UPDATE Lucian Bode, despre protestul de la Metrou: "Acest conflict trebuie sa inceteze imediat. Este inadmisibil sa iti bati joc de bucuresteni. Cine si-a asumat aceasta actiune va plati in fata legii"

Vineri, 26 Martie 2021, ora 14:23
2571 citiri
UPDATE Lucian Bode, despre protestul de la Metrou: "Acest conflict trebuie sa inceteze imediat. Este inadmisibil sa iti bati joc de bucuresteni. Cine si-a asumat aceasta actiune va plati in fata legii"
Lucian Bode spune ca daca nu vor respecta legea, protestatarii vor fi sanctionati FOTO Guvern

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat vineri, 26 martie, referindu-se la protestul sindicalistilor de la Metrou, ca nu este permis ca in situatia pandemica existenta cineva sa se supere si sa blocheze un mijloc de transport in Bucuresti.

UPDATE 14.20 Lucian Bode: "Prioritatea noastra ramane siguranta cetatenilor.

In conditiile in care iti asumi sa declansezi un conflic spontan iti asumi ca in starea de alerta este ilegal.

"Exista intrebarea de ce nu interveniti in forta si restabiliti ordinea prin Jandarmerie? Solutia este dialogul. O delegatie formata din reprezentanti Metrorex discuta cu prefectul Capitalei", a spus ministrul, adaugand ca spera ca in urma discutiilor sa se renunte la protest.

Ministrul a mai precizat ca declansarea unui conflict de munca in stare de alerta este ilegal si de asemenea, potrivit legii, ar fi trebuit asigurarea de minim o treime a circulatiei trenurilor de metrou.

"Aceste obligatii nu au fost respectate si vor respecta rigorile legii. Am luat hotararea sa trimitem sa trimitem efectivele in statiile de metrou, am intrat pentru a-i determina pe cei care au determinat acest protest sa respecte regulile.

Aceste lucruri au fost desconsiderate, vor suporta prevederile legale in vigoare. Exista o solicitare Metrorex pe care am trimis-o DIICOT. Am deschis un dosar penal in sensul in care nu sunt respectate regulile legale pentru asigurarea transportului", a mai spus ministrul.

"Acest conflict trebuie sa inceteze de urgenta.Cei care sunt in statiile de metrou sa paraseasca incintele.

Este inadmisibil sa iti bati joc de bucuresteni ascunzandu-te in spatele acestui conflict spontan", a precizat ministrul

Oficialul a mai precizat ca legea va fi lege pentru toti, indiferent ca este vorba de un lider de sindicat sau un angajat al Metrorex.

Lucian Bode a declarat, vineri, la Oradea, ca principalul obiectiv pentru structurile Ministerului Afacerilor Interne este sa determine persoanele aflate in acest conflict sa respecte legea.

Sindicatul de la metrou, catre ministrul Catalin Drula: "Interese mafiote aveti dumneavoastra. Vreti sa dati oamenii afara, sa anulati trenuri, sa luati din bani"

"Principalul nostru obiectiv pentru structurile MAI este acela de a determina pe toti cei care sunt in acest conflict spontan sa respecte legea. Legea este foarte clara, astfel de actiuni nu pot avea nici daca au caracter spontan in starea de alerta, sunt reguli de protectie sanitara care sunt incalcate si in consecinta noi avem obligatia sa ii determinam pe cei aproximativ 450-500 de angajati ai Metrorex care sunt in acest moment in aceasta actiune de protest sa respecte legea", a afirmat Bode.

El a mentionat ca deoarece mijloacele de transport de suprafata din Capitala s-au aglomerat in urma protestului de la metrou politistii si jandarmii trebuie sa determine cetatenii care calatoresc cu acestea sa respecte normele de protectie sanitara.

"In acelasi timp, suntem obligati pentru ca efectul acestei actiuni de protest l-ati vazut la suprafata, ati vazut ca imediat mijloacele de transport in comun la suprafata ale STB-ului s-au aglomerat nepermis de mult, suntem cu efective intr-un numar mai mare decat intr-o situatie normala, cu politisti, cu jandarmi, in teren pentru a determina cetatenii sa respecte regulile de protectie sanitara in statiile STB, in mijloacele de transport, avem aceasta preocupare de a proteja cetatenii care se deplaseaza cu mijloacele de transport in comun in Bucuresti", a explicat ministrul de Interne.

El a mai declarat ca cei de la Metrorex trebuie sa se comporte ca niste parteneri de dialog.

"Pe de alta parte, chestiunea revendicarilor, a solutiilor, evident ca este la indemana Ministerului Transporturilor, la indemana Metrorex si a partenerilor de dialog.

Ei trebuie sa se comporte ca niste parteneri de dialog, nu ca niste cetateni pentru care nu conteaza prevederile legale. Fac un apel catre conducerea sindicatului de la Metrorex sa mearga pe calea dialogului, sa discute cu directorul general de la Metrorex, sa discute cu conducerea ministerului si sa revina urgent la normalitate si sa respecte legea", a mentionat Bode.

El considera ca nu este permis ca in situatia pandemica actuala cineva sa blocheze o cale de transport in Capitala.

"Nu este permis ca in situatia pandemica in care ne aflam cineva se supara si blocheaza o cale de acces si un mijloc de transport in Bucuresti asa cum este metroul, vorbim de sute de mii de oameni care se deplaseaza zilnic cu metroul, este inadmisibil acest lucru, efectele acestei actiuni spontane ale angajatilor de la Metrorex sunt greu de cuantificat in ceea ce priveste riscurile la care expun cetatenii din Bucuresti.

Cum ar putea fi evacuati in forta grevistii de la metrou: "Pun in pericol sanatatea oamenilor. Au aglomerat mijloacele de suprafata"

Trebuie sa fie constienti ca nimeni nu este mai presus de lege, iar legea va fi lege pentru toti indiferent ca e lider de sindicat sau esti angajat al Metrorex sau esti intr-o steructura de conducere. Acesta este mesajul pe care l-am dat pentru colegii mei de la Politia Capitalei, de la Jandarmerie.

Respectati si aplicati legea, nu ne dorim sa intervenim in forta, ne dorim sa revenim la normalitate prin dialog, dar nu putem sa acceptam ca cineva sa isi bata joc de sute de mii de romani pentru ca nu au ajuns la un acord in urma unui dialog", a mai transmis Lucian Bode.

Mai devreme, premierul Florin Citu a transmis ca protestul de la metrou este ilegal si ca i-a cerut ministrului de Interne, Lucian Bode, sa ia masuri.

Sindicalistii de la metrou au declansat un protest vineri dimineata, 26 martie, blocand accesul garniturilor de tren pe sine. Protestul a inceput inainte de ora 5.00, continuand pana dupa ora 8.00.

Amenzi uriașe date de polițiști în urma unui scandal într-un liceu din Argeș. De ce a fost nevoie de intervenția Poliției
Amenzi uriașe date de polițiști în urma unui scandal într-un liceu din Argeș. De ce a fost nevoie de intervenția Poliției
Poliţia din Argeş a aplicat amenzi în valoare totală de 5000 de lei în urma unui scandal care a avut loc într-un liceu din localitatea Stâlpeni. În altercaţie au fost implicaţi un elev...
Amenzi la Arad după ce o firmă a folosit fertilizatori organici care au provocat miros și disconfort în oraș
Amenzi la Arad după ce o firmă a folosit fertilizatori organici care au provocat miros și disconfort în oraș
O societate comercială care exploatează suprafeţe mari de terenuri agricole de la marginea oraşului Arad a primit două amenzi, în total 110.000 de lei, după ce a împrăştiat fertilizatori...
#protest metrou, #Lucian Bode cantacuzono, #Amenzi , #greva metrou