Bazac: Am cerut sa nu se mai vanda antivirale in farmacii

Vineri, 01 Mai 2009, ora 23:02
2290 citiri
Bazac: Am cerut sa nu se mai vanda antivirale in farmacii

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a anuntat, vineri seara, ca a dat dispozitie catre Agentia Nationala a Medicamentului ca antiviralele sa nu mai fie vandute in farmaciile cu circuit deschis, de acestea urmand sa se faca uz numai in spitale.

"Medicamentele de acest fel, luate preventiv, nu au efect si, mai mult, cresc rezistenta virusului. Antiviralele se vor administra numai in spitale, unde exista stocuri suficiente pentru ca orice posibil caz sa fie tratat", a precizat Bazac, la Antena 3.

Potrivit ministrului Sanatatii, in Romania sunt disponibile, in prezent, 39.000 de cutii cu antirale eficiente in caz de gripa.

Bazac a mai spus ca, la aceasta ora, nu exista niciun caz de suspiciune de gripa porcina in Romania.

In privinta fabricarii unui vaccin eficient contra gripei porcine, ministrul Sanatatii a afirmat ca acesta ar urma sa fie fabricat in luna august, dupa cercetarile necesare, urmand sa fie disponibil in septembrie. "Si noi il vom putea fabrica, la Institutul Cantacuzino, care, impreuna cu cei doi mari producatori autohtoni, ar putea face, lunar, o cantitate de sapte milioane de doze", a spus Bazac.

Potrivit ministrului, in Europa exista un singur laborator de referinta, care are dreptul sa confirme virusul. "Acest laborator poate face fata la probe din toate tarile din UE. Laboratorul are echipamentul necesar pentru identificarea virusului si are aprobarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Orice proba se trimite acolo pentru confirmare", a mai spus Bazac.

Ministrul Sanatatii a facut precizari si despre romanii care se intorc acasa din tarile afectate deja de virus. "Nu orice turist intors din Mexic reprezinta un caz si nu orice fel de raceala sau viroza trebuie luata ca fiind gripa noua. Potrivit recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in cazul declansarii unei pandemii, trebuie asigurata, la nivel national, protejarea a 25% din populatie, targetul de varsta vulnerabil fiind cel intre 18 si 45 de ani. In acest moment, functioneaza un sistem de alerta european. Sunt doua teleconferinte pe zi, suntem informati in legatura cu orice caz suspect sau confirmat", a mai spus Bazac.

Ministrul a lamurit si problema unui document confidential discutat in sedinta de guvern de marti, potrivit caruia autoritatile si-ar fi exprimat ingrijorarea in privinta gripei porcine. "Datele privind o rata de 3% a mortalitatii faceau referire la pandemia din 1919, si nu la momentul actual", a spus demnitarul.

Bazac mai spus ca joi, la intalnirea ministrilor Sanatatii din statele UE, s-a discutat si problema unor reglementari in domeniul audiovizualului, astfel incat mass-media sa nu mai transmita mesaje neconfirmate, care sa isterizeze populatia. "Voi discuta sambata pe aceasta tema cu cei de la Consiliul National al Audiovizualului", a pus ministrul.

Teoretic, in caz de pandemie de gripa porcina, pana la jumatate din populatia lumii ar putea contracta boala, a estimat vineri agentia de sanatate a Uniunii Europene, bazandu-se pe ceea ce s-a intamplat in timpul celor trei pandemii din secolul XX, relateaza AFP.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a confirmat, tot vineri, intr-un comunicat, ca s-au inregistrat 331 de cazuri confirmate de gripa porcina in lume, dintre care 109 in Statele Unite si 156 de cazuri in Mexic, soldate in total cu 10 morti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Ion Bazac, #antivirale gripa porcina, #antivirale interzise farmacii , #gripa porcina