Trei noi cazuri de gripa porcina, diagnosticate in Dolj

Vineri, 30 Octombrie 2009, ora 21:41
1253 citiri
Trei noi cazuri de gripa porcina, diagnosticate in Dolj

Trei noi cazuri de gripa porcina au fost diagnosticate, vineri, in judetul Dolj, la doi elevi de gimnaziu din Filiasi si un barbat de 35 de ani din Craiova, au declarat reprezentanti ai autoritatilor.

Cei trei pacienti au fost internati la Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes" din Craiova.

Elevii sunt in clasa a VI-a la Scoala Generala cu clasele I-VIII din Filiasi, unde invata, in total, 1.190 de elevi, au precizat reprezentantii Prefecturii Dolj.

Potrivit masurilor stabilite de Ministerul Sanatatii, cursurile clasei in care invata cei doi elevi vor fi suspendate pentru sapte zile.

"S-a demarat si necesara ancheta epidemiologica, pentru depistarea persoanelor cu care bolnavii au intrat in contact", a declarat, pentru NewsIn, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Numarul bolnavilor de gripa A/H1N1 ajunsese in Romania, la jumatatea saptamanii, la 441, cu doua focare, la Bucuresti si Iasi, depistate tot la unitati de invatamant.

Pentru interventia in aceste focare, Ministerul Sanatatii a anuntat ca intentioneaza sa achizitioneze in regim de urgenta, de pe piata internationala, un milion de doze de vaccin pandemic. Dozele vor fi utilizate pentru imunizarea elevilor din scolile si liceele oraselor unde au fost localizate focarele. Vor fi vaccinati, cu prioritate, elevii de liceu, deoarece acestia prezinta, prin frecventarea zonelor publice aglomerate, un risc mai mare de raspandire a virusului, au precizat Ministerul Sanatatii.

In ceea ce priveste devansarea vaccinarilor in scoli, anuntata pentru inceputul lui ianuarie, Adrian Streinu-Cercel a declarat, tot vineri, ca este realist: "O devansam doar daca reusim sa achizitionam vaccin de pe pietele externe. E posibil sa vina prea tarziu sau deloc, asta este, dar nu inseamna ca nu trebuie sa incercam".

Potrivit specialistilor, virusul nu a suferit mutatii deocamdata, insa el se poate combina cu virusul sezonier sau poate sa-si capete propriile valente de agresivitate.

Ministerul Sanatatii atentioneaza populatia sa respecte recomandarile medicilor cu privire la igiena personala si recomanda evitarea aglomerarilor umane. In cazul aparitiei oricaror simptome de viroza respiratorie, trebuie evitata automedicatia si este necesar consultul unui medic. De asemenea, izolarea bolnavilor la domiciliu este foarte importanta pentru limitarea raspandirii virusului.

Potrivit lui Cercel, rata de transmitere a virusului A/H1N1 in Romania este de 30%, iar cele mai grave cazuri sunt cele "subclinice", adica bolnavii care "duc boala pe picioare", fara a consulta un medic.

Simptomele infectiei cu virusul gripal A/H1N1 sunt asemanatoare cu cele ale virozelor respiratorii, adica rinoree, jena in gat, febra intre 37 si 38 de grade si stare generala proasta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#gripa porcina judetul Dolj, #gripa porcina cazuri noi, #gripa porcina scoli, #gripa porcina elevi, #gripa porcina vaccin scoli , #gripa porcina