Presa de azi: De ce nu avem inca vaccin romanesc? "Este prea testat"

Miercuri, 04 Noiembrie 2009, ora 07:19
4854 citiri
Presa de azi: De ce nu avem inca vaccin romanesc? "Este prea testat"
Foto: Ziua

Social-democratii cauta sa exploateze electoral gripa porcina, aruncand raspunderea pe seama lui Traian Basescu.

Demisia secretarului de stat in Ministerul Sanatatii Adrian Streinu-Cercel a fost pregatita in "laboratoarele" PSD in scopuri pur electorale. Prin aceasta demisie, PSD urmareste sa exploateze in campanie tema gripei porcine si sa puna pe seama lui Traian Basescu raspunderea pentru gestionarea unei eventuale crize.

Demisia lui Streinu-Cercel, aranjata de Bazac-PSD, titreaza Evenimentul Zilei. Conform unor surse din PSD, marti seara a avut loc o discutie intre Ion Bazac, fostul ministru PSD al Sanatatii, apropiat al lui Mircea Geoana, si Adrian Streinu-Cercel. Bazac i-ar fi cerut sa demisioneze si i-ar fi dat asigurari ca, dupa revenirea PSD la putere, isi va recapata postul, ba chiar ar putea spera la cel de ministru al sanatatii.

Iar Adrian Streinu-Cercel l-ar fi ascultat pe Bazac, cel caruia, de altfel, ii datora postul. E adevarat, Streinu-Cercel a fost numit secretar de stat de ministrul interimar al sanatatii Adriean Videanu. Dar acesta l-a propus tocmai la sugestia lui Ion Bazac, recunosc surse din PDL.

Planul electoral al PSD este ca teroarea gripei porcine sa se deconteze in procentele lui Traian Basescu. Prin demisia lui Adrian Streinu-Cercel, a doua zi dupa ce a fost criticat de seful statului, se incearca acreditarea ideii ca Traian Basescu a fost cel care l-a impins la acest gest.

Al doilea pas al strategiei este ca, in urmatoarele zile, cand oricum numarul cazurilor de imbolnavire va creste si populatia va intra in panica, raspunderea sa fie transferata la seful statului pe motiv ca, in mijlocul crizei gripei porcine, Ministerul Sanatatii a fost privat de implicarea unui specialist, a unui tehnocrat.

In acelasi timp, conform strategiei PSD, Basescu va fi acuzat ca a impiedicat achizitionarea de vaccinuri si materiale pentru protejarea impotriva gripei. Un alt efect urmarit prin exploatarea gripei este ca, in urma panicii dirijate chiar de oficiali ai Ministerului Sanatatii, controlat inca de PSD, sa se obtina demobilizarea electoratului, o prezenta mica la urne in zona urbana.

Dincolo de considerentele electorale se gasesc interese de afaceri de multe zeci de milioane de euro, exploatate in atmosfera tulbure a panicii create de gripa porcina.

Un grup de oficiali din Ministerul Sanatatii, apropiati ai fostului ministru Bazac - Alexandru Rafila, Molnar Geza, Amalia Canton si Adriana Pistol - au pregatit in aceasta perioada o licitatie rapida pentru achizitionarea a 12 milioane de masti si 500 de tone de solutie dezinfectanta. Pentru aceste achizitii, Ministerul Sanatatii pusese la dispozitie patru milioane de euro.

Videanu & Streinu i-au ridicat apocalipsa la fileu lui Basescu in 29 octombrie, potrivit ziarului Gardianul. Profesorul Cercel a sustinut ca afirmatiile lui au fost exagerate de presa si ca, atunci cand a confirmat cifra de 30.000 de morti, s-a referit la gripa sezoniera, nu la pandemie.

Videanu a confirmat aceasta varianta pentru Realitatea TV. Site-ul oficial al ministerului condus de Videanu arata insa altceva: din 29 octombrie, Comitetul de gripa solicita importul de urgenta, fara licitatie, a un milion de doze de vaccin H1N1, sustinand ca numarul deceselor poate ajunge la 37.500, respectiv 2,5 la suta din numarul cazurilor.

Inainte de a fi audiat la Parlament, Streinu si-a oferit demisia, sacrificandu-se pentru imaginea lui Basescu, candidat aflat in lupta cu pandemia. Basescu va conduce campania din CSAT, care a luat locul Comitetului Guvernamental pentru Situatii de Urgenta.

Chiar daca totul a fost o strategie de imagine, nu poate fi exclusa componenta financiara a achizitiilor de vaccin din import: o apropiata a ministrului Videanu si fosta sefa de cabinet a lui Berceanu are legaturi de familie cu un om de afaceri care controleaza un mare distribuitor de medicamente.

O ipoteza tot mai des vehiculata in randul medicilor este cea conform careia focarul de H1N1 de la Iasi si inmultirea cazurilor din Capitala s-au datorat evenimentelor religioase din cele doua orase, respectiv pelerinajului la moastele Sfintei Parascheva si la moastele Sf. Dumitru.

La inceputul lunii octombrie, mii de pelerini din toate colturile tarii s-au adunat la Iasi, infruntand frigul, pentru a atinge si saruta icoana, ferecata in argint. In mod normal, spun medicii, argintul are rol antiseptic, dar frecventa mare cu care se sarutau mostele si icoanele a facut ca virusul sa poata fi transmis cu usurinta.

Prima victima a noii gripe: Streinu Cercel, scriu jurnalistii de la Ziua. Streinu Cercel a fost ieri audiat de Comisia de Sanatate a Camerei. El le-a spus deputatilor ca Romania trebuie sa fie pregatita sa trateze si eventual sa-si asume intre 3300 si 6000 de posibile decese, daca ramane la categoria de pandemie cu rata de deces de sub 0,1%.

"Stim cat se poate de clar ca virusul gripal isi creste virulenta si agresivitatea si viteza cu care se propaga, de aici riscul de aparitie a unor posibile decese. Noi, in cadrul programului de pandemie, am calculat riscurile potentiale plecand de la cinci tipuri de scenarii, pe cinci categorii de nivel pandemic. O categorie la care suntem si noi in momentul de fata presupune o rata de deces de sub 0,1%", a spus Streinu Cercel.

Medicul Adrian Streinu Cercel a fost numit, la 5 octombrie 2009, in functia de secretar de stat la Ministerul Sanatatii, printr-o decizie a premierului Emil Boc. Pana in acel moment a ocupat functia de manager al Institutului National de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals".

Ce face gripa in campania electorala: Politicienii dau sfaturi la tv, specialistii pleaca acasa, informeaza Cotidianul.

Comisia de sanatate a Camerei Deputatilor l-ar fi vrut la audieri nu pe secretarul de stat Streinu-Cercel, ci pe ministrul interimar al Sanatatii, Adriean Videanu, sustine Gratiela Gavrilescu, membru in comisie.

"Grupul PNL a cerut la sfarsitul saptamanii trecute sa fie audiat ministrul Videanu, sa vorbeasca despre problemele de finantare din sistem, dar nu s-a putut, si atunci presedintele comisiei, Rodica Nassar, a decis sa-l chemam pe domnul Streinu-Cercel", a spus deputatul Gavrilescu.

Potrivit acesteia, deputatii din Comisia de sanatate voiau sa lamureasca felul in care sunt platiti medicii epidemiologi, pentru ca aveau informatii cum ca pentru orele lor de garda acestia nu-si mai primisera banii inca din luna iunie.

Audierea fostului secretar de stat Adrian Streinu-Cercel in Comisia de sanatate s-a facut cu usile inchise, la cererea acestuia. Potrivit deputatilor din comisie, la sedinta nu s-a discutat nimic despre demisia care fusese anuntata anterior, "din motive personale".

Totusi, potrivit deputatului PNL Cristian Horea, acum doua saptamani, Streinu-Cercel a mai avut o tentativa de demisie, care nu i-a fost acceptata.

"Din punctul de vedere al masurilor care ne-au fost prezentate astazi, nu cred ca i se poate imputa ceva la masurile de prevenire. Putem afirma ca noi suntem la aceasta ora pe aceeasi linie cu Germania, adica stam cel mai bine din Europa in batalia cu A/H1N1, tinand cont de numarul de imbolnaviri pe cap de locuitor. Daca nu s-ar fi luat masuri bune, am fi fost ca Ucraina si Bulgaria", ne-a declarat deputatul Horea.

Porcina ne lasa fara masca si fara Cercel, titreaza Adevarul. Vaccinul romanesc este gata si este foarte bun, au spus autoritatile sanitare inaintea reunirii de urgenta a CSAT.

Consilierul prezidential pe sanatate, Virgil Paunescu, a declarat ca Streinu-Cercel induce un sentiment de panica in populatie. "Atat de la Ministerul Sanatatii, cat si de la Institutul Cantacuzino am primit, in scris, ca exista in stoc 1.300.000 de doze de vaccin. Vaccinul are nevoie de autorizatie de la Agentia Medicamentului, care a dat initial ca data de eliberare a autorizatiei data de 26 noiembrie. De a doua zi dupa eliberarea autorizatiei poate incepe vaccinarea", a mai spus Virgil Paunescu.

Iesenii panicati au dat ieri buzna la camera de garda a Spitalului de Boli Infectioase. Un hol de doar patru metri patrati a fost transformat in sala de asteptare unde s-au inghesuit zeci de posibili bolnavi de gripa porcina. "Colega mea a zis ca daca intra pe holul asta mic, sigur se imbolnaveste de la celelalte persoane", a spus Alina C.

La randul lor, bucurestenii s-au inghesuit dis-de-dimineata la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" pentru a afla daca au sau nu gripa porcina. Ragusit, portarul incerca sa faca fata situatiei. "Suntem in carantina. Daca nu aveti simptome de gripa nu aveti ce cauta in spital. Mai bine va intoarceti, altfel luati virusul de aici din spital", le spunea portarul oamenilor care venisera la control.

Cei care reuseau sa treaca de "triajul epidemiologic" facut de portar ajungeau intr-o camera special amenajata pentru persoanele cu gripa A(H1N1). Aici, un medic cu masca pe fata ii lua la intrebari pe bolnavi: "Ce simptome aveti? Ati intrat in contact cu vreo persoana bolnava? Ati calatorit in strainatate? Pai daca nu, de ce ati venit la spital?". O doamna care statea linistita in camera "gripatilor" dadea detalii asupra starii ei de sanatate. "Imi curge nasul foarte tare. Nu am febra si nici nu tusesc. Am venit totusi, pentru ca acum trei saptamani m-am intalnit cu un prieten care avea gripa porcina", a spus femeia.

De ce nu avem inca vaccin romanesc? Este prea testat, ne anunta Romania Libera. Ritmul de raspandire a gripei noi creste simtitor, in Romania inregistrandu-se ieri 26 de noi cazuri, printre care si cel al unui bebelus de trei luni.

In timp ce presedintele Traian Basescu a convocat Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, specialistul in boli infectioase al Ministerului Sanatatii, secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel, si-a dat demisia "din motive personale".

Gestul sau a venit la scurt timp dupa ce a fost acuzat de Palatul Cotroceni ca raspandeste panica, presedintele Traian Basescu spunand despre el ca "pravalea apocalipsa peste Romania si impunea importul imediat de vaccin antigripal". Cifrele par insa sa ii dea dreptate lui Streinu-Cercel.

Romania este descoperita in fata valului de gripa, cu Tamiflu suficient pentru doar 2% din populatia tarii, iar vaccinul Antigrip, serul autohton impotriva gripei porcine, inca departe de a fi lansat pe piata. De ce? Pentru ca "este prea testat", ne-a spus Viorel Alexandrescu, director adjunct al Institutului Cantacuzino, explicand ca, "daca ar fi fost posibil sa fie lansat fara procedura de testare, noi l-am fi terminat intr-o saptamana".

Chiar si in conditiile in care vaccinul ar fi lansat pe 26 noiembrie, asa cum este preconizat, dozele nu vor fi suficiente in prima faza decat pentru 6,5% din romani. In comparatie, Franta are in jur de doua vaccinuri pentru fiecare locuitor, iar Germania are vaccinuri pentru 60% din populatie.

Tamiflu, medicamentul care poate stopa efectele incipiente ale virusului A/H1N1, nu se mai gaseste in farmaciile romanesti, fiind retras de la vanzare de fostul ministru al Sanatatii Ion Bazac.

Copiii vor fi vaccinati abia la anul. Injectia anti-AH1N1 nu a putut fi testata in timp util, aflam din Gandul. Vaccinul romanesc impotriva virusului AH1N1, responsabil de actuala pandemie de gripa, nu poate fi utilizat, anul acesta, pentru imunizarea gravidelor si copiilor.

Acestia, alaturi de personalul medico-sanitar, pompieri si politisti, fac parte din primul grup-tinta care trebuie vaccinat in caz de pandemie, conform indicatiilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Motivul acestei situatii este intarzierea testarii eficientei vaccinului la copii. La randul ei, intarzierea este cauzata de lipsa asa-numitului "lot martor" de copii pe care sa se faca testarea.

Practic, Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) trebuie sa gaseasca 300 de parinti care sa isi dea acordul pentru ca in postura de cobai sa fie copiii lor.

Desi "lotul martor" nu este complet, ANM sustine ca va finaliza testele la sfarsitul lunii decembrie, astfel incat vaccinul sa fie disponibil pentru gravide si copii in ianuarie. Informatia a fost confirmata de consilierul prezidential pe probleme de sanatate, Virgil Paunescu.

Nici acest termen nu este insa atat de sigur. Specialisti din Institutul Cantacuzino, citati de Mediafax, au declarat ca testele pe copii se vor face dupa 1 ianuarie, ceea ce inseamna ca vaccinarea copiilor ar putea incepe si mai tarziu decat luna ianuarie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#gripa porcina simptome, #gripa porcina vaccin, #gripa porcina copii, #gripa porcina Romania, #gripa porcina tratament, #Streinu Cercel demisie gripa, #gripa porcina CSAT, #gripa porcina campanie electorala , #gripa porcina