Cand grevele vor durea

Duminica, 30 Mai 2010, ora 16:51
5846 citiri
Cand grevele vor durea

Cine crede ca grevele din 31 mai vor fi dureroase pentru tara se inseala. Vor fi cel mult iritante.

In realitate, abia miscarile de dupa ar putea fi resimtite puternic de intreaga populatie a Romaniei. Daca dupa aceasta greva de o zi vor urma unele mult mai durabile ca timp si la care vor participa mult mai multe sectoare ale economiei, guvernul va avea o mare problema. Nu asa de mare ca a noastra, insa. Pentru ca noi vom simti grevele direct pe pielea noastra.

Sa ne imaginam

Doua sunt sectoarele in care vom resimti puternic miscarile de protest. Educatia si Transporturile. Evident, oricare dintre protestele celorlalte segmente ale societatii ne pot crea probleme, dar nu asa ca acestea.

Sa ne imaginam ca sindicatele din Educatie intra intr-o greva prelungita. Ar fi iresponsabil sa faca asta intr-o perioada cand sunt examene si cand liceenii de clasa a 12-a au Bacalaureatul, dar nu putem sa excludem acest lucru.

Ce-i drept, asemenea lucruri ar insemna o lovitura mai mult pentru sindicatele din Educatie decat pentru guvern. Din simplul motiv ca tinerii isi vor da cu usurinta seama cine se joaca in felul asta cu viitorul lor.

O varianta totodata mai ingrijoratoare si mai probabila ar fi greva in Transporturi. Pentru majoritatea cetatenilor Romaniei, va fi un dezastru daca sindicatele din transporturi decid sa intre in greva generala. Chiar si o greva partiala ar duce la mari probleme.

Mai ales daca se cei care decid soarta calatoriei cu trenul, tramvaiul sau metroul se coordoneaza intre ei. Pentru ca asta ar insemna literalmente blocarea totala a Romaniei. Cei care au avut de suferit fie si numai din vina grevei dintr-un singur sector, cum ar fi cel feroviar, isi pot imagina cu usurinta ce inseamna ca toata mijloacele de transport sa nu circule.

Nu numai ca asta ar insemna pierderi uriase pentru sectroul bugetar, dar ar si lovi pe cel privat. Intarzierile in transportul de marfuri sau in deplasarea angajatilor la locul de munca ar putea sa ne coste mai mult decat am fi crezut. Multi ar putea ajunge sa cheltuiasca o buna parte din salariu pentru a ajunge la seviciu cu mijloace private. Un scenariu deloc placut, dar foarte posibil.

Ce face Guvernul

Pe 31 mai, greva ea obligatorie pentru orice sindicat ce se respecta. Daca nu era greva, insemna ca nu exista sindicate in Romania. Ce-i dincolo de ea conteaza. Dincolo de ziua-simbol in care salariile vor deveni cu 25% mai mici. Guvernul va avea mult, mult de lucru. Va trebui sa calmeze cumva sindicatele. E putin probabil sa le opreasca de tot, dar trebuie sa-si dea toata silinta ca grevele sa fie de cat mai mica amploare si impact colateral.

Boc si ai lui au cateva lucruri de facut pentru asta. Si trebuie sa le faca bine. In primul rand, ii trebuie o strategie cat mai buna de comunicare. Adica opusul a ce face acum. O strategie care sa faca foarte clar faptul ca veniturile vor reincepe sa creasca de indata ce economia se repune pe picioare.

La fel de important ca si asta e insa ce face Guvernul mai departe. Cum reda increderea. Ce masuri foarte clare ia pentru stimularea economiei. Totodata, si ce masuri ia din categoria celor care nu tin direct de economie, ci de nevoile acute ale societatii. Ca anticoruptia, siguranta cetateanului, eliminarea birocratiei si altele. Daca va misca ceva in zonele astea, uriasa tensiune sociala ce se acumuleaza se va mai diminua.

Nu in ultimul rand, guvernul va folosi sforile nevazute pe care le are. Adica relatiile cu acele sindicate sau acei lideri care inclina mai mult spre zona guvernamentala.

Orice ar face insa Guvernul, trebuie sa se apuce rapid de treaba. Si s-o faca bine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Grevă la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Salariații se simt "discriminați"
Grevă la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Salariații se simt "discriminați"
Sindicatul Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC) intră joi în grevă japoneză, la nivel naţional, solicitând Guvernului demersuri urgente pentru majorarea...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#greva, #efect greve Romania, #greva generala iunie 2010 , #greva generala
Comentarii
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
Greva... "la care vor participa mult mai multe sectoare ale economiei"...
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
Daca liderii de sindicat ar fi fost, intr-adevar, corecti si dedicati cauzei pentru care au fost alesi...