Liviu Pop la TV Ziare.com: Nu stim cand se va termina greva

Marti, 01 Iunie 2010, ora 11:44
2223 citiri
Liviu Pop la TV Ziare.com: Nu stim cand se va termina greva

Secretarul general al FSLI, Liviu Pop, declara ca nu se stie in acest moment nici cand se va incheia greva generala declansata in invatamant si nici ce amploare a avut aceasta la nivelul intregii tari.

Invitat la TV Ziare.com, Pop a admis ca unii dintre angajatii din invatamant au intrat in greva iar restul nu, motiv pentru care, la nivel national, o parte dintre copii a mers la scoala si s-au facut anumite ore de curs, cele la care profesorii au intrat la clasa.

"Nu va pot spune cate scoli sunt inchise, noi am facut recomandarea ca elevii sa stea acasa. Nu stiu cand se termina greva, eu as fi vrut, pentru linistea copiilor, ca ea sa nu fi existat, pentru ca orice astfel de greva nu produce efect imediat, cum e greva de metrou, de exemplu, ci efectele se vor vedea peste 10-15 ani", a declarat Liviu Pop.

Acesta a mai spus ca in cadrul FSLI se organizeaza referendumuri zilnice in randul sindicalistilor pentru a se vedea daca actiunea de protest mai continua sau nu.

"Astazi o sa inchei referendumul la ora 14-14 30, de aceea nu va pot spune acum daca va fi sustinuta greva in continuare", a explicat secretarul general al FSLI, precizand ca asupra cadrelor didactice s-au exercitat numeroase si diverse presiuni din partea directorilor si inspectorilor scolari pentru a abandona greva.

Bacalaureatul, pus in continuare sub semnul intrebarii

De asemenea, Liviu Pop a precizat ca este prea devreme sa se anunte daca profesorii vor boicota si probele scrise ale bacalaureatului din acest an. "E mult prea departe bacalaureatul, in momentul de fata discutam de netrecerea notelor in catalog si neincheierea situatiei scolare. Vom stabili in 16 iunie, cand se finalizeaza legea educatiei in Senat precum si legea cu reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor", a declarat el.

Bacalaureat 2010 - urmareste minut cu minut desfasurarea examenului

Liviu Pop a reamintit ca FSLI si celelalte federatii sindicale au decis sa depuna marti plangere penala impotriva ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, pentru ca a modificat metodologia desfasurarii bacalaureatului prin ordin de ministru si pentru ca s-a ocupat personal de organizarea acestuia cand, legal, responsabilitatea ar fi apartinut unei comisii conduse de secretarul de stat Oana Badea.

Profesorii dau ministerul in judecata pentru prelungirea Bacalaureatului

Existau si alte solutii

Pop a mai declarat ca principalele tinte ale sindicalistilor din invatamant sunt in acest moment legea Educatiei, care a intrat in Senat (camera decizionala), si legea reducerii salariale cu 25% a bugetarilor, pe care Guvernul isi va asuma in curand raspunderea.

Secretarul general al FSLI a subliniat ca sindicalistii din invatamant resping masurile de austeritate adoptate de Guvern, precizand ca exista si alte solutii pentru reducerea cheltuielor, in locul taierilor din salarii si pensii.

"Din bugetul de stat, o treime sunt salarii, o treime se duc pe investitii iar o treime pe asigurarile sociale. Daca s-ar face investitii cu discernamant ar ramane bani si daca s-ar reduce salarile in ministere, daca s-ar eficientiza ministerele (...) E aberant sa avem patru consilieri la un secret de stat(...) Nu mi se pare normal sa avem 124 de inspectori guvernamentali platiti cu 3 mii de euro pe luna", a subliniat liderul sindical.

Parlamentul stabileste calendarul asumarii raspunderii pe legile austeritatii

Pe de alta parte, acesta a admis ca problemele din invatamant sunt multiple si si-a aratat scepticismul cu privire la efectele pozitive ale noii legi a educatiei.

"Principala problema a sistemului de invatamant este legata de resursa umana si baza materiala", a spus Pop, adaugand insa ca programele scolare au ramas la fel de incarcate, iar descentralizarea mult trambitata de Executiv nu va produce efectele scontate.

"Se putea face reforma fara aceasta lege a educatiei nationale daca Institutul pentru stiintele educatiei facea ca educatia sa mearga mai bine", a mai sublinat Liviu Pop, recunoscand insa ca sunt multe probleme alte in invatamant, printre care si diferentele dintre situatia scolarilor de la sate si a celor de la orase, nivelul mediu al cunostintelor asimilate la clasa, dar si salariile total nesatisfacatoare ale cadrelor didactice. "Salariul unui profesor universitar a ajuns sa fie similar cu al unui muncitor necalificat angajat in sectorul privat", a punctat el.

Intrebat de cititorii Ziare.com de ce crede ca nu a avut mai mult succes aceasta greva generala din invatamant, Liviu Pop a respins acuzatiile potrivit carora unii lideri de sindicat ar face jocuri politice. "Nu sunt cumparati de politicieni, cred ca unii sunt dezinteresati(...)Daca se va face unitate sindicala pe toate domeniile de activitate lucrurile vor fi mai usor de parcurs. Fara solidaritate si unitate nu o sa rezolvam problemele", a conchis Liviu Pop, exprimandu-si speranta ca urmatoarele greve vor fi mai bine organizate.

Citeste si:
Alexandru Rafila, despre relația cu Raed Arafat: „Încercăm să ne vedem fiecare de treaba lui”
Alexandru Rafila, despre relația cu Raed Arafat: „Încercăm să ne vedem fiecare de treaba lui”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat duminică, 28 noiembrie, că se înţelege instituţional cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat şi că...
Ciucă și Ciolacu, prezenți la ceremonia de aprindere a primei lumânări de Hanuka
Ciucă și Ciolacu, prezenți la ceremonia de aprindere a primei lumânări de Hanuka
Sărbătoarea Hanuka reprezintă lumină şi biruinţă, iar cei care aprind lumânările de Hanuka sunt împreună pentru a cinsti memoria celor jertfiţi pentru libertate şi unitate, fiind...