Greva generala, o mare fasaiala sindicala

Miercuri, 02 Iunie 2010, ora 00:25
6385 citiri
Greva generala, o mare fasaiala sindicala

Marea greva generala, aceea care ar fi trebuit sa bulverseze Romania si sa zguduie din temelii Guvernul Boc, a fost doar o mare fasaiala, dupa cum remarca inclusiv presa straina. De fapt, au fost cu adevarat in greva doar o parte dintre functionarii publici, o parte dintre profesori si sindicalistii de la metrou.

Din cele trei categorii, profesorii sunt singurii indreptatiti cu adevarat sa protesteze. Si totusi, multi dintre dascali, scarbiti si umiliti, au ramas la catedra, cel putin pentru a apara interesele legitime ale absolventilor de liceu aflati in fata unui examen esential pentru viitorul lor.

Functionarimea saraca si cocosata de munca de pe la ghisee are si ea motive sa protesteze, dar avem si mare halca de functionarime ce reprezinta exact stratul de osanza inutila de pe buget. Functionarimea de la nivel central si local este cea mai politizata si expandata parte a bugetarilor. In plus, ma indoiesc ca functionari precum vamesii, de exemplu, ar avea motive, macar morale, sa ridice securea razboiului.

Cat despre greva de la metrou, acest protest este gretos de politizat, cel putin cat timp Metrorex nu este afectata, deocamdata, de amputarile salariale. Si totusi, paradoxal, aceasta greva total nejustificta a creat, de fapt, cele mai mari neplaceri si a fost cu adevarat fara fisura.

Daca tragem linie, vedem ca bugetarii cei mai afectati si umiliti, profesorii si medicii in primul rand, nu au raspuns la apelul sindical. In vreme ce protestul cel mai masiv a fost unul nedreptatit si profund politizat, caci un fost parlamentar PSD ca Ion Radoi nu poate invoca nici in gluma independenta.

Pusi fata in fata cu esecul, liderii sindicali au incercat sa invoce presiunile Puterii asupra angajatilor care ar fi fost amenintati cu concedieri. Poate ca in unele cazuri asa a si fost. Dar, pe de-o parte, oamenii cu adevarat disperati si care cred in conducatorii lor sunt foarte greu de oprit atunci cand isi apara drepturile, iar, pe de alta parte, sunt destui profesori care vorbesc despre presiuni la fel de intense ale liderilor sindicali in directia protestului insa.

De fapt, liderii sindicali au primit un verdict neindurator din partea oamenilor: nu sunt cu nimic mai credibili decat oamenii politici. Este foarte clar ca nu mai au legitimitate si, cu exceptia unui nucleu sindicalist extrem de dur, angajatii nu mai sunt dispusi sa-i urmeze, chiar daca pierd astfel si ultima sansa teoretica de a-si apara interesele.

Cum au ajuns aici? Printr-o involutie izbitor de asemanatoare cu a politicienilor.

Daca ne uitam la sefi de sindicate, incepand cu Dumitru Costin, Bogdan Hossu sau Vasile Marica si coborand pe fir in jos, observam ca sunt cam aceleasi figuri de 20 de ani de zile. Ani in care cei mai multi au traficat din greu influenta in propriile interese, au intrat prin banoase consilii de administratie, si-au facut firme si au beneficiat de grase contracte cu statul si au acumulat averi remarcabile.

Mai tineti minte cat de revoltati erau ca, potrivit legii ANI, ar fi avut obligatia sa depuna declaratii de avere si interse, declaratii verificabile de catre inspectorii de integritate? Ei bine, au scapat caci noua lege ii scuteste. Si asa, ca un detaliu, ati vazut vreodata din ce masina coboara printre sindicalistii amarati Dumitru Costin, de exemplu? Nu e cu nimic mai prejos decat cele pe care le folosesc Adriean Videanu, Sebastian Vladescu sau Elena Udrea.

De la varful miscarii sindicale au plecat doar cei care au facut pasul in politica, de la Miron Mitrea si Marian Sarbu, la Victor Ciorbea si Catalin Croitoru. Asta nu inseamna ca fratietatea fostilor tovarasi s-a intrerupt, ci a continuat in interes reciproc. Dar exista si cei care, asemeni lui Ion Radoi, nici macar nu s-au obosit sa renunte la sefia de sindicat dupa ce au facut pasul in politica. Ca urmare, imbuibarea sindicala a fost depasita doar de politizarea ei.

Liderii de sindicat nu au avut nicio retinere sa intervina in campaniile electorale si sa faca jocuri politice, in general in favoarea PSD (sau PSDR), dar nu numai.

Preocupati de interesele lor financiare si politice, liderii sindicali nu mai aveau cum sa promoveze, cu adevarat, interesele angajatilor. I-au folosit mereu ca masa de manevra, oferindu-le, in schimb, pomeni guvernamentale al caror decont este astazi dramatic. Daca ar fi fost interesati de binele romanilor, liderii sindicali, altfel oameni inteligenti, cu buna pregatire, ar fi trebuit sa fie constienti ca toti banii fara acoperire in productivitatea muncii se razbuna, la fel ca toate reformele amanate si toare restructurarile ucise din fasa.

Dar cum sa fi fost liderii sindicali de acord cu restructurarea statului, cat timp ei ii reprezinta exclusiv pe bugetari? Sa-si reduca singuri masa de manevra? In acelasi timp, reprezentand exclusiv interesele, adesea nelegitme, ale sectorului bugetar, sindicatele si-au pierdut orice sansa de a fi reprezentative pentru sectorul privat, cel care sustine, de fapt, sandramaua bugetara.

Inclusiv din cauza jocurilor facute de sefii sindicali, sectorul privat a ramas mai slab dezvoltat decat imensul aparat bugetar. Acest dezechilibru a dus la nesustenabilitatea sectorului bugetar si, odata cu asta, la falimentul moral al celor care au contribuit la aceasta situatie.

Sindicalismul romanesc a picat un test esential si are nevoie de o reforma la fel de profunda si de improbabila ca a clasei politice. Este un lucru care ar trebui sa ne ingrijoreze profund, caci o mare masa de oameni disperati, care nu mai au incredere in nimeni si nu mai pot fi controlati de nimeni, poate avea reactii cu mult mai imprevizbile si periculoase decat sindicalistii bine organizati.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#greva generala, #greva generala sindicate , #greva generala
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Dupa cate vad exista o mare ingustime in a percepe ce se intampla . Daca nu se aplica IMEDIAT planul guvernului , FMI si EU nu dau banii . Daca astia nu dau banii , creste dobanda la banii pe care guvernul ar trebui sa-i imprumute