Minerii au reusit sa-i dea jos pe directorii acuzati de coruptie si incompetenta

Joi, 11 Decembrie 2014, ora 20:57
3968 citiri
Minerii au reusit sa-i dea jos pe directorii acuzati de coruptie si incompetenta
Foto: Radio Timisoara

Minerii de la Lonea, Vulcan si Lupeni au renuntat, joi dupa-amiaza, la protest dupa ce liderii sindicali i-au anuntat ca in prima sedinta a Consiliului de Administratie (CA) al Complexului Energetic Hunedoara (CEH) vor fi schimbati din functie directorul general si directorul general adjunct.

Sindicatul "Muntele" si conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) au semnat, joi dupa-amiaza, un protocol prin care administratia se angajeaza sa rezolve revendicarile minerilor, astfel ca ortacii de la minele Lonea, Livezeni si Vulcan au incetat protestul din curtea companiei.

Minerii nu mai vor sa intre in mina Lonea din cauza sefilor corupti si incompetenti

"Va fi convocat Consiliul de Administratie maine (vineri - n.red.) sau cel tarziu luni, in care nu se vor dezbate pe ordinea de zi problemele curente ale CEH, ci cele solicitate de catre noi, demiterea conducerii, pentru ca a dus, cel putin mineritul, intr-o stare cel putin la limita securitatii locurilor de munca.

Plecarea din functiile de conducere a directorului general (Aurel Niculescu - n.red.), a directorului general adjunct (Nicolaie Dragoi - n.red.) si a directorului de la mina Lonea (Dacian Zamfir -n.red.) sa se intample intr-un timp extrem de scurt. Vor fi schimbati capii, pentru ca este atributul CA.

Garantez ca oricine va prelua complexul, sper sa fie unul din zona miniera, isi va forma o echipa de conducere care va satisface solicitarile minerilor", a declarat, joi, Petre Nica, presedintele Sindicatului "Muntele".

Totodata, a fost semnat un necesar care cuprinde materialele si utilajele de care au nevoie minerii pentru a-si desfasura activitatea in conditii de siguranta, pe parcursul acestei luni.

Potrivit sursei citate, tichetele de masa ale minerilor vor fi distribuite cel mai tarziu in cursul zilei de vineri, urmand ca in aceeasi zi Sindicatul "Muntele" si conducerea CEH sa negocieze cuantumul primelor care le vor fi date minerilor de Craciun.

Nica a mai afirmat ca deciziile administratiei CEH, prin care s-au taiat anumite drepturi salariatilor, vor fi rediscutate.

"Politicul trebuie sa-si incheie ingerinta in actul de conducere, pentru ca a dus exploatarile miniere in acest dezastru, din cauza ca au fost numiti in functii de conducere oameni cu carnet de partid si nu cu competente", a mai spus Nica.

Activitatea in mina, reluata

Activitatea de exploatare la unitatile miniere Lonea, Vulcan si Lupeni va fi reluata in totalitate joi, incepand cu schimbul trei.

Protestele minerilor au inceput miercuri seara, la schimbul al treilea, la Lonea, unde ortacii au decis sa nu mai intre in subteran, nemultumiti de lipsa echipamentelor de lucru, de "minciunile" si "incompententa" sefilor, pe care ii acuza ca le pun in pericol locurile de munca.

Ulterior, cei peste o suta de mineri din schimbul trei de la Lonea au plecat pe jos la Petrosani, pentru a protesta in curtea Complexului Energetic Hunedoara. Acestora li s-au alaturat, miercuri noapte, si colegii din schimbul patru.

La Petrosani au ajuns, miercuri seara, si aproximativ 60 de mineri din schimbul patru de la Vulcan, pentru a se alatura protestului ortacilor de la Lonea, insa acestia s-au intors la unitatea miniera dupa circa o ora.

Joi dimineata, peste 400 de mineri din schimbul intai de la minele Lonea, Lupeni si Vulcan, care ar fi trebuit sa intre in subteran, au continuat protestul in curtea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petrosani, cerand demisia conducerea societatii.

La orele pranzului, aproximativ 100 dintre cei 400 de ortaci au fortat intrarea in sediul administrativ al CEH si au patruns cu forta in imobil, strigand "Hotii" si "Iesi afara, javra ordinara", nemultumiti de durata negocierilor care aveau loc la etajul intai al cladirii. Ei au parasit sediul administrativ al CEH cand liderii de sindicat au incheiat negocierile.

CEH cuprinde patru unitati miniere, respectiv Lonea, Livezeni, Vulcan si Lupeni, dar si termocentralele Paroseni si Mintia, numarul angajatilor, mineri si energeticieni, ajungand la aproximativ 6.700.

Directorul general al complexului este Aurel Niculescu, iar din conducere mai fac parte directorul general adjunct, Nicolae Dragoi, si Gabriel Petrescu, director al Diviziei miniere.

Directorul economic al CEH, Maria Ciobanu, si-a anuntat demisia din functie in urma cu cateva zile, Niculescu sustinand insa ca aceasta a revenit asupra deciziei. Aurel Niculescu a fost numit in functia de director general al CEH de ministrul Economiei, Constantin Nita, cel care l-a numit si pe Nicolae Dragoi in functia de director general al Societatii Nationale a Huilei, inainte ca acesta sa fuzioneze cu CEH.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#mineri Petrosani incetat greva, #sefi mine Lonea Vulcan Lupeni schimbati, #sefi mine Petrosani schimbati , #greva