Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Protest al angajatilor Metrorex: Sindicalistii au cerut demisia Guvernului

Joi, 05 Septembrie 2013, ora 17:01
1555 citiri
Protest al angajatilor Metrorex: Sindicalistii au cerut demisia Guvernului
Foto: Arhiva

Peste 200 de sindicalisti din transporturi si servicii publice, membri ai Federatiei "ATU - Romania", au pichetat, joi, timp de doua ore, sediul Guvernului, cerand salarii mai mari, dar si demisia Executivului.

Sindicalistii au scandat "Jos, jos, jos, Guvernul mincinos!", "Unitate!" si "Greva generala". Angajatii de la metrou au adus la protest bannere inscriptionate cu diverse mesaje, printre care "La metrou s-a constatat: cu management privat, dezastru-i asigurat", "Nu ne-a omorat Basescu....ne omoara Antonescu, el si doctorul Oprescu", "La metrou e pe avarii numai fondul de salarii" si "Ponta azi propaga 'noul', distrugand intai metroul".

Greva la metrou si RATB: Cum vrea Ramona Manescu sa transeze problema

O delegatie a sindicalistilor a depus la Guvern revendicarile, liderul Ion Radoi precizand, la finalul discutiilor, ca negocierile cu reprezentantii Executivului vor continua dupa ce ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, va reveni in tara, insa, pana atunci, calendarul protestelor va fi respectat.

Protestele de strada vor continua in 18 septembrie cu un miting si un mars organizate de federatie, inclusiv de sindicatele Metrorex si RATB.

In 17 septembrie va fi o greva de avertisment, intre orele 4.00 si 6.00, iar in 30 septembrie sindicalistii vor intra in greva generala pe termen nelimitat, activitatea la metrou fiind atunci oprita de la 4.00 pana la 16.00, a spus, miercuri, Io Radoi.

La greva generala de la metrou se vor solidariza si sindicatele de la RATB, astfel ca in 30 septembrie traficul public in Capitala va fi blocat pana la ora 16.00, au precizat liderii sindicali.

Greva generala la Metrorex si RATB - afla cand

Sindicalistii reclama lipsa de comunicare a Guvernului, sustinand ca din ianuarie si pana in prezent au fost trimise lunar premierului Victor Ponta adrese in care era explicata situatia transportatorilor.

Planul actiunilor de protest a fost stabilit in urma cu cinci zile de catre federatie si a fost aprobat de Consiliul National, a precizat Radoi.

"Este un program comun al federatiei si al sindicatului de la metrou, si dupa cum ati vazut in multe actiuni, solidari cu noi sunt si cei de la RATB", a mai spus Ion Radoi.

Presedintele executiv al Sindicatului RATB, Vasile Petrariu, a prezentat situatia autovehiculelor din parcul regiei de transport, precizand ca exista aproape 350 de vehicule blocate pentru ca sunt defecte si nu exista piese de schimb, iar alte zeci ar avea deficiente care ar putea fi rezolvate mai usor, pentru a iesi in traseu.

Parcul RATB cuprinde 1.150 de autobuze, 480 de tramvaie, 297 de troileibuze, iar dintre aceste functioneaza 875 de autobuze, 285 de tramvaie si 179 de troleibuze, a precizat Petrariu.

Liderul sindical a criticat decizia de restructurare a 20 la suta din posturile de conducere si executie ale RATB. Petrariu cere o intalnire de urgenta cu primarul general al Capitalei pentru rezvolarea problemelor din transportul public.

"Solicitam de asemenea primarului general cresterea fondului de salarii si majorarea subventiei. Atentionam asupra pericolului sistarii energiei de tractiune, pentru neplata furnizorilor, astfel incat este posibil sa nu mai poata iesi in trafic tramvaiele si troleibuzele", a mai spus Petrariu.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#protest Metrorex, #protest angajati Metrorex, #protest Metrorex salarii, #greva Metrorex RATB , #greva metrou