Jurnalisti din Ungaria, in greva foamei - vezi de ce

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 09:39
1143 citiri
Jurnalisti din Ungaria, in greva foamei - vezi de ce
hir24.hu

Mai multi jurnalisti maghiari au intrat in greva foamei. Ei protesteaza fata de influenta Guvernului in presa, la un an dupa ce a fost adoptata o controversata lege a presei.

Greva a fost inceputa de Balazs Navarro Nagy, un reprezentant al unei televiziuni maghiare, sambata dupa-amiaza, langa sediul postului de televiziune, transmite iafrica.com. Lui i s-au alaturat alti trei jurnalisti, toti fiind deja in a cincea zi de protest.

Jurnalistii au intrat in greva foamei in semn de protest fata de lipsa de reactie a autoritatilor, intr-un caz legat de fostul presedinte al Curtii Supreme, Zoltan Lomnici.

"Vom ramane in greva pana cand lucrurile se vor schimba, chiar daca riscam sa ajungem la spital. Greva noasta va continua pana cand lumea va realiza ce se intampla in Ungaria, sub 'libertatea presei': angajati terorizati, emisiuni manipulate sau falsificate", a declarat Nagy, care este seful unui sindicat al angajatilor din televizuni.

Masura luata de Nagy a fost cauzata de lipsa de reactie a autoritatilor, dupa ce fata lui Zoltan Lomnici a fost incetotasata, pentru ca fostul presedinte al Curtii Supreme sa nu fie recunoscut. Nagy a declarat ca liderii televiziunii de stat sunt adevaratii vinovati pentru aceasta situatie.

Totodata, el a spus ca agentia de presa MTI si Autoritatea Media "se arata cu degetul una pe cealalta", in timp ce adevaratii vinovati raman in functie.

Fata lui Zoltan Lomnici, un critic al Guvernului conservator condus de Viktor Orban, a fost acoperita pentru a nu aparea pe ecran alaturi de persoana intervievata.

Protestul vine la aproape un an de la intrarea in vigoare a unei legi a presei, criticata la scara larga in tara si in strainatate, pe motiv ca reprezinta un atac major asupra libertatii presei din statele Uniunii Europene.

Printre prevederile legii se numara "acoperirea echilibrata", fara sa se specifice ce inseamna acest lucru, in timp ce jurnalistii ar putea fi obligati sa-si divulge sursele.

Un alt reprezentant al televiziunii, Aranka Szavuly, i s-a alaturat lui Nagy, sambata, in timp ce Sandor Patakfalvi a luat si el decizia de a intra in greva foamei, duminica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#greva foamei jurnalisti Ungaria, #greva foamei Ungaria, #jurnalisti maghiari greva foamei, #Balazs Nagy Navarro , #greva