Femeia bolnava de gripa porcina nu a infectat alte persoane

Sambata, 30 Mai 2009, ora 13:45
718 citiri
Femeia bolnava de gripa porcina nu a infectat alte persoane
Foto: CBC

Cele 22 de persoane identificate care au intrat in contact cu femeia de 30 de ani diagnosticata cu gripa noua nu au fost infectate, sustin reprezentantii Ministerului Sanatatii, dupa investigatiile epidemiologice.

Tatal si fiul de un an si jumatate al femeii, infectati si ei cu virusul gripal AH1N1, se afla in continuare internati la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals", sub supraveghere medicala si terapie cu antivirale, evolutia lor fiind favorabila.

De asemenea, Ministerul Sanatatii a anuntat ca a primit vineri, 29 mai 2009, la orele 20.30, din partea Laboratorului European din Londra, validarea oficiala a rezultatelor pozitive obtinute in urma testelor de laborator efectuate de Institutul National Cantacuzino in cazul pacientilor din Romania.

Femeia in varsta de 30 de ani reprezinta primul caz de gripa porcina inregistrat in Romania. Ea s-a intors pe 23 mai de la New York, dupa o escala la Paris, si s-a prezentat la medic dupa ce a facut febra mai mare de 38 de grade si tuse.

Primele analize ale femeii suspecte de gripa porcina au fost facute la Institutul Cantacuzino, iar pentru confirmarea imbolnavirii, au fost trimise probe la laboratorul specializat din Londra. Ulterior infectia a fost confirmata si la tatal acesteia si la unul dintre copii.

Potrivit specialistilor, simptomele imbolnavirii de noua gripa apar la aproximativ sapte zile de la infectarea cu virusul H1N1. Medicii recomanda evitarea locurilor aglomerate si respectarea regulilor de igiena, in special spalarea mainilor cu sapun.

Virusul se transmite si cand e foarte cald

Virusul noii gripe si-a schimbat sezonalitatea si se transmite la cald, astfel ca asteptarile au in vedere cel mai neplacut scenariu cu privire la raspandirea bolii, a declarat, vineri, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

"Noi stim ca virusul gripal poate, in general, sa-si dezvolte virulenta prin transmitere de la om la om. Speram sa nu se intample asta", a precizat Cercel, care, insa, a lasat sa se inteleaga anticiparea unui val de imbolnaviri, in special in tarile din emisfera nordica, unde acum se apropie vara.

In ceea ce priveste diagnosticul infectiei cu virului AH1N1, Institutul National Cantacuzino are capacitatea de diagnostica si confirma infectia cu prin metode de microbiologie moleculara.

Prin urmare, Institutul a fost acreditat pentru a confirma virusul gripal atat la nivel national, cat si la nivel regional pentru noua tari din Europa (Albania, Moldova, Croatia, Belarus, Bosnia-Hertegovina, Muntenegru, Macedonia, Serbia, Bulgaria). De altfel, in tara noastra se lucreaza, in prezent, probe trimise din Albania si Moldova. De asemenea vor fi analizate si probe din Croatia si Serbia.

In Europa se inregistreaza, potrivit ultimului raport, 480 de cazuri. In ultimele 24 de ore au fost confirmate 24 de noi cazuri, iar Estonia si Ungaria au comunicat primul caz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#persoane infectate gripa, #femeie gripa porcina, #gripa porcina Romania , #gripa porcina