Ce e mai rau? Gripa porcina sau vaccinul?

Autor: Ana Ilie
Sambata, 07 Noiembrie 2009, ora 23:40
6044 citiri
Ce e mai rau? Gripa porcina sau vaccinul?

O data cu izbucnirea celei de-a doua runde de gripa porcina pe plan international, a si aparut controversa cu privire la initiativele guvernelor de a vaccina populatia. Unii se impotrivesc principiului de a vaccina o intreaga categorie sociala fara discriminare (spre exemplu, toti lucratorii din sistemul de sanatate), altii se impotrivesc vaccinului in sine, pe care il considera prea nou pentru a i se sti efectele secundare si eficienta.

De o parte a dezbaterii se situeaza medici importanti care sustin ca vaccinul poate salva vieti. De cealalta parte se afla cei care sustin ca problemele potentiale ale vaccinului nu merita riscul. Sunt mai multe motive pentru aceasta impotrivire: vaccinurile au fost aprobate in graba, sunt nivele periculoase de conservanti in vaccinuri, ar putea aparea efecte secundare periculoase, neincrederea in industria farmaceutica si guvern si confuzia cu privire la felul in care functioneaza vaccinurile.

In New York, spre exemplu, un judecator al Curtii Supreme a emis un ordin prin care interzice statului american sa vaccineze toti angajatii din sanatate dupa ce cateva sute de persoane au manifestat sub stindardul "Fara injectii fortate!", informeaza Washington Examiner.

Angajatii din sanatate au deschis un proces si la Washington, acuzand U.S. Food & Drug Administration ca s-a grabit sa dea licenta pentru patru vaccine impotriva virusului A/H1N1, fara ca acestea sa fie testate pentru siguranta sau eficienta.

"De vreme ce unul dintre vaccinele aprobate (si primul pe care guvernul il pune la dispozitia publicului) este un vaccin nazal pe baza unui "virus viu", facut dintr-un virus declarat atat de guvern cat si de Organizatia Mondiala a Sanatatii drept un "virus nou" cu potential de pandemie, acest vaccin reprezinta un risc imediat de a produce pagube ireparabile", se arata in plangerea acestora.

Pana in acest moment nu exista studii stiintifice publicate sau teste clinice care sa demonstreze ca vaccinurile impotriva gripei porcine aprobate de FDA au fost testate pentru a li se determina nivelul de siguranta.

In plus, vaccinurile inactivate (care contin organisme care au fost ucise sau inactivate cu ajutorul caldurii sau substantelor chimice, provocand o reactie temperata a sistemului imunitar) vor fi amestecate, la momentul injectarii, cu adjuvanti nespecificati - agenti adaugati pentru a spori eficienta unui medicament - inclusiv squalene, care a declansat raspunsuri autoimune de proportii si chiar paralizia in animalele de laborator, se arata in plangerea medicilor americani.

Acestia subliniaza ca FDA a achizitionat, in aceste conditii, 40 de milioane de doze de vaccin si squalene in valoare de jumatate de miliard de dolari, care vor fi administrate in 90.000 de locatii inclusiv scoli, spitale si azile de batrani.

Alti americani se tem ca injectarea copiilor cu noul vaccin (care in opinia lor contine un nivel periculos de mercur) poate declansa alergii si chiar autism, desi s-a decis de curand ca nu exista nicio legatura intre autism si vaccinare. Copiii sun 9 ani ar avea nevoie de doua doze de vaccin, sustin expertii americani.

De ce unii primesc cu prioritate vaccinul?

Un alt aspect al controversei legate de vaccin nu este daca se face vaccinul, ci cui. Spre exemplu, in SUA, unde in anumite state se inregistreaza intarzieri in aprovizionarea cu vaccinuri, populatia devine tot mai iritata de faptul ca oamenii aflati in zone de risc primesc cu prioritate acces la vaccin.

Potrivit publicatiei The Sidelines din Tennessee, primii care ar primi vaccimul ar fi angajatii din sistemul de sanatate, oamenii bolnavi si detinutii. Acestia din urma provoaca indignarea publicului larg, care considera ca varstnicii, profesorii si copiii ar fi mult mai potriviti sa primeasca vaccinul.

Guvernul nu premiaza insa infractorii in detrimentul populatiei care respecta legile: pur si simplu inchisorile sunt printre cele mai riscante locuri unde se poate raspandi virusul gripei porcine.

In inchisoare virusurile de tot tipul se raspandesc cu viteza, un stranut sau contaminarea unei clante de usa fiind suficiente pentru a transmite virusul de la om la om in intregul penitenciar. Virusul nu discrimineaza- detinuti, gardieni, bucatari si oameni de serviciu impart acelasi risc de a se imbolnavi- ca sa nu mai vorbim de familiile care vin in vizita la cei dragi.

Este o situatie delicata pentru guvernele lumii: pe langa eforturile depuse pentru a-si imuniza populatiile in timp util pentru a evita o catastrofa din punct de vedere al sanatatii, acestea trebuie sa si convinga oamenii de necesitatea de a-si face vaccinul salvator.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#gripa porcina, #gripa porcina vaccin, #gripa porcina controversa, #gripa porcina vaccin controversa , #gripa porcina