Gripa porcina, gripa pandemica, gripa de sezon - care-i diferenta?

Miercuri, 04 Noiembrie 2009, ora 21:16
7559 citiri
Gripa porcina, gripa pandemica, gripa de sezon - care-i diferenta?

Virusurile gripale circula in mod obisnuit in mediul uman si animal. Tulpini diferite pot cauza boala la oameni, pasari si porci.

Gripa sezoniera este cauzata de virusuri gripale care sunt adaptate sa se raspandeasca in populatia umana (gripa umana). Oamenii prezinta imunitate naturala la tulpinile care se afla in circulatie si aceasta imunitate poate fi crescuta in urma vaccinarii cu vaccin gripal sezonier.

Gripa aviara este cauzata de virusuri gripale adaptate pentru infectia la pasari. In mod similar gripa porcina este cauzata de virusuri gripale adaptate pentru infectia la porci.

Toate aceste imbolnaviri prezinta aceleasi simptome la gazdele lor. Uneori, oamenii si animalele pot schimba intre ei tulpini de virus gripal, cum ar fi persoane infectate cu virus gripal aviar sau porcin, in mod uzual dupa contact direct cu animalele bolnave.

Amestecarea virusurilor gripale umane si animale poate duce la dezvoltarea unui virus gripal schimbat care are abilitatea de a infecta si a se transmite in populatia umana, potrivit Ministerului Sanatatii.

In acest caz, populatia umana poate sa nu aiba deloc imunitate fata de acest virus nou.

Gripa pandemica este definita ca fiind aparitia unui nou virus gripal care se raspandeste cu usurinta in populatia umana. Cand apare acest nou virus, oamenii nu au imunitate naturala pentru a fi protejati impotriva lui. Ca urmare, exista riscul ca aceste virusuri gripale noi sa determine aparitia unei pandemii de gripa daca virusul se transmite cu usurinta de la om la om.

Pana anul acesta, izbucniri epidemice si cazuri sporadice umane de gripa porcina au fost raportate ocazional.

In general, simptomele clinice sunt similare cu cele ale gripei sezoniere umane, tabloul clinic putand varia de la infectie asimptomatica la pneumonie severa, soldata cu deces.

Din aceasta cauza, marea majoritate a cazurilor au fost depistate intamplator, in cadrul supravegherii epidemiologice a gripei sezoniere. Adevarata extindere a bolii in randul oamenilor este necunoscuta, deoarece cazurile usoare sau asimptomatice puteau ramane nedepistate.

Simptomele infectiei cu gripa porcina la oameni sunt similare cu simptomele gripei sezoniere si includ febra, oboseala, inapetenta, tuse, durere in gat. Unele persoane infectate cu gripa porcina au prezentat stari de voma si diaree.

B.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#gripa porcina, #gripa sezoniera, #gripa porcina Romania, #gripa porcina simptome , #gripa porcina