Greva spontana la Posta in Bucuresti: Circa 1.500 de angajati protesteaza (Video)

Luni, 13 Mai 2013, ora 11:15
4757 citiri
Greva spontana la Posta in Bucuresti: Circa 1.500 de angajati protesteaza (Video)
Foto: Posta Romana

Aproximativ 1.000 de angajati ai Postei Romane au declansat un protest spontan, luni dimineata.

Angajatii din 17 sedii ale Postei Romane din Capitala sunt nemultumiti de conditiile de lucru, relateaza B1 TV.

La sediul postal nr. 39, angajatii au inceput sa se certe cu directorul de retea, Adrian Matache, cerandu-i acestuia sa le spuna ce salariu are. Angajatii de aici sustin ca soarta lor este incerta, deoarece ar fi primit informatii ca se va muta sediul, avand in vedere ca starea cladirii in care se afla este precara.

De asemenea, angajatii sunt nemultumiti de faptul ca salariile le-au fost taiate, in timp ce sefii se plimba pe banii firmei. Nu in ultimul rand, acestia acuza ca nu sunt chemati la negocieri.

"Atat timp cat avem 1.000 de lei pe luna cu tot cu tichete de masa, niciodata nu o sa acceptam o noua reducere", a spus un angajat. Acesta a adaugat ca, potrivit informatiilor pe care le are, Consiliul de Administratie ar fi cerut directorului general al companiei sa reduca fondul de salarii cu 20 la suta, pe trei ani.

Conform ultimelor prevederi, programul angajatilor din Posta Romana ar urma sa fie redus de la 8 la 6 ore pe zi, ceea ce implica si reduceri salariale.

In luna aprilie, presedintele Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania, Matei Bratianu, reclama faptul ca programul de lucru ar putea fi redus la sase sau patru ore pe zi, acest lucru insemnand o scadere a salariilor cu 20 - 25 la suta.

"Sunt afectati agenti postali si factori din mediul rural, dar si oficiante din mediul rural si din oficiile urbane. Aceasta reducere de program si de salariu este o consecinta a normarii activitatii salariatilor din Posta Romana facuta de conducerea companiei in 2012", a declarat Bratianu la acea data.

Intre timp, directorul general al Postei Romane, Ion Smeeianu, are un venit lunar net cuprins intre 6.000 si 11.000 de euro, respectiv intre 72.000 - 132.000 pe an, potrivit unor hotarari a Adunarii Generale a Actionarilor, semnata in decembrie 2012.

Prea multi angajati la Posta

Sindicalistii au recunoscut, insa, ca exista un excendent de personal in cadrul unitatilor postale, raportat la volumul de munca.

In perioada 2009 - 2012, volumul de munca a scazut, avand in vedere evolutia tehnologica si dezvoltarea comunicatiilor online, se arata intr-un comunicat al Postei Romane.

"Scaderea volumului de prestatii postale la nivel national si international determina reducerea necesarului de forta de munca. Cea mai recenta normare efectuata in cadrul Postei Romane, cu acordul scris al Sindicatelor, a inclus verificarea si actualizarea datelor de trafic si a volumului de prestatii postale si a indicat o serie de diferente semnificative fata de volumul de munca estimat acum patru ani. Conducerea Postei Romane, de comun acord cu salariatii, cauta solutii pentru a pastra echilibrul intre drepturile salariale si volumul real de activitate" se arata in comunicat.

Incepand cu 2013, evalurea si cuantificarea datelor de trafic si a volumului de prestatii postale se realizeaza de doua ori pe an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#protest spontan Posta Romana, #protest spontan Posta Bucuresti , #greva