Cum tinem la distanta gripa porcina?

Duminica, 02 August 2009, ora 18:55
2689 citiri
Cum tinem la distanta gripa porcina?
Foto: CBS News

Cazurile de gripa porcina inregistrate in Romania s-au inmultit alarmant in ultima perioada. De pe 28 mai, momentul cand a fost confirmat primul caz de infectare cu virusul gripei A H1N1 in tara noastra, numarul bolnavilor a ajuns la 165 in mai putin de doua luni.

Ce sa facem sa tinem gripa noua la distanta, in conditiile in care singura masura vizibila luata de Ministerul Sanatatii este difuzarea deja cunoscutului spot in care ni se cere sa mergem de urgenta la medic in cazul in care identificam ca se manifesta unul dintre simptomele bolii?

Pe de alta parte, cum pandemia de gripa porcina este o problema care afecteaza intregul mapamond si se raspandeste extrem de repede, ideal ar fi ca sistemul nostru imunitar sa-i vina de hac daca sa o tinem la distanta este imposibil.

1. Cum virusul H1N1 pandeste in fiecare stranut suspect si in fiecare srangere a unei maini febrile, este important ca in aceasta perioada sa avem grija sa ne mentinem sanatosi. Ce inseamna asta, mai exact? Sa mancam bine, sa dormim cat avem nevoie si sa ne hidratam. Este recomandat sa evitam stresul si sa ne mentinem un stil de viata sanatos, care sa includa si exercitiile fizice, potrivit Female First.

2. Un factor esential in pastrarea sanatatii este intarirea sistemului imunitar. Un sistem imunitar slabit creaza deschideri spre o multime de virusi si agenti externi daunatori care pot ataca si dezechilibra organismul. In conditiile actuale cand, pe langa viata stresanta, alimentatia dezechilibrata si cresterea poluarii atmosferice, a mai aparut si gripa porcina, fiecare dintre noi are nevoie de o stimulare a sistemului imunitar, de o intarire a lui, pentru pastrarea sanatatii.

La baza unui sistem imunitar echilibrat sta in primul rand alimentatia, care trebuie orientata inca din copilarie si urmarita de-a lungul intregii vieti ca sa fie cat mai sanatoasa. Pentru ca organismul sa aiba o buna imunitate, trebuie ca alimentatia sa fie cat mai echilibrata, bazata pe multe fructe si legume proaspete, branza de vaci, produse lactate fermentate (iaurt, lapte batut) si cereale integrale.

Este recomandata reducerea cantitatii de sare din alimentatie si evitarea prajelilor in grasime incinsa. Daca totusi aceste prajeli se fac, sunt recomandate grasimile cu grad redus de nesaturare. De asemenea, vor fi evitate prajelile pe carbuni incinsi si afumaturile, ele creand grave probleme imunitare. In cuvinte mai putine, nu astepta sa te imbolnavesti ca sa ai grija de tine.

3. Daca vrem sa ne ferim de boli, cuvantul de ordine trebuie sa fie igiena, una dintre cele mai bune strategii pentru evitarea gripei porcine. Asadar, in fata virusului A(H1N1) al gripei porcine, cateva gesturi simple pot face diferenta, pentru a opri propagarea si a salva vieti, subliniaza autoritatile medicale.

De altfel, o parte dintre aceste masuri sunt utile si in cazul gripei sezoniere, care provoaca anual pana la 500.000 de morti in lume. Spalatul pe maini, folosirea gelurilor antimicrobiene pot reduce propagarea virusului. Un sfat valabil si in cazul gastroenteritei, care afecteaza anual milioane de persoane in Europa.

Spalatul pe maini, cu sapun, trebuie sa dureze cel putin 30 de secunde si nu trebuie uitate partile dintre degete. Apoi, mainile trebuie sterse cu un servetel sau un prosop uscat, care poate fi folosit si pentru inchiderea robinetelor si deschiderea usilor toaletelor publice. Acest lucru permite "evitarea transportarii virusului".

4. Dupa igiena, o alta regula de aur care tine gripa la distanta este curatenia. Un pacient care tuseste ar trebui sa isi acopere gura si nasul cu bratul, nu cu mana, cu care apoi atinge diferite obiecte. Suflatul nasului, stranutatul, tusitul sunt gesturi cu grad ridicat de risc, potrivit expertilor, care recomanda folosirea batistelor de unica folosinta, care trebuie aruncate dupa aceea.

In perioada epidemiei, pentru a evita infectarea, este preferabil sa fie evitate contactele sociale precum pupatul sau strangerea mainii. De asemenea, in lipsa unei masti de protectie, este recomandata, pe cat posibil, pastrarea unei distante minime de "protectie sanitara", de doi metri, intre persoane.

Expertii recomanda ca gest de salut o simpla inclinare a capului, in locul unei strangeri de mana plina de microbi. De asemenea, aerisirea incaperilor, dezinfectarea regulata a clantelor, a robinetelor, paharelor, ochelarilor, telefoanelor si tastaturii calculatoarele dau rezultate.

5. Un bolnav care prezinta simptome de gripa (febra, dureri de cap, oboseala) ar trebui sa ramana in casa. De asemenea, ar trebui sa poarte o masca de unica folosinta, pentru a evita sa ii infecteze pe cei din jur. Ar fi de dorit ca toti bolnavii sa poarte (masti -n.red.) pentru a atenua pandemia. Mastile chirurgicale sunt suficiente pentru a opri raspandirea picaturilor de saliva infectata in jur daca sunt schimbate la fiecare patru ore. Insa reflexul de a purta masca este mai putin raspandit in Europa decat in unele tari din Asia, dupa cum se poate observa in cazul gripei sezoniere.

6. Pentru ca nu degaba gripa porcina a ajuns la nivelul de pandemie, poate ar trebui sa ne linistim putin, macar o perioada, pana cand virusul gripei A H1N1 isi pierde din avant. Decat sa fim urmatorii infectati cu gripa porcina, este mai bine sa evitam locurile aglomerate, cum ar fi cluburile si barurile, unde alcoolul si tigarile nu vor face decat sa ne slabeasca sistemul imunitar si sa mareasca riscul de imbolnavire.

7. Gripa porcina nu ne pandeste doar in cluburi, ci si in mijlocele de transport in comun, care trebuie evitate pe cat posibil, mai ales in orele de varf din trafic. Daca nu este musai sa iesi din casa, atunci nu iesi!

8. Este important ca pe timp de pandemie, dar nu numai, aerul pe care il respiram sa fie ventilat, atat acasa, cat si la birou. Astfel, riscul contactarii virusului gripei porcine este mult mai mic.

9. Cand gripa face sute de victime la nivel mondial, chiar nu este momentul sa ne batem cu pumnul in piept si sa facem pe eroii. Daca avem pana si cea mai mica suspiciune ca suntem bolnavi de gripa noua, n-o sa ne ridice nimeni statuie daca iesim din casa si facem eforturi sa ne indeplinim obligatiile, ci o sa fim huiduiti de cei pe care ii vom imbolnavi. Asadar, daca iti curge nasul si ai febra, stai in casa si cheama ambulanta.

10. Mimarea unui sarut pe obraz si folosirea unui gel antibacterian nu sunt masuri exagerate, nu cand peste 165 de romani s-au imbolnavit de gripa porcina in doua luni.

165 de romani sunt bolnavi de gripa porcina

Numarul de cazuri de gripa porcina din Romania a ajuns la 165, dupa ce, sambata, un nou caz de gripa porcina a fost confirmat, la Sibiu. Este voba despre un baietel de 11 ani care a venit din Anglia, la bunici, acesta fiind internat in la sectia de boli infectioase a Spitalului Clinic de Pediatrie, unde este supus tratamentului specific antiviral..

Cele mai multe cazuri noi de gripa porcina confirmate in tarile Uniunii Europene au fost inregistrate in Germania, unde, in intervalul 30 - 31 iulie, au fost depistati 738 de pacienti infectati cu virusul A/H1N1. De asemenea, in Italia au fost confirmate, in doar 24 de ore, 357 de cazuri noi.

In intervalul mentionat, in statele membre UE au fost raportate 2.403 de cazuri noi de gripa porcina. De la aparitia virusului, in Europa au fost depistate peste 26.430 de cazuri si au murit de gripa porcina 39 de persoane, potrivit datelor centralizate de ECDC.

Noul virus a fost semnalat, pentru prima data, la sfarsitul lunii martie, in Mexic, iar OMS a decretat pandemie in 11 iunie. Dupa aceea, boala s-a extins "cu o viteza fara precedent", potrivit organizatiei, care a subliniat ca "in cursul pandemiilor precedente a fost nevoie de peste sase luni ca virusurile gripale sa se propage asa cum a facut virusul A/H1N1 in mai putin de sase saptamani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#metode evitare gripa porcina, #masuri prevenire gripa porcina, #gripa porcina pandemie , #gripa porcina
Comentarii
G
GRIPA MISTRETZILOR COMINTERNISTI
rank 1
Cum tinem la distantă gripa? Ii ocolim pe Nistorescu, Năstase, Kuky, Costache, Sorin,....si cu voia d-v ultima cea mai mare si mai bătrană suină, Nelu KGB