Sindicatele se pregatesc de greva si ameninta cu mari mitinguri

Joi, 06 Mai 2010, ora 20:47
3896 citiri
Sindicatele se pregatesc de greva si ameninta cu mari mitinguri

Liderii confederatiilor sindicale se vor intalni vineri pentru a stabili calendarul protestelor, dupa ce presedintele a anuntat reducerea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%, si ameninta cu reluarea grevelor si cu ample miscari de protest in Capitala in luna mai.

"Grevele vor incepe mult mai rapid decat se asteapta Guvernul. Luni ne vom intalni in sedinta pentru a analiza cu ce raspuns vom veni la aceste masuri, dar este evident ca reducerea salariilor si pensiilor va scoate toata lumea in strada. Ideea ca asta e stabilitate si ca se continua cu culpabilizarea clasei sindicale arata ca se continua politizarea la nivelul administratiei publice locale si centrale", a declarat pentru NewsIn presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Vasile Marica cere demisia lui Basescu si caderea Guvernului Boc

Liderul sindical a acuzat Guvernul si Presedintia de "transferarea efectelor crizei pe umerii pensionarilor si a salariatilor cu venituri mici".

"Atat Guvernul, cat si Administratia Prezidentiala incearca sa speculeze pe spinarea majoritatii cetatenilor. Scaderea cu 15% a pensiilor este un act criminal, in conditiile in care reducerea ar fi putut fi facuta prin netransferarea a 2,5% din sistemul public de pensii catre sistemele private de pensii", a spus Hossu.

Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, a afirmat pentru NewsIn ca ii va chema vineri la consultari pe toti cei cinci lideri ai confederatiilor sindicale pentru stabilirea calendarului de proteste.

"Vineri (7 mai, n.r.) ii voi chema la discutii pe liderii BNS, Cartel Alfa, Meridian si CSDR pentru a decide daca ne asumam aceasta decizie a presedintelui, de reducere a pensiilor si salariilor, sau daca trecem la proteste. Daca deciziile anuntate de Traian Basescu se confirma, miscarile de protest nu vor reflecta o vointa a actiunii sindicale, ci o stare care sa reflecte anarhia in Romania", a avertizat Petcu.

Aurel Cornea: Daca salariile si pensiile scad, oamenii vor muri de foame

Liderul CNSLR Fratia a subliniat ca "mesajul apocaliptic transmis de presedinte nu mai este o problema ce tine de atitudinea liderilor sindicali si este foarte posibil ca salariatii sa forteze proteste si greve generale".

Presedintele Traian Basescu a anuntat joi, dupa intalnirea cu delegatia FMI, ca masurile ce vor fi luate nu au legatura cu cresterea taxelor, ci in schimb cu micsorarea pensiilor si a salariilor bugetarilor.

Pensiile scad cu 15%, se reduc salariile la stat si ajutoarele sociale

Astfel, fondul de salarii in sectorul bugetar va scadea cu 25% de la 1 iunie 2010, inclusiv salariul minim pe economie aplicat in sectorul de stat (de la 705 lei la 600 lei), pe cand pensiile vor fi diminuate cu 15%. Tot cu 15% va scadea si ajutorul de somaj, iar toate cele 16 programe de asistenta sociala care functioneaza in prezent vor fi reanalizate.

Citeste si:
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Fostul lider al liberalilor, Ludovic Orban, e de părere că actualul șef al PNL, Florin Cîțu, își va pierde funcția „în curând”, însă următorul nume la președinția partidului este...
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Fostul lider PNL, Ludovic Orban, susţine că nu a fost implicat în achiziţiile făcute de compania UNIFARM sau de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) în perioada pandemiei....
Comentarii
Toranaga
rank 5
Mai BASHESCULE , pana si un caine intelege daca-i arati cutia, gamela, troaca, ca-i goala. Pe tine de depaseste ca efort intelectual diferenta intre gol si plin !
T. basilic
rank 5
Mai Hossu, pana si un caine intelege daca-i arati cutia, gamela, troaca, ca-i goala. Pe tine de depaseste ca efort intelectual diferenta intre gol si plin !