Gripa porcina: Alerta pandemica, ridicata la nivelul 5

Miercuri, 29 Aprilie 2009, ora 23:40
3459 citiri
Gripa porcina: Alerta pandemica, ridicata la nivelul 5

Organizatia Mondiala a Sanatatii a decis miercuri sa ridice nivelul alertei pandemice de la 4 la 5, adica nivelul premergator declararii unei pandemii, a anuntat directorul general Margaret Chan intr-un briefing de presa.

Faza 5 se caracterizeaza prin propagarea interumana a virusului in cel putin doua tari ale uneia dintre regiunile definite de OMS. Chiar daca cea mai mare parte a tarilor nu sunt atinse de acest stadiu, declararea fazei 5 este un semnal forte care indica faptul ca o pandemie este iminenta si ca a mai ramas putin timp pentru a finaliza organizarea, difuzarea si aplicarea masurilor de atenuare prevazute.

Decizia OMS intervine dupa ce Statele Unite au anuntat miercuri primul deces al unui bolnav suspectat de gripa porcina, ceea ce reprezinta prima victima inregistrata in afara granitelor Mexicului, tara unde pana in prezent se inregistrasera exclusiv decese cauzate de noul virus al gripei porcine.

De asemenea, Spania a raportat miercuri primul caz in care suspecteaza boala porcina si in care bolnavul nu a fost in Mexic, dar a intrat in contact cu persoane din Mexic, ceea ce sugereaza ca virusul a inceput sa se raspandeasca mult mai usor printre oameni.

Faza a sasea, pandemia, se activeaza cand, potrivit criteriilor OMS, sunt atinse doua regiuni distincte in lume, cu focare autonome.

Trecerea de la un stadiu la altul este decisa de Comitetul de urgenta pentru reglementare internationala in domeniul sanitar, o instanta alcatuita din 15 experti internationali, convocati de OMS.

Reunit pentru prima data sambata, pentru a discuta despre cazurile de gripa porcina aparute in Mexic si in Statele Unite, comitetul declarase ca situatia arata o urgenta in materie de sanatate publica, de anvergura internationala, ceea ce implica o vigilenta sporita din partea tarilor.

Luni, la a doua sa reuniune, comiteul a ridicat nivelul de alerta pandemica la 4.

Citește și:
Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: ”Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”
Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: ”Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni, 20 martie, că nu susține sub nicio formă majorarea vârstei de pensionare peste 65 de ani. Ministrul a subliniat că autorităţile din...
Firea vrea să ofere tichete cadou de Ziua Bărbatului: ”Egalitatea de șanse nu este doar despre drepturile femeilor”
Firea vrea să ofere tichete cadou de Ziua Bărbatului: ”Egalitatea de șanse nu este doar despre drepturile femeilor”
Gabriela Firea, ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a anunțat luni, 20 martie, că a inițiat un proiect prin care propune introducerea acordării tichetelor cadou cu ocazia...
#gripa porcina, #alerta pandemica, #nivel 5 , #gripa porcina