Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Arta de a nu face nimic

Luni, 15 Iunie 2009, ora 23:07
2277 citiri
Arta de a nu face nimic

Critica poate fi usor evitata cand nu zicem nimic, cand nu facem nimic si cand nu suntem nimeni, spunea Aristotel cu ceva secole in urma.

Economia globala este nu criticata, ci sub asediu, asa ca este mai sanatos sa spui ca pe timpurile astea nici oamenii care inca mai au de munca nu o duc prea bine.

Am fost hraniti cu promisiuni dimineata, la pranz si seara cu prea mult timp inainte sa se vada orice nor anemic de criza la orizont. Cum era firesc, de la atatea promisiuni ingurgitate necoapte, ni s-a facut, intr-un final, greata. Cei care isi aduc aminte de gatuletele de pui de pe vremea lui Ceausescu stiu foarte bine la ce ma refer...

Acum, alesii nostri nu mai promit. Nu cred ca mai au ce. Insa din lac au cazut direct in put si au dat in alta manie: in lipsa unui discurs plin de vorbe mari, dar care contine mesaj sau informatie zero, au inceput sa ne raporteze masurile pe care le iau zilnic si din cauza carora nu pot dormi noaptea.

"Sunt solutiile potrivite, facem tot ce putem, speram ca...". Si lucrurile continua in acelasi ritm, adica nimic nu se schimba. Nu, nu se misca nici cu viteza melcului constipat si nici cu a melcului infestat cu gripa porcina. Ready, steady, stay... sau care e diferenta dintre promisiunile politicienilor si vara? Vara se simte!

Daca rezultatul este zero, atunci poate ca nu face chiar ce trebuie si nu ar fi rau sa mai aruncam un ochi in ograda Statelor Unite, care nu o data au demonstrat ca isi revin din punct de vedere economic daca politicienii stau in banca lor. Exact! Asta e solutia: nu sa faca tot ce pot, ci sa nu faca nimic!

A nu face nimic este, poate, cel mai greu lucru. Unii reusesc, altii nu. La fel ca si in cazul zicalei "cine nu munceste nu greseste", tine de vointa. Poate s-ar vedea o diferenta daca guvernantii macar ar incerca sa-i lase pe cei care se pricep sa rezolve lucrurile asa cum stiu ei. Pentru actuala criza sunt vinovati toti bancherii din intreaga lume. Daca te-ai legat la tenisi in asa fel incatti-ai legat picioarele intre el, vei stii sa te si eliberezi...

Sa nu faci nimic, in adevaratul sens al cuvantului, tine insa si de instinct. Dar daca reusesti, sentimentul e cu adevarat inaltator. Mai ales daca iti propui sa nu faci prea mult nimic si reusesti. Nu devii un maestru in arta asta dintr-o data, ci o iei usor, cu mici nimicuri, sfatuiesc cei de la Today's Zaman.

Sunt multe lucruri pe care statele le pot invata unele de la altel in mod special obiceiul de a nu face nimic. Cel mai bun exemplu este sistemul juridic, menit sa lupte impotriva criminalitatii si sa o dea cu capul de pereti, unde sa nu faci nimic e ca... mersul la toaleta.

Sa faci nimic poate deveni o aspiratie destul de complicata in conditiile in care procesul poate fi simplu sau complex. Ce se intampla in interiorul fiecaruia stie doar el, iar daca cei din jur cred ca faci ceva, atunci... sincere felicitari!

A nu face nimic si a te da un pic altfel are, insa, si victime, iar cei care platesc cu varf si indesat pentru pacatele a zece vieti sunt jurnalistii! Trebuie sa scoata apa din piatra seaca, adica din nimicul celor pe care ii asculta.

Din pacate, arta de a nu face nimic nu este raspunsul tuturor problemelor, ci este o alternativa cand ai incercat prea mult. Daca nu ai facut nimic si continui sa nu faci nimic inseamna sa construiesti o lume intreaga pe o greseala, ceea ce este mai grav decat daca ai fi facut tu greseala.

O alta vorba spune ca nu poti sa te astepti sa culegi ceva daca nu ai avut grija sa semeni inainte. Nu poti castiga daca nu intri in joc pentru ca atunci cand nu te implici nu existi. Edmund Burke spunea ca nimeni nu face o greseala mai mare decat cel care nu face nimic fiindca cel care este bun la nimic este rareori bun la altceva.

Asadar, poate ca cei care ne-au condus, cei care ne conduc, cum se vede acum viitorul, cei care ne vor conduce, sunt niste suflete chinuite, cu intentii bune dar care nu stiu cand sa faca ceva si cand sa nu faca nimic!

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#arta nimic Romania, #criza masuri nimic , #gripa porcina