Cum sa te protejezi de gripa porcina

Miercuri, 27 Mai 2009, ora 12:29
3988 citiri
Cum sa te protejezi de gripa porcina
Foto: CBC

Ca sa nu ne imbolnavim de gripa porcina, trebuie evitata aglomeratia iar mainile trebuie spalate foarte bine cu apa si sapun. Atunci cand se stranuta, se acopera gura si nasul cu o batista care ulterior trebuie aruncata la gunoi.

In majoritatea tarilor in care s-au confirmat cazuri de gripa porcina, cetatenii si-au achizitionat masti de protectie pentru a minimiza riscul. Igiena personala are un rol vital in evitarea imbolnavirii, o simpla spalare pe maini fiind de ajuns pentru a elimina bacteriile.

Ministrul Ion Bazac a declarat marti ca este recomandat sa ne spalam pe maini cu apa si sapun la fiecare 60 de minute.

Consumul de carne de porc nu duce la imbolnavire de gripa porcina, pentru ca gatirea carnii (incalzirea la temperaturi mari) elimina virusul.

Daca prezentati simptome, mergeti imediat la medic!

Simptomele gripei porcine sunt similare gripei umane: tuse, febra brusca, dureri de cap si dureri musculare. In cazurile grave, poate duce la pneumonie si chiar moarte. Perioada de incubare la oameni este intre doua si cinci zile. Daca prezentati aceste simptome, mergeti imediat la spital!

Virusul care provoaca gripa porcina este o ramura a virusului H1N1, care contine gene de pasare, porc si umane, intr-o combinatie nemaintalnita pana acum. Cei mai expusi sunt cei cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani, a caror sistem imun puternic reactioneaza virulent la virus. Alte studii realizate in Statele Unite au aratat ca varstnicii au o imunitate naturala la acest virus.

Autoritatile au demarat, inca din aprilie, cand gripa porcina a inceput sa se raspandeasca in Europa, o campanie pentru avertizarea cetatenilor. Populatia a fost sfatuita ca la intoarcerea dintr-o tara in care au existat cazuri de gripa porcina, daca acuza simptome de gripa (febra, tuse, dureri de cap) sa se prezinte imediat la medic.

Nu exista inca un vaccin pentru gripa porcina

Institutele de cercetare din toata lumea sunt in cautarea unui vaccin pentru aceasta boala, insa pana acum nu au avut succes. Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat recent ca laboratoarele farmaceutice vor putea incepe sa produca un vaccin impotriva virusului gripei porcine pana la sfarsitul lunii iunie sau inceputul lunii iulie.

In Mexic si SUA, pacientii au fost tratati cu succes cu medicamentele antivirale Tamiflu si Relenza. Acestea nu previn boala, ci ii reduc din severitate si salveaza vieti, daca sunt administrate la instalarea primelor simptome.

Potrivit celui mai recent bilant al OMS, dat publicitatii luni, virusul A(H1N1) al gripei porcine a contaminat peste 12.954 de persoane din 46 de tari. 92 de persoane si-au pierdut viata in urma imbolnavirii.

(L.S.)

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#cum protejezi, #gripa porcina, #caz confirmat Romania , #gripa porcina