Editorial: Macel pe Basescu

Marti, 28 Aprilie 2009, ora 08:24
4045 citiri
Editorial: Macel pe Basescu

A inceput! Doar ca a inceput ca in Romania, fara nici o noima, fara nici o legatura cu vreo strategie, doar asa, din inertia parului. Campania electorala a muscat din ecran cu sete, zapacind scarile blocurilor.

Conducta cu sondaje s-a spart si face inundatie, inducand deruta. Asa ca, daca toata suflarea politica se chinuie sa scoata lumea la urne, cercetarile de piata o trimit inapoi, la parizer prajit in ou si gogonele - astea sunt macar in ton, seamana cu forta motrice a actorilor.

Si cum rezultatele sondajelor si-au facut loc pana si-n jurnalele televiziunilor generaliste, care trag rating generalizand violenta, romanul nu are cum sa nu afle ca dinainte-i se deruleaza campionatul de zapacit impresii.

Luni dimineata e Traian Basescu pe primul loc, la pranz se insinueaza Mugur Isarescu, seara apare, salvator, matusa sefului de la cutremure, Marmureanu, noaptea se face editie speciala pentru Sorin Oprescu.

Ce pricepe romanul intre doua ture de lectii cu ala micu si o tabla in fata blocului, alaturi de vechii combatanti in maieu, cand din toate partile este stimulat sa iasa la urne, sa participe la spiritul civic, sa-si transfere naibii suveranitatea spre a fi sedusa si abandonata in rapa marilor sperante?

Ca nu conteaza. In fata diferentelor relevate de rezultatele centralizarii chestionarelor, se prinde ca totul e un joc nenorocit, prestat in functie de interes, si isi ingroapa orice zvacnire de dorinta sa schimbe ceva, sau sa consolideze ce-a dobandit.

E greu de priceput care este rostul publicarii acestor sondaje, de vreme ce, in varianta in care le-ar putea determina, efectele se anuleaza reciproc. Poate ca strategii au abandonat ideea mobilizarii electoratului, si aleg alta cale: conservarea, in prima faza, a nucleelor dure, pentru a incerca deturnarea lor cu doua instrumente infailibile, daca sunt utilizate corect - dezamagire si scarbire, in contextul in care evolutia vietii politice demonstreaza ca si electoratul captiv se imputineaza.

Este insa riscant, deoarece senzatiile celei mai instabile paturi din patura stabila, formata din electorii care au obosit, sunt usor manipulabile.

Sau bataia se da pentru inducerea senzatiei ca pana si Traian Basescu poate fi invins? Dar atunci, PSD trebuie sa apeleze si la alte case de sondare decat CURS, de exemplu, deoarece nimeni nu e chiar atat de tampit. Mai ales ca o asemenea strategie e prea complicata pentru receptorul din ce in ce mai infundat cu lehamite.

Cum si celelalte case trebuie angajate sa cerceteze incrucisat, pentru credibilitate. A celor care dau comanda, fireste, pentru ca nu mai poate fi vorba despre fecioare in centuri de castitate la butoanele care fac esantioane si stabilesc pasul pentru teren.

Vorbim despre o credibilitate teoretica, deoarece incrucisarea ar zapaci si mai tare electoratul, iar rezultatul este, asa cum am afirmat, alungarea de la urne.

Si in definitiv, nimic nou in patrie. Romanul oricum nu mai stie cum il cheama, si daca politica nu-i da satisfactie, in sensul ca nu mai penduleaza intre agonie si extaz pentru a-si demonstra ca exista, are la indemana fenomene ale naturii si virusi dezlantuiti.

Acolo, in birtutul din padure, pe marginea cutremurului si cu doua pite unse cu gripa porcina, romanul se simte valabil si are o certitudine: ii bate inima.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#macel basescu, #campanie electorala sondaje, #sondaje prezidentiale, #Traian Basescu prezidentiale , #gripa porcina