Federatia SANITAS ameninta ca va declansa greva japoneza din 7 octombrie. Care sunt revendicarile sindicalistilor din Sanatate

Vineri, 02 Octombrie 2020, ora 15:33
2918 citiri
Federatia SANITAS ameninta ca va declansa greva japoneza din 7 octombrie. Care sunt revendicarile sindicalistilor din Sanatate
Foto: Facebook/ Federatia Sanitas

Federatia SANITAS din Romania va declansa greva japoneza in toate unitatile sanitare din tara incepand cu data de miercuri, 7 octombrie, in cazul in care conducerea Guvernului nu va accepta organizarea unei intalniri de urgenta cu participarea sefului Guvernului, pentru identificarea unor solutii la revendicarile organizatiei sindicale, se mentioneaza intr-un comunicat remis vineri de Federatia SANITAS.

"Consiliul National al Federatiei SANITAS s-a intrunit joi, 1 octombrie 2020. La sedinta au participat presedintii organizatiilor judetene SANITAS din toata tara, reprezentand peste 100.000 de membri de sindicat din unitatile sanitare, cele de asistenta medico-sociala si cele de asistenta sociala, care au analizat cele mai importante probleme cu care se confrunta salariatii din sistemele de activitate aflate de mai bine de 7 luni in prima linie a luptei cu noul virus SARS-COV-2. (...)

In urma analizei facute (...), Federatia SANITAS solicita pe aceasta cale organizarea unei intalniri de urgenta cu participarea primului-ministru Ludovic Orban si a tuturor factorilor responsabili care pot contribui la identificarea de solutii optime pentru revendicarile membrilor nostri. (...) In lipsa unui raspuns prompt la solicitarea noastra de organizare a unei intalniri in regim de urgenta la nivel guvernamental cu membrii Biroului Executiv ai Federatiei SANITAS, incepand cu data de 7 octombrie vom declansa 'greva japoneza' in toate unitatile sanitare din tara si in cele de asistenta sociala, urmand sa anuntam in scurt timp calendarul actiunilor revendicative urmatoare!", se precizeaza in comunicatul organizatiei sindicale.

Revendicarile formulate in cadrul Consiliului National al organizatiei incep cu mai multe solicitari de natura financiara: acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitatile sanitare, serviciile de ambulanta, DSP-uri, medicina scolara, unitatile de asistenta medico-sociala, care in perioada starii de urgenta a intrat in contact cu pacienti suspecti de infectia cu virusul SARS-COV-2; acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitatile de asistenta sociala care in perioada starii de urgenta a intrat in contact cu pacienti suspecti de infectia cu virusul SARS-COV-2; acordarea sporului de pana la 30% pentru personalul din sistemul sanitar si cel de asistenta sociala conform Legii nr. 56/2020 si a Ordinului comun 1070/94/2087/2020; acordarea voucherelor de vacanta pentru tot personalul din sistemul sanitar si cel de asistenta sociala, din unitatile de asistenta medico-sociala si din medicina scolara; acordarea sporului de 55 - 85% pentru personalul din unitatile sanitare si DSP-uri conform Legii nr. 153/2017 si HG nr. 153/2018.

In afara de solicitarile de natura financiara, celelalte revendicari ale Federatiei SANITAS sunt: deblocarea posturilor in unitatile sanitare, cele de asistenta medico-sociala si cele de asistenta sociala; asigurarea echipamentelor/materialelor de protectie in cantitatea/calitatea necesare pentru o optima protectie a personalului expus infectarii cu noul virus; acordarea, incepand cu 1 ianuarie 2020, a salariilor prevazute de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenta sociala si medico-sociala; calcularea sporurilor la salariul de baza actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenta sociala si medico-sociala; relansarea dialogului social real la toate nivelurile.

"Reiteram pe aceasta cale garantia ca Federatia SANITAS nu se va opri din a sustine in permanenta toate revendicarile membrilor sai si va ramane in continuare la masa discutiilor pana la rezolvarea acestora, solicitand termene rezonabile si solutii realizabile, insa daca solutiile vor intarzia in continuare sa apara pentru a contribui la readucerea pacii sociale in sistemele pe care le reprezentam, ne rezervam dreptul de a utiliza toate mijloacele sindicale legale pentru apararea intereselor membrilor nostri", potrivit comunicatului organizatiei sindicale.

Federatia SANITAS mentioneaza ca analiza realizata in cadrul Consiliului National al organizatiei a vizat stadiul aplicarii legislatiei cu caracter salarial specifica/emisa in perioada pandemiei de COVID-19, suficienta/insuficienta masurilor de protectie a lucratorilor din sistemele reprezentate pentru evitarea contaminarii lor si a pacientilor/beneficiarilor, situatia reala a personalului medical si auxiliar infectat in toata aceasta perioada, stadiul de epuizare si nemultumire a salariatilor si nu in ultimul rand, lipsa de reactie a autoritatilor de la toate nivelurile la solicitarile, propunerile si sesizarile noastre.

Organizatia sindicala subliniaza ca decizia solicitarii unei intrevederi cu seful Guvernului a survenit deoarece Federatia SANITAS a luat in considerare intarzierea nepermisa in acordarea drepturilor salariale cuvenite si/sau acordarea neunitara a acestora la nivelul aceluiasi tip de unitati sanitare/de asistenta medico-sociala/de asistenta sociala si/sau pentru acelasi tip de activitate, a tinut cont de organizarea deficitara a circuitelor/activitatilor specifice in spitalele COVID/suport COVID, chiar si dupa 7 luni de la inceputul pandemiei, situatie care duce inevitabil la infectarea la locul de munca.

De asemenea, sindicalistii au avut in vedere ca nu exista continuitate in aprovizionarea cu materiale si echipamente de protectie sau ca acestea sunt insuficiente sau de proasta calitate, a constatat ca salariatii din sanatate, asistenta medico-sociala, asistenta sociala si medicina scolara sunt obligati de foarte multe ori sa isi continue activitatea chiar si dupa infectare din cauza lipsei acute de personal si au constatat ca toate demersurile intreprinse de Federatia SANITAS la nivelul ministerelor responsabile, autoritatilor centrale si locale nu au adus imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste problemele semnalate.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Federatia Sanitas greva japoneza, #Federatia Sanitas revendicari, #Federatia Sanitas orban , #greva