Chirtoaca: R.Moldova trebuie sa se pregateasca de anticipate in toamna

Marti, 28 Aprilie 2009, ora 23:45
1600 citiri
Chirtoaca: R.Moldova trebuie sa se pregateasca de anticipate in toamna

Fiecare partid parlamentar de opozitie de la Chisinau si fiecare deputat in persoana au declarat ca nu vor participa la alegerea sefului statului, pentru care deputatilor comunisti le lipseste un singur vot, a anuntat, marti, vicepresedintele PL, Dorin Chirtoaca.

"Pur si simplu nu se va intra in cabina de vot", a spus Chirtoaca. "Astfel, va trebui sa ne pregatim si sa pregatim si societatea pentru un nou scrutin parlamentar, organizat corect, legal, prin care sa fie adusa democratia in Republica Moldova", a mai spus Dorin Chirtoaca.

Potrivit primarului capitalei moldovene, opozitia nu va renunta la mandatele de deputat, in primul rand pentru ca este o procedura dificila si de durata, dar si pentru ca exista riscul unui nou abuz prin care mandatele opozitiei sa fie atribuite comunistilor.

Asadar, mandatele de deputat vor fi ridicate individual de catre deputatii de opozitie, care au refuzat sa participe alaturi de comunisti la ceremonia de inmanare oficiala a legitimatiilor organizata de Comisia Electorala Centrala la 25 aprilie.

"Conform calendarului politic, in luna mai urmeaza sa se epuizeze procedurile legate de alegerea sefului statului, apoi ar urma doua luni de campanie electorala, ceea ce inseamna ca anticipatele ar putea avea loc in august-septembrie", spune Dorin Chirtoaca.

Si ceilalti lideri de opozitie declara ca nu au pe liste persoane care sa voteze un presedinte comunist. Ei sustin, de asemenea, ca stiu ce trebuie facut pentru a exclude fraudele care au fost comise la alegerile din 5 aprilie.

In cadrul unei emisiuni la ProTV Chisinau, liderii de opozitie s-au aratat increzatori, potrivit Unimedia, ca dupa represiunile ce au urmat violentelor de strada din 7 aprilie cetatenii moldoveni au inteles care este adevarata fata a regimului comunist si ca il vor sanctiona cu prima ocazie.

In cadrul emisiunii, Dorin Chirtoaca s-a aratat indignat de faptul ca autoritatile moldovene speculeaza tema loviturii de stat orchestrata de Romania, insa se fac a trece cu vederea momentul arborarii drapelului european, odata cu cel romanesc, pe cladirile Presedintiei si Parlamentului, care, conform unei logici perverse, la fel ar putea fi interpretat ca o lovitura de stat orchestrata de UE.

"Toate acestea nu demonstreaza decat faptul ca ceea ce s-a intamplat la 7 aprilie nu este decat o conspiratie a comunistilor", a conchis Chirtoaca.

Vlad Filat, presedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, a declarat in cadrul aceleasi emisiuni ca optiunea europeana apartine cetatenilor Republicii Moldova si nu lui Vladimir Voronin, care a speculat acest lucru timp de mai multi ani. "Voronin se joaca si nu cred ca de data asta va iesi basma curata, pentru ca a intrecut orice limita", a mai declarat acesta.

Filat a lasat sa se inteleaga ca in cazul alegerilor anticipate, cele trei formatiuni de opozitie vor participa intr-un alt format decat cel de pe 5 aprilie 2009, cu o altfel de lista electorala. "Stim ce trebuie sa facem pentru ca sa nu mai existe fraudele care s-au comis la 5 aprilie" a conchis acesta.

Serafim Urechean, presedintele Aliantei Moldova Noastra, a mentionat ca este pentru prima data cand opozitia de la Chisinau este ascultata de organismele internationale, o dovada fiind si accesul liderilor opozitiei in Parlamentul European.

"Voronin trebuie sa plateasca pentru crimele pe care le-a comis" a mentionat Urechean. Acesta a mai spus, glumind, ca nu s-ar mira in cazul in care comunistii ar invinui partidele de opozitie de cutremurul care a avut loc sambata ("Vinovat ar putea fi Filat", a spus acesta zambind) sau de epidemia de gripa porcina, "de care ar putea fi vinovat Chirtoaca".

Realizatorii emisiunii au incercat sa ia legatura cu Vladimir Turcan, reprezentant al Partidului Comunistilor, pentru a oferi si o alta parere asupra celor discutate. Acesta insa nu a raspuns la telefon.

In urma scrutinului parlamentar din 5 aprilie, Partidul Comunistilor a obtinut 60 de mandate din cele 101 si mai are nevoie de inca un mandat - supranumit "votul de aur" - pentru a-l vota pe seful statului, care in Republica Moldova este ales de Parlament.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Dortin Chirtoaca Chisinau, #alegeri anticipate Moldova , #gripa porcina