Gripa porcina - Ce este, cum ne ferim si cum o tratam

Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 15:43
12823 citiri
Gripa porcina - Ce este, cum ne ferim si cum o tratam

Virusul gripei porcine a reaparut in Romania si, din pacate, face si victime: 3 persoane au murit in ultimele zile dupa ce s-au infectat cu virusul gripal A/H1N.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au declarat insa pentru Ziare.com ca nu exista riscul unei epidemii de gripa porcina in Romania.

Pana marti, la nivel national au fost confirmate un numar de 16 cazuri de gripa, din care 13 cazuri cu tulpina A/H1N1, 2 cazuri cu tulpina de tip B si 1 caz cu tulpina A/H3N2, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Gripa porcina face a treia victima: O femeie din Ploiesti a murit

"In perioada 15-18 ianuarie 2011, din cauza formelor severe de boala, au fost inregistrate 3 decese la persoane infectate cu virus gripal A/H1N1- un barbat in varsta de 61 ani din judetul Iasi care a calatorit in afara tarii si 2 persoane de sex feminin, de 29 ani (Iasi) si respectiv 23 ani (Prahova).

Precizam ca niciuna dintre aceste persoane nu au fost vaccinate impotriva gripei, desi se incadrau in grupele cu risc crescut de a dezvolta gripa sau complicatii ale acesteia", precizeaza comunicatul.

Ce este gripa porcina

Gripa porcina este o maladie respiratorie, specifica porcilor din crescatorii, un virus gripal de tip A. Boala se poate raspandi rapid.

Gripa porcina trece ocazional la om, in general la persoane care vin in contact cu aceste animale. Ea nu se transmite mancand carne de porc, ci pe cale aeriana, de la om la om.

Obezitatea extrema, pericol de moarte pentru cei cu gripa porcina

Temperatura de preparare a carnii (71 de grade Celsius) distruge virusurile si bacteriile, potrivit Centrului american pentru controlul bolilor (CDC).

Cum ne ferim de gripa porcina

Vaccinarea este singura metoda eficienta de prevenire a imbolnavirilor prin gripa, sustin reprezentantii Ministerului Sanatatii intr-un comunicat remis Ziare.com. Acestia recomanda persoanelor care se afla in grupele cu risc crescut sa se adreseze medicului de familie pentru vaccinarea impotriva gripei.

Cei care au fost vaccinati in anul anterior beneficiaza de protectie impotriva infectarii cu virusul gripal A/H1N1, precum si cei care s-au vaccinat cu vaccinul sezonier de anul acesta, acesta continand tulpina pandemica A/H1N1.

Totodata, mai afirma reprezentantii Ministerului Sanatatii, masurile de igiena personala sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii, si in special prin gripa.

Asadar, se recomanda spalarea permanenta cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse, evitarea zonelor aglomerate, respectarea unui regim de viata sanatos - alimentatie bazata pe legume si fructe, odihna si miscare ( mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse), precum si adoptarea unei tinute vestimentare de protectie impotriva frigului.

Care sunt simptomele gripei porcine si cum ne tratam

Simptomele gripei porcine sunt: febra, rinoree, tuse, dureri de cap, dureri musculare si articulare.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii recomanda celor care prezinta aceste simptome sa se prezinte la medicul de familie pentru consult si tratament adecvat.

Acestia precizeaza ca administrarea antibioticelor nu are eficienta asupra infectiei gripale si recomanda evitarea administrarii oricarui tip de antibiotic inainte de prezentarea la medic.

Ministerul Sanatatii anunta ca va continua sa informeze populatia asupra evolutiei infectiilor respiratorii la nivel national, saptamanal, in ziua de miercuri, pe baza datelor raportate de la nivel national de catre Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, precum si ori de cate ori este nevoie.

Cazurile de gripa porcina, in crestere alarmanta in Europa

Intreaga Europa se confrunta cu o crestere alarmanta a cazurilor de gripa porcina, a avertizat un inalt oficial rus din domeniul sanatatii.

"Rapoartele sunt alarmante, arata ca pandemia cu virusul A/H1N1 e in crestere din nou in Rusia si in Europa", a spus Ghennadi Oniscenko, Inspector Sanitar sef al Federatiei Ruse.

Oniscenko spune ca numarul cazurilor de gripa porcina e in crestere in opt regiuni din Rusia, incluzand-o pe cea de care apartine capitala Moscova. In Europa, estimeaza oficialul rus, 93% din cazurile de gripa sunt provicate de virusul gripei porcine.

Peste 18.000 de oameni au murit in lume in 2009 din cauza gripei porcine, virusul afectand 214 tari. Un total de 6 milioane de rusi au fost afectati de pandemia de gripa porcina din 2009, mai ales in perioada octombrie-decembrie.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#gripa porcina Romania, #gripa porcina simptome, #gripa porcina boala , #gripa porcina
Comentarii
Poza romanianwars
romanianwars
rank 1
"Precizam ca niciuna dintre aceste persoane nu au fost vaccinate impotriva gripei, desi se incadrau in grupele cu risc crescut de a dezvolta gripa sau complicatii ale acesteia"