AFP: Gripa porcina a devenit un instrument electoral in Ucraina

Luni, 02 Noiembrie 2009, ora 21:45
1454 citiri
AFP: Gripa porcina a devenit un instrument electoral in Ucraina

Candidatii la alegerile prezidentiale din 17 ianuarie, din Ucraina, se folosesc de cateva zile in campania electorala de epidemia de gripa care afecteaza tara, generand aproape o psihoza generala, comenteaza AFP.

"Gripa a devenit o noua tehnologie politica in Ucraina", scria luni ironic editia ucraineana a cotidianului rus Izvestia.

La sfarsitul lunii octombrie, Ministerul Sanatatii a anuntat zeci de morti din cauza unei pneumonii misterioase din vestul Ucrainei, inainte de a dezvalui ca tara este afectata de o epidemie puternica de gripa porcina. Panicati, ucrainenii au golit farmaciile, pe fondul zvonurilor ca ar fi vorba de pesta pulmonara.

In fata acestei psihoze, oamenii politici s-au intrecut pentru a juca rolul de salvator al tarii. Insa, din totalul de 67 de decese provocate de problemele pulmonare inregistrate, numai patru au fost confirmate ca fiind cauzate de gripa porcina.

Timosenko, epidemiologul sef al tarii

Seful Guvernului, Iulia Timosenko, care se afla pe al doilea loc in sondaje, a fost prima care a profitat de ocazie, devenind omniprezenta in presa. "Timosenko joaca rolul de epidemiolog sef al tarii", comenteaza Volodimir Fesenko, directorul centrului de studii politice Penta.

De altfel, ea a anuntat vineri masuri sanitare drastice, precum inchiderea provizorie a scolilor, inainte de a merge la Ternopil, unul dintre orasele cele mai grav afectate din tara.

Apoi, in weekend, Timosenko a luat drumul platourilor de televiziune, indemnand ucrainenii sa faca rost de masti chirurgicale sau sa si le fabrice singuri.

Neobosita, ea a primit personal, in noaptea de duminica spre luni, un transport de 16 tone de antiviral Tamiflu, comandat de urgenta in Elvetia.

Iuscenko a comandat controlarea bolii in 5 pana la 7 zile

Replica sefului statului Viktor Iuscenko, aflat pe o pozitie foarte joasa in sondaje, nu s-a lasat asteptata, Presedintia dand asigurari ca transportul a "ajuns in Ucraina la ordinul presedintelui".

De asemenea, Iuscenko a prezidat vineri Consiliul de Securitate Nationale, in cursul caruia s-a discutat dosarul gripei, inainte de a merge a doua zi la Lvov, unde a ordonat ca boala sa fie controlata in "cinci, pana la sapte zile".

Prooccidental convins, el a cerut si ajutorul Statelor Unite, Uniunii Europene si NATO si a criticat Guvernul pentru ca nu a contracarat epidemia.

Ianuklovici cere demisia ministrului Sanatatii

La randul sau, Viktor Ianukovici, lider al opozitiei proruse si favorit in sondaje, a profitat de ocazie pentru a intra in lumina reflectoarelor. Partidul Regiunilor, popular in estul si sudul tarii, a anuntat strangerea de fonduri pentru victimele epidemiei din vestul Ucrainei, nationalist, a cerut demisia ministrului sanatatii si a distribuit masti chirurgicale deputatilor si jurnalistilor.

"Ei sunt eroii", scrie, sarcastic, pe blogul sau Mihailo Brodski, un candidat independent la prezidentiale, care acuza liderii ucraineni ca profita de "isterie pentru a deturna atentia oamenilor de la problemele reale".

"Campania electorala ne-a oferit deja (...) pedofilie si pesta. Urmatoarele atacuri vor fi dedicate, probabil, canibalismului si vampirilor", scrie si un alt blogger popular ucrainean, in conditiile in care campania prezidentiala a fost marcata deja de acuzatii de pedofilie vizand trei deputati apropiati lui Timosenko si de suspiciuni de viol vizandu-l pe Ianukovici.

Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
#Ucraina porcina instrument electoral, #gripa noua Ucraina politica , #gripa porcina
Comentarii
Poza malmo
malmo
rank 5
Oare Departamentul pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni doarme sau se afla si el in plina campanie electorala?