20.000 de studenti intra marti in greva japoneza

Marti, 25 Mai 2010, ora 11:21
1270 citiri
20.000 de studenti intra marti in greva japoneza
Foto: clon.ro

20.000 de studenti din 15 centre universitare din Romania protesteaza, marti, purtand banderole albe pentru a semnala ca o reducere a subventiilor de camine/cantine si a burselor nu reprezinta o solutie pentru scaparea tarii de criza economica, anunta ANOSR.

Astfel, studentii din centrele universitare: Bucuresti, Constanta, Galati, Iasi, Suceava, Targu-Mures, Cluj-Napoca, Sibiu, Brasov, Craiova, Petrosani, Baia-Mare, Alba-Iulia, Hunedoara,Timisoara vor protesta cu banderole albe pe parcursul intregii zile.

"ANOSR considera ca un Guvern responsabil trebuie sa intocmeasca o strategie capabila sa scoata tara din impas si nu sa aduca mai multe probleme, sacrificand studentii. Lezarea drepturilor studentilor doar pentru a-i alinia cu celelalte categorii sociale, nu ar fi o decizie responsabila si nici etica.

In contextul in care exista un numar de 300.000 de studenti pe locuri bugetate de la stat, o reducere a subventiei de masa si cazare cu 15% si a burselor cu 25% ar aduce o suma infima si fara ajutor Guvernului, insa probleme mari studentilor. Reamintim ca pentru burse, statul cheltuie 69 RON per student, 25 % insemnand 17 RON economie", spun reprezentantii Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania.

Si studentii afiliati Uniunii Nationale a Studentilor din Romania (UNSR) vor protesta, nemultumiti de masurile guvernamentale care ar trebui sa intre in vigoare de la 1 iunie si care vizeaza reducerea cu 25% a burselor si diminuarea tuturor tipurilor de subventii de care beneficiaza studentii. Astfel, studentii UNSR vor protesta din nou in fata sediului Ministerului Educatiei, intre orele 13 si 14, pentru a cere atat ministrului Daniel Funeriu, cat si premierului Emil Boc, sa renunte la aceste masuri.

De la cititori: De ce au protestat studentii...cu spatele?

In plus, studentii sunt nemultumiti de Legea Educatiei, care nu le mai garanteaza multe dintre drepturi, dar si de lipsa unui protocol semnat intre Ministerul Educatiei si federatiile studentesti, care sa le asigure atat reprezentativitatea in randul institutiilor de resort, cat si apararea intereselor.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#studenti greva japoneza, #studenti protest bursa , #greva invatamant