Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Bazac acuza Ministerul ca nu combate eficient gripa porcina

Joi, 29 Octombrie 2009, ora 14:15
899 citiri
Bazac acuza Ministerul ca nu combate eficient gripa porcina

Fostul ministru PSD al Sanatatii, Ion Bazac, a declarat joi ca autoritatile nu iau masurile necesare pentru combaterea noii gripe, nerespectandu-se astfel Planul National de combatere a pandemiei, aprobat de Guvern.

"Din pacate managementul public si politic se canalizeaza foarte mult pe campania electorala si uitam despre masuri care trebuie aplicate", a declarat Bazac intr-o conferinta de presa pe tema masurilor de combatere a noii gripe.

"Cer public oficialilor din Ministerul Sanatatii sa se adune si sa caute masurile pe care le-am lasat la Ministerul Sanatatii si sa utilizeze mecanismele stabilite si resursele care au fost alocate. Le reamintesc ca exista o Hotarare de Guvern de punere in aplicare a Planului National de pandemie, in care am inclus achizitionarea a peste 1,3 milioane de doze de antivirale, echipamente de protectie personala si substante dezinfectante pentru copiii din scoli.

Nu au fost achizitionate pana acum. Faptul ca vaccinul va fi disponibil curand nu trebuie sa-i faca sa rasufle usurati, pe ei sau pe noi toti. (...) In programul national de combaterea pandemiei existau cantitati de dezinfectanti care trebuiau folosite in scoli pentru copii, aceste cantitati, pentru care erau resursele alocate nu au fost achizitionate nici acum", a precizat fostul ministru al Sanatatii.

De asemenea, Bazac a spus ca, la cum "evoluaza deciziile in autoritatea centrala", se asteapta ca "urmatorul pas sa fie limitarea intrunirilor publice, concerte, competitii sportive, chiar si mitinguri electorale".

"Acest pas este insa gresit, ar fi o masura fara precedent si disproportionata in acest moment, mai ales ca nici in SUA, unde sunt peste 1.000 de decese si s-a declansat starea de urgenta sanitara, o asemenea masura nu se aplica", a mai spus social-democratul.

Intrebat daca detine informatii ca se urmareste o asemenea masura, Bazac a raspuns: "Exista o anume intentie ca o asemenea masura sa fie propusa".

Totodata, el a precizat ca in timpul mandatului sau "Romania a fost un exemplu in UE pentru modul in care a fost rezolvata aceasta problema".

"Sa nu uitam, avem doar 441 de bolnavi infectati si niciun deces. Comitetul National de Gripa sa fie mai activ, sa se intalneasca in aceasta perioada de oricate ori este nevoie, zilnic daca este nevoie, asa cum s-a intamplat in prima perioada de aparitie a cazurilor de AH1N1", a mai precizat Bazac.

Fostul ministru a mai apreciat ca "stacheta" pe care a tinut-o foarte sus in combaterea AH1N1 "a fost mult coborata in ultima perioada".

"Probabil ca faptul ca n-au fost cazuri grave i-a determinat in ultima luna, si se stia in mod evident ca odata cu venirea sezonului rece va creste incidenta bolii, i-a determinat pe cei de la Ministerul Sanatatii sa fie mult mai pasivi in combaterea infectiei, dovada sa e intampla acum ce se intampla", a mai spus Bazac.

Mai mult, social-democratul a sustinut ca "cel mai grav este ca in Romania virusul a inceput sa se transmita pe orizontala in comunitate si exista deja doua cazuri grave de imbolnavire".

"Reamintesc ca exista un plan de masuri de preventia imbolnavirilor si de management al monitorizarii virozelor respiratorii din unitatile de invatamant (...) Toate aceste masuri trebuie sa fie reactivate si urmarita ferm in conditiile in care scolile sunt un mediu propice de raspandire a oricarei epidemii", a declarat fostul ministru al Sanatatii.

De asemenea, el a precizat ca, de fapt, "Ministerul Sanatatii trebuie sa puna in aplicare si sa urmareasca masurile care deja au fost stabilite de specialistii Comitetului de Coordonare pentru Gripa".

"Exista un Plan National de combatere a pandemiei aprobat de Guvern, acesta trebuie efectiv respectat si aplicat. Dar in contextul haosului din Guvern ultimul lucru de care avem nevoie este suprapunerea cu un haos in lupta cu noua gripa", a mai precizat Bazac.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Ion Bazac gripa porcina, #contaminare gripa porcina Romania , #gripa porcina