Gripa porcina inchide un liceu si Universitatea din Galati

Vineri, 06 Noiembrie 2009, ora 18:24
2620 citiri
Gripa porcina inchide un liceu si Universitatea din Galati
foto: Replica

Un liceu din municipiul Galati a fost inchis, vineri, dupa ce patru elevi au fost diagnosticati cu gripa noua in ultimele zile, iar Universitatea Dunarea de Jos a prelungit pana miercuri suspendarea cursurilor, dupa ce prezenta virusului AH1N1 a fost confirmata si la o studenta din Republica Moldova.

Centrul de referinta pentru gripa noua a confirmat, vineri, patru noi cazuri de imbolnavire la Galati. Directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Galati, Liliana Moise, a declarat ca este vorba de o studenta a Universitatii Dunarea de Jos care provine din Cahul, Republica Moldova, si de trei elevi din clase diferite de la Liceul Radu Negru, unde a mai fost confirmat un caz saptamana aceasta.

La Radu Negru, epidemiologii DSP au dispus inchiderea liceului pentru sapte zile, timp in care spatiile de studiu si caminul sunt dezinfectate.

La Universitate, cursurile au fost suspendate inca de vineri dimineata - inainte de sosirea diagnosticului - pentru trei zile, la toate formele de invatamant: zi, IFR si ID.

In clipa de fata, conducerea institutiei de invatamant a decis sa prelungeasca restrictia pana miercuri, 11 noiembrie. In aceasta pauza fortata, spatiile de studiu si de cazare ale universitatii galatene de stat sunt dezinfectate.

De asemenea, la usile salilor de curs ale facultatilor si la usile camerelor din Campusul Studentesc Al. I. Cuza se aseaza covorase imbibate cu substante dezinfectante, iar manerele usilor sunt infasurate in benzi dezinfectante, a declarat, vineri, rectorul Viorel Manzu.

Potrivit aceleiasi surse, caminul in care este cazata studenta diagnosticata cu gripa noua nu va fi evacuat. Totusi, tinerilor cu care aceasta a intrat in contact li s-au recoltat probe biologice, iar starea lor de sanatate este atent monitorizata de medici.

In campus sunt cazati aproximativ 3.000 de studenti, dintre care mai mult de 15% provin din Republica Moldova si Ucraina, tari puternic afectate de gripa noua, in care au fost raportate si decese din cauza noului virus pandemic.

Galatiul isi ia masuri de precautie

Cele patru cazuri de gripa noua confirmate vineri ridica la 13 numarul imbolnavirilor in judetul Galati.

La ordinul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, institutiile publice si private din Galati au inceput sa cumpere masti de protectie si substante dezinfectante pentru functionarii care lucreaza la ghisee.

Exemple in acest sens sunt Primaria municipiului Galati, Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera si Universitatea Dunarea de Jos.

In scoli s-a instituit triajul epidemiologic zilnic al elevilor si studentilor iar la frontiera cu Republica Moldova sunt infiintate puncte de triaj medical.

De asemenea, Directia Judeteana de Sanatate Publica a reluat campania de informare a populatiei cu privirea la riscurile si profilaxia gripei noi.

Autoritatile sanitare le recomanda cetatenilor sa evite marile aglomerari umane si, daca au simptomele gripei noi, sa evite automedicatia si sa se prezinte de urgenta la medic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#gripa porcina Galati, #liceu inchis gripa porcina, #gripa porcina studenti Galati , #gripa porcina