Geta Bratescu, omagiata de Google, la 95 de ani de la nasterea sa

Marti, 04 Mai 2021, ora 09:28
3333 citiri
Geta Bratescu, omagiata de Google, la 95 de ani de la nasterea sa
Artista Geta Bratescu prezentata pe prima pagina din Google FOTO captura foto

Geta Bratescu, marea doamna a artei conceptuale din Romania, este omagiata marti, 4 mai, de Google printr-un Doodle special. Motorul de cautare sarbatoreste ceea ce ar fi fost a 95-a aniversare a acesteia.

Artista Geta Bratescu, una dintre figurile centrale ale artei postbelice est-europene, cu o cariera impresionanta, de peste 60 de ani, s-a bucurat de apreciere in randul publicului si al specialistilor din domeniul artelor, in intreaga lume. Pavilionul Romaniei la Bienala Internationala de Arta de la Venetia, care a gazduit in 2017 proiectul "Aparitii" al artistei, a fost unul dintre mai admirate si s-a bucurat de articole elogioase in mass-media internationala.

Geta Bratescu s-a nascut la 4 mai 1926, Ploiesti, si a incetat din viata pe 19 septembrie 2018. Opera sa artistica include lucrari de grafica, desen, colaj, fotografie si ilustratie de carte.

A urmat Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti in perioada 1945 - 1949, iar profesori i-au fost George Calinescu si Tudor Vianu, apoi Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" Bucuresti, intre 1969 - 1971. A inceput studiile de arta in 1945, la Academia de Arte Frumoase, sub indrumarea maestrului Camil Ressu, dar a fost fortata sa le intrerupa din cauza cenzurii comuniste.

Geta Bratescu a primit in 2008 titlul de Doctor honoris causa al Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, acordat pentru remarcabila sa contributie la dezvoltarea artei romanesti contemporane. Un sumar al creatiei sale a facut obiectul retrospectivei personale organizate la Muzeul National de Arta in decembrie 1999. In luna mai 2007 artista a expus desene inedite la UNAgaleria in expozitia cu titlul "Cinci minute".

Geta Bratescu este considerata una dintre cele mai importante artiste contemporane din Romania, cu o foarte mare vizibilitate in strainatate, creatiile sale regasindu-se in muzee prestigioase ale lumii, precum MOMA New York, Tate Londra si Muzeul de Arta Moderna din Viena.

Istoricul de arta Catherine de Zegher a caracterizat-o pe artista din Romania drept "o voce independenta", care "a contribuit, de-a lungul secolului XX si la inceputurile celui de-al XXI-lea, la dezvoltarea progresiva a artei".

Membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania, a fost o artista completa care a ales ca mijloc de expresie atat mediile traditionale, cat si pe cele noi, realizand deopotriva lucrari de grafica, gravura, desen si colaj textil, tapiserie, obiect, actiune, fotografie, foto-instalatie, film.

In ianuarie 2018, a fost decorata Ordinul National "Steaua Romaniei", oferit de presedintele Romaniei Klaus Werner Iohannis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
Google a anunțat recent o actualizare a termenilor de utilizare pentru platforma YouTube, care interzice explicit folosirea aplicațiilor terțe ce facilitează blocarea reclamelor. Această...
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
#Google, #Arta, #sarbatoreste, #95 ani , #Geta Bratescu