Sute de bucuresteni stau la coada la vaccin in Pasajul Universitatii

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 10:57
3041 citiri
Sute de bucuresteni stau la coada la vaccin in Pasajul Universitatii
Foto: Realitatea TV

Peste 200 de persoane asteapta sa se vaccineze contra gripei A/H1N1 in centrul medical special amenajat in Pasajul Universitatii din Bucuresti, unde au fost trimise 1.000 de doze de vaccin pandemic, medicii spunand ca vor sta pana ce acestea vor fi epuizate.

La ora transmiterii acestei stiri, coada se intinde pe scarile dinspre Spitalul Coltea, iar cei care vor sa se imunizeze s-au inscris pe liste de asteptare.

Incepand de luni, in Capitala au fost deschise 18 centre de vaccinare, care vor functiona in spitalele administrate de municipalitate, respectiv Spitalul Clinic "Sf. Maria", Spitalul Clinic de Obsetrica si Ginecologie "Filantropia", Spitalul Universitar de Stomatologie "Prof. Dr. Dan Theodorescu", Spitalul Clinic de Nefrologie "Dr. Carol Davila".

Alte centru sunt in Spitalul Clinic Colentina, Spitalul Clinic de Ortopedie "Foisor", Centru de Boli Reumatismale "Dr. Ion Stoia, Spitalul de Pneumofiziologie "Sf. Stefan", Spitalul Clinic "Caritas", Spitalul Clinic "N. Malaxa", Spitalul Clinic de Copii "Dr. Victor Gomoiu", Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale "Dr. Victor Babes", Spitalul Clinic "Coltea", Spitalul de Bolnavi Cronici si Geriatrie "Sf. Luca", Spitalul Clinic de Boli Dermato-Venerice "Prof. Dr. Scarlat Longhin", Spitalul Clinic "prof. Dr. Th. Burghele" si Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sarbu".

"Vom incerca sa deschidem aceste centre pe la 9-10 dimineata, dar inca nu avem stabilit un orar fix, pentru ca abia s-a luat aceasta hotarare si trebuie sa ne organizam. In mod normal, cum spitalele sunt deschise nonstop, vom incerca, asa cum am facut si in weekend la Colentina, sa functionam si peste noapte", a declarat duminica, directorul Administratiei Spitalelor, Marius Savu.

Al 21-lea centru de vaccinare va fi deschis, la ora 11.00, la cabinetul medical din Pasajul Universitatii. Potrivit primarului general Sorin Oprescu, este posibil ca programul acestui centru sa fie prelungit si peste noapte daca va fi nevoie. In plus, in centrele universitare va continua vaccinarea cadrelor didactice si a studentilor, iar in licee va fi realizata in continuare imunizarea elevilor.

Ministerul Populatiei recomanda populatiei, ca alternativa la centrele de vaccinare, sa apeleze si la medicii de familie, in scopul imunizarii contra gripei porcine.

Sambata, in centrele din Bucuresti au fost vaccinate 5.475 de persoane - 2.950 la "Matei Bals", 1.600 la Colentina, 850 la Spitalul de Oftalmologie si 75 la Spitalul Fundeni, potrivit Ministerului Sanatatii. Potrivit prof. dr. Adrianu Streinu-Cercel, la centrele de la Spitalul Fundeni si Spitalul de Oftalmologie au fost vaccinate, duminica, aproape 1.000 de persoane, la Spitalul Colentina, peste 1.100, iar la Institutul "Matei Bals", peste 2.000.

Multi dintre cei care au stat la coada la centrele din Capitala spuneau ca sunt ingrijorati de numarul in crestere al deceselor cauzate de A/H1N1, alte persoane invocand faptul ca medicii de familie la care sunt arondati nu au intrat, deocamdata, in posesia dozelor de vaccin.

Centre de vaccinare in toate spitalele de boli infectioase

Ministerul Sanatatii a dispus ca toate spitalele de boli infectioase din tara, dar si alte unitati sanitare, sa deschida, luni, centre de vaccinare antipandemica, pentru a creste rata de vaccinare in aceasta perioada de plin val al infectarilor cu A/H1N1. Centrele vor fi destinate in special persoanelor neasigurate sau care nu au medic de familie.

Autoritatile recomanda vaccinarea ca fiind cel mai eficient mijloc de prevenire a infectarii. Medicii de familie sunt obligati sa vaccineze contra gripei porcine fiecare persoana care ii solicita, in caz contrar ei fiind sanctionati de Ministerul Sanatatii, potrivit lui Adrian Streinu-Cercel, care a precizat ca vaccinul nu are efecte adverse semnificative, fiind o metoda sigura de aparare.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, pana sambata au fost vaccinate aproximativ 270.000 de persoane. Pana pe 3 ianuarie numarul celor vaccinati era de 210.000, dupa aceasta data numarul solicitarilor crescand de cel putin zece ori. Pana la finele anului trecut, se vaccinasera contra gripei porcinei 166.000 de persoane, dintre care 40.000 doar in ultima saptamana a lui 2009.

Pacientii cu simptome de gripa porcina trebuie sa se prezinte la medic in 24 de ore sau in cel mult 48 de ore de la aparitia acestora, pentru ca tratamentul cu antivirale sa fie eficient si pentru a evita complicatiile grave, mai spune prof. dr. Streinu-Cercel.

Potrivit secretarului de stat in Ministerul Sanatatii, cei care constata ca au simptomele specifice bolii, respectiv tuse seaca, febra, secretii nazale apoase, stare generala proasta si, ocazional, jena in gat, trebuie sa fie consultati cat mai repede de medicul de familie sau de cei de la sectia de boli infectioase a celui mai apropiat spital.

Pana duminica, in Romania au murit 85 de pacienti din randul celor infectati cu A/H1N1.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#centre vaccinare gripa, #vaccin gripa porcina, #vaccinare gripa spitale , #gripa porcina