Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Metrorex are pierderi imense, prea multi angajati, salarii mari si cele mai proaste servicii, fata de alte metrouri - analiza

Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 20:21
9073 citiri
Metrorex are pierderi imense, prea multi angajati, salarii mari si cele mai proaste servicii, fata de alte metrouri - analiza
Foto: Arhiva Ziare.com

In comparatie cu alte companii de metrou din regiune, Metrorex inregistreaza un venit per angajat de trei ori mai mic, are cu 20% mai multi angajati per kilometru de metrou, salarii supradimensionate, pierderi imense, precum si cea mai proasta calitate a serviciilor oferite, arata o analiza semnata de Iancu Guda, presedinte al Analistilor Financiari si lector IBR & ASE.

Analistul arata ca, in comparatie cu companiile similiare din Budapesta, Praga si Varsovia, in baza situatiilor financiare si rapoartelor aferente anului 2017, Metrorex inregistreaza o productivitate comerciala foarte modesta, cu resurse umane supradimensionate, salarii cu 9% mai mari decat media companiilor similare din regiune si de aproape doua ori peste media din sectorul privat, cu pierderi imense (fara subventiile de la stat ar fi o companie falimentara) precum si cea mai proasta calitate a serviciului oferit, in conditiile in care viteza medie este cea mai scazuta din cauza investitiilor modeste.

Eliminand subventiile primite de la stat, Metrorex inregistreaza pierderi de 55% din cifra de afaceri (358 mil lei, aprox 77 mil euro), in timp ce firmele similare din regiune obtin un profit mediu de 11%: Budapesta (+16%), Praga (10%), Varsovia (5%)

Metrorex inregistreaza 63 de angajati la fiecare km de metrou, cu 20% peste media din capitalele analizate ca si referinta (51,41) si de 3 ori mai mult decat Budapesta (care inregistreaza 20,21 angajati/km metrou).

Salariul mediu net pe angajat la Metrorex este de 1.144 euro/luna (7.555 lei brut), de doua ori peste media nationala si cel mai mare din regiune.

Media salariului net pe angajat la firmele care administreaza reteaua de metrou din capitalele de referinta este de 1.040 euro pe luna, cu +9% sub media inregistrata in Metrorex si doar cu +38% peste media nationala din tara respectiva.

Salariul mediu net din orasele de referinta utilizate ca si comparatie (Budapesta, Praga si Varsovia) este 756 euro pe angajat, cu 31% peste media din Bucuresti, dar angajatii Metrorex castiga cu 9% peste angajatii de la companiile similare din aceste capitale.

In privinta productivitatii angajatilor, Metrorex inregistreaza o cifra de afaceri pe angajat de 31.600 euro pe an, de aproape trei ori sub media din capitalele de referinta (87.300 de euro pe angajat pe an si de 6 ori sub media inregistrata de angajatii retelei de metrou din Budapesta

Viteza media inregistrata de trenurile Metrorex este de 22,5 km/ora, mult sub media capitalelor din zona (31 km/ora), situatie cauzata de investitiile modeste in retea, in conditiile in care majoritatea trenurilor sunt vechi.

In privinta infrastructurii, Bucuresti inregistreaza o retea de metrou cu o dimensiune de 30 metri la 1.000 locuitori, nivel aproape identic cu media capitalelor folosite ca si referinta (29,19 metri la 1.000 locuitori), dar veniturile obtinute sunt mult mai mici. Desigur, nu ajuta nici turismul, in conditiile in care numarul de vizitatori din Budapesta, Praga si Varsovia este mult peste Bucuresti.

Iancu Guda a analizat cateva detalii suplimentare privind evolutia Metrorex in perioada 2013-2017 si a constatat ca situatia financiara a companiei se deterioreaza, avand in vedere ca aproximativ 40% din veniturile companiei provin din subventii de la stat, si alte venituri din exploatare.

Considerand doar cifra de afaceri (veniturile realizate din vanzarea de bilete), compania inregistreaza pierderi din exploatare de 145 mil. lei in 2017, vs -140 mil. lei in 2016, sau -121 mil. lei in 2015, in conditiile in care rezultatul net final este de -358 mil lei (aprox 77 mil euro pierdere).

In orice caz, compania nu a facut profit in ultimul deceniu, iar pierderile cumulate din ultimii 5 ani sunt de 600 mil. lei; ponderea cheltuielilor cu salariile in totalul cheltuielilor de exploatare a crescut de la 44% (in 2013) la 50% (in 2017), in conditiile in care salariul mediu brut pe angajat in 2017 a fost de 7.555 Lei (in crestere cu 12% fata de 2016, si dublu fata de media din economie).

Daca se va majora cu 42%, asa cum cereau initial sindicalistii, salariul mediu din Metrorex va ajunge triplu comparativ cu media nationala, incheie analistul Iancu Guda.

Sindicalistii de la metrou au pornit cerand 42% in plus la salariu, dar acum s-ar multumi cu 24% si tot degeaba

Magazinele din statiile de metrou raman de astazi fara lumina si apa. Metrorex incearca sa-i evacueze pe comercianti

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#greva metrou, #analiza Metrorex, #metrou Bucuresti , #greva metrou
Comentarii
Poza MATAPSD
MATAPSD
rank 5
Automatizati totul si dati-i afara pe magari.
Poza Te-o
Te-o
rank 5