Greva generala, incepand cu 31 mai - e oficial

Miercuri, 26 Mai 2010, ora 14:44
9107 citiri
Greva generala, incepand cu 31 mai - e oficial

Greva generala va fi declansata luni, 31 mai, de catre cei aproximativ 200.000 de sindicalisti din Educatie in paralel cu o greva de solidaritate in celelalte sectoare bugetare.

Vor intra in greva de solidaritate cei de la Sanitas, functionarii publici si cei de la Gaz Romania, au anuntat miercuri liderii sindicali.

"In greva de solidaritate intra marti, 1 iunie, si alte sectoare alaturi de colegii din Educatie, adica Metrorex, RATB, CFR si cateva sectoare private, dar care nu au impact major cum ar cei din constructia de masini si din industria lemnului.

Pentru ca in aceasta saptamana se declanseaza procedurile parlamentare pentru asumare in Parlament a acestui act normativ, noi am sugerat si colegii au aprobat ca in fiecare zi de marti 1 iunie si miercuri 2 iunie cate zece judete din tara, in ordine alfabetica, sa organizeze actiuni de pichet, miting sau demonstratie in fata prefecturilor.

Momentul in care va fi votata motiunea de cenzura in Parlament va fi momentul grevei generale si pana atunci vom avea indeplinite procedurile legale", a declarat presedintele Sanitas, Marius Petcu.

Liderul sindical a precizat ca vor intra in greva generala alaturi de colegii din Educatie probabil pe 4 iunie, dar data nu este sigura pentru ca depinde de votul motiunii de cenzura din Parlament.

Greva generala si greva de solidaritate din 31 mai, pe termen nedeterminat

"Ori de solidaritate, ori participare efectiva la o data pe care insist sa nu o precizam, dar aici a fost trecuta ca fiind 4 iunie, dar nu depinde de noi, ci de momentul in care Guvernul va fi in Parlament si se va vota motiunea de cenzura. Cu aceasta ocazie cerem si sprijinul parlamentarilor pentru ca il consideram momentul zero. Daca avem sansa ca aceasta motiune sa ne dea castig de cauza, poate avem o sansa reala de relansare a dialogului social in Romania.

De asemenea, nu este vorba doar de greva din acel moment al zilei, ci sunt si actiuni complementare. Este vorba de lantul uman care va fi format in jurul Parlamentului cu sute de participanti, dar vrem sa umplem si balcoanele pentru a vedea cum voteaza alesii nostri. Ca un strigat de disperare, CNSLR Fratia a pus la cale o initiativa cetateneasca si strangem semnaturi. Daca iese nenorocita asta de lege sa o demolam in perioada urmatoare", a mai spus Petcu.

Hossu: Este imposibil dialogul cu actualul Guvern

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat si el miercuri ca sindicalistii au constatat ca reducerea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15% se va face si in sectorul economic unde statul este majoritar.

Greva generala si in penitenciare pe 31 mai

"Neacceptarea cresterii salariului minim ca element de combatere, angajarea de modificare a Codului Muncii in trei puncte esentiale, adica flexibilizarea pe linia contractelor de munca colective, pe linia disponibilizarii si angajarii personalului si impozitarea tichetelor de masa, care afecteaza majoritatea personalului economic, ne-au facut sa constatatm ca toate incercarile de constructie pe linia dialogului social printr-o repartizare uniforma este imposibila", a spus Hossu.

Politicienii de la Putere sunt vinovati de aceasta situatie

La randul sau, liderul sindical Iacob Baciu a precizat miercuri ca politicienii de la Putere sunt vinovati de situatia actuala in care se afla Romania.

Boc: Salariul minim va fi 600 lei, pensia sociala minima - 350 lei

"Nemultumirile sindicalistilor din invatamant sunt enorm de mari, dar nu doar la ei, ci si la sanatate e similar, la cultura si in toate structurile bugetare. Daca de trei saptamani discutam cu Guvernul si intotdeuna au mimat dialogul, suntem nevoiti sa recurgem la protest. Niciodata nu au dorit sa schimbe nimic din angajamentele asumate, motiv pentru care am convingerea ca, in momentul in care isi va asuma raspunderea, Guvernul cred ca o sa piarda. Cei care sunt la Putere poarta raspunderea pentru tot ce se intampla", a spus acesta.

Baciu a reiterat ideea ca legea care va pune in aplicare masurile convenite cu FMI este un act neconstituional.

Guvernul Boc oficializeaza masurile de austeritate din acordul cu FMI

"Nu pot sa cred ca poate cineva sa spuna ca acest act poate sa fie constitutional. Acum se incearca sa se spuna ca noi suntem de vina. E fals. De fapt noi constatam ca suntem un stat de Drepti, nu un stat de Drept. Cred ca e o opinie unanima ca sa respectam legea si Constitutia. Si pe viitor cred ca toti salariatii din Romania care pierd drepturi se vor adresa instantei si, daca nu o sa aiba castig de cauza, o sa mergem la CEDO. Astazi e de vina puterea politica, de aceea toata populatia Romaniei trebuie sa fie solidara ca sa avem un trai decent", a mai mentionat acesta.

Si liderul sindical Dumitru Costin a subliniat faptul ca toate actiunile care vor fi desfasurate se vor face in cadru legal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#greva generala Romania, #greva solidaritate Romania , #greva generala