Romania intra in greva: Vezi cine si cat protesteaza

Vineri, 28 Mai 2010, ora 19:52
8876 citiri
Romania intra in greva: Vezi cine si cat protesteaza
Foto: stiride10.ro

Greva generala va fi declansata saptamana viitoare, sindicatele adoptand aceeasi atitudine ca si Guvernul, ramanand ferme pe pozitie. Astfel, la proteste sunt asteptati sa participe, conform socotelii facute de liderii marilor confederatii sindicale, peste 1 milion de bugetari.

Luni, 31 mai, incep protestele celor din educatie, spitale, ambulanta si administratie publica. Marti, 1 iunie, intra in greva si o parte din sindicatele de la RATB si Metrorex.

Primii care vor intra in greva pe perioada nedeterminata sunt cei din invatamant, care au anuntat ca incep protestele chiar de luni, in prima zi a a probei C a bacalaureatului pe 2010. Cu toate acestea, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a dat asigurari ca greva nu va afecta desfasurarea normala a bacalaureatului, profesorii care vor refuza sa faca parte din comisiile de organizare si evaluare fiind inlocuiti.

Funeriu: Bacalaureatul se va desfasura in conditii normale incepand din 31 mai (Video)

Tot luni inceteaza activitatea pentru anumite intervale orare si functionarii publici, cei de Ambulanta si angajatii din penitenciare. De asemenea, cadrele medicale din Sanitas vor participa si ei la greva, urmand sa asigure doar o treime din activitate.

Si sindicalistii din Administratie intra luni in greva generala

Luni, incepand cu ora 10:00, se vor organiza mitinguri in incinta statiei centrale a fiecarui serviciu de ambulanta, iar timp de trei minute vor functiona sirenele. Sistemele luminoase vor functiona pe toata perioada desfasurarii protestului.

Ambulanta intra in greva din 31 mai

Greva generala si in penitenciare pe 31 mai

20.000 de functionari de la Federatia Publisind intra luni in greva

De asemenea, Sindicatul National al Politistilor si Vamesilor "Pro Lex" a anuntat vineri ca participa incepand cu data de 31 mai la greva generala pe termen nelimitat. Ca urmare a acestei decizii, politistii comunitari si personalul vamal vor protesta prin greva generala, in timp ce politistii din cadrul Politiei Romane si Politiei de Frontiera protesteaza prin purtarea pe brat a unei banderole tricolore, in semn de solidaritate cu toti ceilalti bugetari care au drept la greva.

Si medicii de la Spitalul de Urgenta din Capitala vor face luni greva in curtea unitatii, nemultumiti de situatia grava in care a ajuns sistemul sanitar.

Medicii de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, in greva pe 31 mai

In plus, actorii de la Teatrul National si taximetristii bucuresteni independenti s-au declarat solidari cu protestele bugetarilor.

Actorii intra in greva de solidaritate pe 31 mai

Taximetristii independenti intra in greva japoneza

Marti, 1 iunie, va continua greva cadrelor didactice si vor intra in scena si o parte din sindicalistii din transporturi: RATB si Metrorex, urmand ca cei de la CFR sa decida luni daca si in ce conditii se vor alatura si ei acestor proteste.

Greva partiala la RATB: Vezi ce mijloace de transport circula pe 1 iunie

In schimb, zborurile companiei aeriene Tarom programate in perioada 30 mai - 1 iunie vor fi operate in regim normal, a anuntat vineri operatorul. Angajatii companiei Tarom anuntasera, la sfarsitul saptamanii trecute, ca intra in greva de solidaritate cu bugetarii pe 31 mai, urmand sa asigure o treime din activitate, dar au renuntat la protest din cauza ca nu au reusit sa stranga numarul de semnaturi necesare.

De asemenea, Federatia Sindicatelor Gaz Romania ameninta cu declansarea grevei generale in cazul in care veniturile angajatilor din domeniu vor fi diminuate, atentionand ca aplicarea "masurilor antisociale" luate de Guvern incalca prevederile Contractelor Colective de Munca.

Toate actiunile sindicale in cascada sunt programate sa culmineze cu o ampla manifestare de protest in fata Parlamentului organizata in ziua in care se va vota motiunea de cenzura care va conduce sau nu la caderea Guvernului Boc.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#greva generala 2010, #greva RATB, #greva educatie, #greva Ambulanta , #greva generala