Dan Nica: Gripa porcina nu mai e o problema pentru Romania

Marti, 05 Mai 2009, ora 11:24
1772 citiri
Dan Nica: Gripa porcina nu mai e o problema pentru Romania
Foto: Antena3

Ministrul de Interne, Dan Nica, si cel al Sanatatii, Ioan Bazac, au anuntat, marti, ca Romania este oricand pregatita sa infrunte virusul A H1/N1, planul in caz de pandemie de gripa porcina fiind pus la punct.

"Pandemia de noua gripa sau fosta gripa porcina nu mai constituie o problema pentru Romania", a anuntat Nica, dupa intalnirea Comitetului national pentru situatii de urgenta.

El a precizat ca in plan s-a luat in calcul atat partea de preventie, anuntand si informand cetatenii in legatura cu aceasta maladie, dar si masurile pentru ca principalele institutii sa nu isi intrerupa activitatea in cazul declansarii pandemiei.

"Planul are doua componente: partea de prevenire si masurile pe care fiecare cetatean trebuie sa le adopte in cazul in care constata ca e bolnav de gripa.

A doua chestiune e discutarea masurilor pentru ca institutiile sa functioneze in caz de pandemie. Si nu ne referim aici doar la asistenta medicala, pompieri, politia, dar si alte institutii: termocentrale, hidrocentrale, centrala nucleara de la Cervanoda, si asa mai departe", a explicat Nica.

Bazac: Zonele cu risc endemic au fost suplimentate

Ministrul Sanatatii a asigurat de asemenea ca autoritatile sunt pregatitre sa infrunte gripa. El a mai anuntat ca zonele cu risc endemic au fost suplimentate.

"Incepand de azi (marti - n.red.) zonele cu risc endemic au fost suplimentate. In afara de Mexic si SUA am adaugat China si statele europene unde s-au inregistrat cazuri de transmitere secundara", a spus Bazac.

El a explicat ca Romania ar putea fi atinsa de o eventuala pandemie de gripa porcina in valuri de cate opt saptamani, cu varful in saptamana a patra.

"In perioada critica, institutiile statului trebuie sa se asigure ca populatia are asigurate serviciile de baza. In maximum 30 de zile, institutiile trebuie sa prezinte masurile luate in acest sens, care vor face parte din planul national in caz de pandemie", a precizat Bazac.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Dan Nica, #Ioan Bazac, #epidemie gripa porcina, #pandemie gripa A, #plan pandemie , #gripa porcina
Comentarii
C
conform celor prigoniti pentru dreptate si Olga TODIROAE (89 de ani si 4 luni) din Satul Timisesti, Judetul Neamt
rank 1
06.05.2009 = Proiect si Petitie publica adresata prin InterNet Domnului Ministru Dan Nica