Nici gripa porcina nu mai e ce-a fost!

Joi, 28 Mai 2009, ora 18:28
3926 citiri
Nici gripa porcina nu mai e ce-a fost!
Foto: Reuters

"Gripa porcina loveste Romania". Ce va sugereaza acest titlu labartat cu litere de-o schioapa pe ecranele televizoarelor?

Jale mare: oameni care cad ca mustele pe strada si sunt adunati de altii care poarta masti pe figura, spitale pline pana la refuz si medici la capatul puterilor, scoli si gradinite inchise, bataie in fata ghiseelor de bilete in gari si aeroporturi, bilant in crestere exponentiala al imbolnavirilor si deceselor, lacrimi si disperare, nu-i asa?

Sa ne uitam in jur. Parca ceva nu se potriveste. Realitatea de pe ecrane a luat-o razna. Noi avem, cel putin deocamdata, un singur focar de gripa porcina, in cadrul aceleiasi familii. Primul caz a fost confirmat la o femeie de 30 de ani venita din SUA. Ea s-a vindecat de la sine, fiind diagnosticata cand boala era pe duca. A fost urmata de unul dintre copiii si tatal ei, ambele cazuri destul de usoare.

Femeia a aruncat in extaz televiziunile obsedate de senzational, pentru ca, dupa numai cateva ore, sa le arunce, tot pe ele, in agonie prin vindecarea spontana si plicticoasa.

Degeaba au incercat moderatorii sa mai mestece in oala cu panica, ratoindu-se la medicii care n-au legat-o pe pacienta de pat vreun an, ca pedeapsa pentru autovindecare probabil. Degeaba au intrebat cu voci sumbre daca oamenii trebuie sa-si trimita copiii la tara si sa se inchida in case!

Doctorul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului "Matei Bals", a reactionat cu un profesionalism impecabil si cu mult umor chiar, aruncad in derizoriu incercarea vanatorilor de rating de a resuscita raposatul senzational.

Culmea e ca, de aceasta data, nitica panica nici macar nu ar fi stricat.

Adica nu era rau deloc ca oamenii sa se sperie nitel si sa ia aminte la felul in care poate fi prevenita contaminarea cu virusul gripei porcine. Si ar fi fost excelent ca, macar de frica bolii, romanii sa se spele mai mult pe maini, sa foloseasca batiste de unica folosinta si sa stranute numai in ele, sa se duca la medic atunci cand sunt bolnavi in loc sa se indoape cu medicamente dupa cum ii taie capul.

Panica ar fi avut in acest caz chiar un rol civilizator, dar ma indoiesc ca a dat cineva doi bani pe disperarea de la televizor.

Majoritatea romanilor se imparte in doua categorii: fie nu cred o iota din ce zic jurnalistii, pentru ca au vazut de prea multe ori exagerari si aberatii, fie sunt adeptii teoriei conspiratiei, considerand ca totul, inclusiv gripa porcina deci, e perfect dirijat asa ca orice ar face tot ce vor conspiratorii mondiali se va intampla.

Cu atat mai mult, ceea ce au facut miercuri televiziunile este, lasand penibilul la o parte, foarte periculos: cand si daca ne va lovi intr-adevar o epidemie (Doamne, fereste!), cel putin in prima faza oamenii vor crede ca e iarasi o vanatoare de rating cu vorbe de calibru mare, asa ca avertismentele publice ar putea avea efecte intarziate.

Sa nu fim totusi mult prea aspri cu jurnalistii romani. In mare masura, gripa porcina este o epidemie de presa. Daca luam cifrele la rece vom vedea ca o mortalitate sub 1% este cu mult mai mica decat cea provocata de boli devenite banale, despre care nu vorbeste nimeni.

In plus, gripa porcina nici macar nu este contagioasa in cel mai inalt grad, riscul fiind de 30%. Chiar si asa nu trebuie desigur ignorata, ci tratata cu maxima prudenta.

Exista totusi si o parte buna in "lovitura gripei porcine": reactia autoritatilor a fost discreta, calma si profesionista, probabil si pentru ca varf de lance a fost unul dintre cei mai buni profesionisti ai Romaniei, dr. Adrian Streinu Cercel.

Ea nu a inhibat insa politicianismul gretos al fostului ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, care reprosa autoritatilor ca nu au oprit-o la granita pe femeia contaminata cu virusul H1N1, desi aceasta nu avea niciun semn de boala.

Pe logica aceasta, eu cred ca de vina este de fapt dl. Nicolaescu pentru ca nu a dotat ministerul Sanatatii cu globuri de cristal in care sa poata fi citite imbolnavirile viitoare. Asa, femeia infectata sigur n-ar fi intrat in tara. Dar cum ar mai fi fost atunci Roamnia lovita de gripa porcina?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#gripa porcina Romania, #caz confirmat gripa, #gripa porcina Bucuresti, #gripa porcina, #virus gripa Romania , #gripa porcina