Ziare.com

De la cititori: Gripa porcina, o boala care ne viziteaza periodic?

Marti, 04 Ianuarie 2011, ora 13:55

   

De la cititori: Gripa porcina, o boala care ne viziteaza periodic?
Gripa porcina, o zoonoza (o boala care se poate transmite de la animale la oameni), a reaparut in preocuparile autoritatilor de sanatate din lume.

Acest lucru se intampla la doar cateva luni dupa ce Organizatia Mondiala de Sanatate, de pe langa ONU, a declarat, in august 2010, ca "epidemia e total eliminata, la nivel global", dupa cum relateaza agentiile Reuters, ABC, Al Jazyra si Jenang.

OMS: Pandemia de gripa porcina a luat sfarsit

Boala este cauzata de un virus extrem de mutabil, de tipul H1N1, cu trei sau patru variante genomiale.

Simptomele sunt similare unei "gripe comune": febra mica, oboseala generala, discomfort, dureri de gat, tuse, sputa excesiva si chiar acumulare de fluide in plamani. Folosirea antibioticelor este esentiala, cazurile fatale, altadata extrem de comune, astazi sunt rare. Multa lume dezvolta imunitate, care ajunge pentru tot restul vietii, dupa un prim contact cu agentul patogen.

Gripa porcina, gripa pandemica, gripa de sezon - care-i diferenta?

In general, oamenii sunt rezistenti la acest virus. Porcinele, in schimb, pot lua boala de la oameni, rezultand in pierderi enorme in industria cresterii porcilor (peste 70 de milioane de lire in Anglia sau peste 100 milioane de dolari in SUA si Canada).

Consumul de carne de porc infectata de acest virus nu este periculos. Virusul moare la temperaturi mai mici de 30 de grade Celsius, iar printr-o gatire corecta se poate asigura eliminarea agentilor patogeni.

Opinii "Scenarita", mai periculoasa ca gripa porcina

Un fapt descoperit recent a pus multi cercetatori biologi intr-o pozitie ne mai intalnita: virusul se poate transforma intr-o "proto-proteina", in momentul "mortii", un lant proteic scurt, care poate afecta sistemul nervos al porcilor (probabil si al oamenilor).

Epidemii mondiale

Prima epidemie documentata stiintific a avut loc la sfarsitul Primului Razboi Mondial, in 1918, cand peste 100 milioane de oameni au murit, in Europa, Asia, Africa si America (un an mai tarziu, virusul a ajuns si in Australia, cauzand moartea la peste trei milioane de oameni)

Epidemia de gripa porcina, in 1976, in SUA, a putut fi neutralizata in numai cateva luni, prin cercetari medicale care au determinat originea patogenului. Vaccinari masive pentru populatiile considerate ca avand risc ridicat au redus drastic sfera de distributie a virusului.

Guvernul american a mandat vaccinarea obligatorie a intregii populatii, actiune ce s-a soldat cu mai multe morti la batrani si copii, spunandu-se ca "vaccinul era mai periculos decat boala".

Urmatoarele epidemii, in 1988 si 2007 au fost extrem de moderate, afectand mai putin de un milion de persoane in Africa, Europa si in insulele Filipine. Numarul mortilor a fost mai mic de 50.000 de persoane, majoritatea fara access la servicii medicale.

Organizatia Mondiala de Sanatate de pe langa ONU recomanda tuturor crescatorilor de porci sa recunoasca imediat toate simptomele la animale, sa le sacrifice, mentinand cele mai stricte standarde sanitare pentru a preveni molipsirea in masa.

Aceste simptome constau in febra, letargie, animalul pierde pofta de mancare, are respratie laborioasa, zgomotoasa, stranuta si tuseste des, pierzand volum corporal, cu diaree si deshidratare severa. Scroafele gravide pierd puii.

In 2009, epidemiile din Europa si America au rezultat in 58 de morti. Se presupune ca, datorita imbunatatirii tehnolgiei de diagnostic si masurilor profilactice bine puse la punct, aceasta epidemie a trecut aproape neobservata de public.

Primul roman mort de gripa porcina (Video)

In noiembrie si decembrie 2010, sute de cazuri noi de gripa porcina, depistate pe toate continentele, au adus surprize noi tuturor specialistilor. In primul rand, afectiunile respiratorii severe, indica prezenta unui virus reinvigorat prin mutare genetica, foarte rezistent la medicatie.

Determinarile gastro-intestinale, constipatie, diaree, ulceratii, aduc un element nou in manifestarile clinice, facand specialistii sa inceapa din nou studiile, de la punctul numarul 1.

Gripa porcina in antichitate?

Gripa sau febra porcina, clasificata ca drept o boala de tipul "Influenza A", a facut ravagii in 1918, 1957 si 1968, ucigand multe milioane de oameni dar, din punct de vedere istoric, nu este ceva nou.

Intre anii 430 - 427 i.Chr. populatia Atenei antice a fost injumatatita de o epidemie ce prezenta simptome similare gripei porcine. Se pare ca si "epidemia Antonina" din Roma, in anii 165 - 180, ar fi fost la fel. A aparut concomitent cu o mare masa de porci, adusa la Roma din Germania, ca tribut.

La fel ar fi fost si "epidemia Cipriana" din intreaga penisula Italica, intre anii 251 - 270, timp in care se pare ca populatia Romei, din motive necunoscute, a fost scutita de boala (faptul a fost atribuit divinei protectii acordata crestinilor din oras).

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1151 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor