Marea Neagra, realizarea termocentralelor Iernut si Mintia si preluarea unei participatii din terminalul LNG din Grecia.

Intrebat daca Romgaz le poate finaliza pe toate, el a raspuns: "Cu ajutorul lui Dumnezeu, da. Noi discutam mai multe forme de finantare, nu numai din sistemul bancar. Exista credite, exista emisiuni de obligatiuni si exista asocieri intre parteneri puternici si potenti financiar, deci exista mult mai multe. Si exista finantari europene. Iata deja exemple de patru surse de finantare, in afara de banii proprii. Deci daca vrei sa diversifici, se gasesc si sursele, parerea mea".

Vineri, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a afirmat ca Romgaz ar trebui sa analizeze oportunitatea de a prelua participatia ExxonMobil in proiectul Neptun din Marea Neagra, in cazul in care americanii se vor retrage.

"O sa am o discutie saptamana viitoare cu Romgaz separat, sa fie mai activ in piata, mai activ in Marea Neagra. Ca tot exista zvonuri privind retragerea Exxon, mi-as dori ca Romgaz sa analizeze oportunitatea si sa incerce sa intre in acest consortiu. Cred ca a venit momentul ca societatile romanesti viabile, asa cum este Romgaz, sa faca acest pas. Spun acest lucru acum pentru prima data: imi doresc ca Romgaz sa intre in proiectul din Marea Neagra", a spus ministrul, in conferinta Focus Energetic.

Popescu nu este primul oficial roman care lanseaza ideea ca Romgaz sa preia participatia Exxon. Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, a afirmat acelasi lucru la inceputul lunii noiembrie.

"Consider ca, in cazul in care ExxonMobil decide in final retragerea din Romania, ar trebui ca statul roman sa se implice, iar Romgaz ar trebui sa preia participatia lor. ExxonMobil nu a exclus niciodata o colaborare cu Romgaz in acest sens", a sustinut Iancu.

Potrivit acestuia, Romgaz are capacitatea de a prelua participatia americanilor in proiectul de mare adancime din Marea Neagra.

"Daca va uitati la portofoliul de zacaminte al Romgaz si la rezultatele din primele sase luni ale anului, veti vedea ca Romgaz are capacitatea de a prelua participatia Exxon. Romgaz poate sa devina unul dintre principalii actori de pe piata energetica din Romania, alaturi de Hidroelectrica si Nuclearelectrica", a precizat el.

Dupa cum Ziare.com v-a informat deja, inca de la jumatatea lunii iulie Exxon a anuntat ca vrea sa se retraga din exploatarea offshore a gazelor din perimetrul Neptun Deep.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...
Comentarii
Terente
rank 3
Cum de nu sunteti atrasi de preluarea participatiei
hello
rank 5
ROMGAZ, in ciuda numelui, este cumva firma ruseasca ?