Sindicatele declanseaza greva generala in Sanatate: Guvernantii ne-au radicalizat!

Joi, 19 Aprilie 2018, ora 16:28
15731 citiri
Sindicatele declanseaza greva generala in Sanatate: Guvernantii ne-au radicalizat!
Foto: Arhiva Facebook/Federatia Sanitas

Sindicatele din Sanatate au anuntat declansarea grevei generale dupa ce guvernantii nu au venit cu nicio solutie pentru angajatii din sistem care au pierdut bani dupa aplicarea Legii Salarizarii si a regulamentului de sporuri.

Astfel, saptamana viitoare, pe 26 aprilie, va avea loc un miting in Capitala cu peste 10.000 de oameni, pe 7 mai va avea loc o greva de avertisment, iar pe 11 mai e declansata greva generala.

Liderii federatiei sindicale Sanitas au anuntat revendicarile principale: "Cerem modificarea Legii Salarizarii - contractul colectiv de munca, pragul de 30% la sporuri si crestere salariala unitara, pentru toti colegii".

UPDATE Intr-un comunicat remis de ulterior de Sanitas, se arata ca cel putin 7 categorii de personal sanitar inregistreaza pierderi de venituri, iar in cazul medicilor si asistentilor oricum cresterile sunt variabile.

"Toti reprezentantii organizatiilor judetene au aratat care sunt deficientele aplicarii legii salarizarii in unitatile sanitare si de asistenta sociala din teritoriu. Conform datelor salariale colectate pana acum de la membrii de sindicat, exista doua categorii de angajati (medici si asistenti medicali) al caror salariu a crescut, in proportii diferite, insa exista cel putin sapte categorii profesionale care pierd din venitul salarial lunar sume care ajung pana la 1.300 de lei.

Discriminarile generate de noul sistem de salarizare, precum si promisiunile guvernantilor de a acoperi pierderile salariale - promisiuni facute si neonorate, au condus la decizia de a radicaliza formele de protest ale Sanitas", se arata in comunicatul federatiei sindicale.

De la Ministerul Sanatatii nu a venit nicio reactie pana la ora publicarii acestei stiri.

Proteste in spitalele din toata tara, Guvernul nu are bani de mai mult

Haosul din salarizare a dus la proteste in numeroase spitale din toata tara, pe masura ce oamenii isi primeau fluturasii pe luna martie si vedeau ca majorarile promise sunt de fapt scaderi de multe sute de lei.

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a recunoscut ca 10% din personalul sanitar pierde bani, insa a aruncat problema in curtea managerilor de spitale, cerandu-le sa se "gospodareasca" pentru a corecta scaderile provocate de noua legislatie.

Exista diferente foarte mari intre spitale, si in functie de specialitate, si de ordonatorul de credite, astfel ca s-a ajuns la situatii in care in unele unitati s-au dat sporuri mai mari, in altele mai mici si in altele deloc.

Premierul Viorica Dancila le-a cerut ministrilor Muncii, Sanatatii si Finantelor sa cheme managerii de spitale la discutii si sa gaseasca solutii: "Sa inchidem acest subiect!".

Citeste mai multe despre problemele din Sanatate:

Citește și:
Primăria, afacere de familie. Fiul deputatului suspectat de relații cu minori a ajuns primar în locul tatălui
Primăria, afacere de familie. Fiul deputatului suspectat de relații cu minori a ajuns primar în locul tatălui
Fiul deputatului PSD de Argeș Aurel Bălășoiu, Victor, este primarul comunei Rociu, cea pe care tatăl său a condus-o timp de 16 ani, între 2004 și 2020. Deputatul Aurel Bălășoiu a fost...
Nicuşor Dan, despre o intrare în PNL: ”Am un mandat administrativ foarte dificil și nu am niciun fel de preocupare politică”
Nicuşor Dan, despre o intrare în PNL: ”Am un mandat administrativ foarte dificil și nu am niciun fel de preocupare politică”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat miercuri, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre o intrare în PNL, că în momentul de faţă are un mandat administrativ foarte dificil...