Ziare.com

Elevii romani, feriti deocamdata de gripa porcina

Miercuri, 16 Septembrie 2009, ora 14:30

   

Elevii romani, feriti deocamdata de gripa porcina
Niciun elev din tara nu a fost depistat cu gripa porcina, in urma triajului epidemilogic efectuat, luni, in scoli si gradinite, la inceperea anului scolar 2009-2010, a precizat, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore.

"Deocamdata nu s-a inregistrat niciun caz de gripa porcina in randul elevilor si nu s-a raportat nici macat o suspiciune la Centrul pentru Prevenirea Bolilor Transmisibile", a mai spus Oana Grigore.

Imbolnavirea unui elev de gripa porcina va duce la inchiderea clasei in care acesta invata si la izolarea colegilor sai pentru sapte zile, iar confirmarea a cel putin trei cazuri diferite in aceeasi scoala va atrage dupa sine suspendarea activitatii in unitatea scolara, tot pentru o saptamana.

Masurile au fost anuntate, saptamana trecuta, de Ministerul Sanatatii si au ca scop prevenirea si limitarea imbolnavirilor de gripa provocata de virusul A/H1N1.

"In cazul aparitiei de cazuri de imbolnavire in randul cadrelor didactice, acestea au obligatia de a anunta conducerea unitatii de invatamant si de a se prezenta la medicul de familie sau la spitalul de boli infectioase pentru diagnostic si tratament", au mai spus reprezentantii Ministerului Sanatatii.

De asemenea, potrivit planului de masuri de prevenire a gripei porcine, unitatile de invatamant isi vor organiza Comitete de gripa, care vor fi responsabile cu informarea si educarea parintilor si a elevilor privind preventia imbolnavirii, cu monitorizarea si raportarea cazurilor cu simptome ale afectiunilor respiratorii.

In fiecare zi, unitatile scolare vor fi obligate sa realizeze chestionarea elevilor si evidenta simptomelor respiratorii. Cazurile cu astfel de simptome sunt raportate Comitetului de gripa, izolate si consultate de catre medicul scolar sau de medicul de familie, care confirma sau infirma simptomele si contextul epidemiologic.

In perioada 15 - 30 septembrie, fiecare scoala va organiza intalniri cu parintii pentru a li se prezenta masurile care trebuie respectate pentru prevenirea imbolnavirilor in unitatea de invatamant, precum si ore de dirigentie destinate informarii si educarii elevilor. Directiile de Sanatate Publica judetene vor distribui catre Inspectoratele Scolare materiale informative pentru elevi, parinti si cadre didactice privind gripa si masuri de prevenire.

Planul de masuri pentru prevenirea gripei porcine vizeaza intreg sistemul de invatamant romanesc, toate nivelurile de scolarizare si prescolarizare, precum si toate formele de invatamant privat.

Numarul cazurilor de gripa porcina din Romania a ajuns la 326. Specialistii estimeaza ca, odata cu racirea vremii, incidenta bolii va creste semnificativ

Anul scolar 2009-2010 a inceput luni, 14 septembrie.
Sursa: rNews

Articol citit de 1175 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Adevarul despre Vaccinul Gripei Porcine !

http://www.youtube.com/watch?v=ak7s0sBYzfA

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor