Gripa porcina: sase lucruri pe care sa nu le faci

Joi, 29 Octombrie 2009, ora 15:55
5340 citiri
Gripa porcina: sase lucruri pe care sa nu le faci
Foto: AFP

Gripa porcina face parte din aproape fiecare buletin de stiri de cand a inceput sa se raspandeasca. In sezonul toamnei, gripa porcina se va raspandi foarte mult si din cauza ca la inceput poate fi confundata cu gripa sezoniera. Exista o lista a unor lucruri ce nu trebuie sa le faci atunci cand doresti sa previi gripa porcina.

Nu te astepta ca vaccinul contra gripa sezoniera sa previna si gripa porcina, te sfatuieste WebMD. Cel mai bine ar fi sa faci ambele vaccinuri, daca ai posibilitatea.

Nu te baza ca masca sa te protejeze total de virus. Potrivit Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, nu este clar cat de eficiente sunt mastile de protectie. Nu masca te protejeaza, ci spalatul des pe maini, acoperirea nasului si a gurii atunci cand stranuti si evitarea atingerii nasului, gurii si a ochilor cu mainile.

De asemenea, daca ai simptome asemanatoare gripei stai acasa, iar daca intalnesti o persoana care are simptomele gripei stai la cel putin sase metri distanta de ea.

Nu organiza si nu participa la o petrecere cu tema "gripa porcina", ce au ca singur scop infectarea voita cu virusul gripei A ca protectie viitoare pentru eventuale mutatii viitoare ale virusului.

Nu lasa casa sa fie murdara. Fa curatenie ori de cate ori poti. Virusurile gripale pot persista pe carti, jucarii, blaturile din bucatarie, telefoane, lenjerie sau alte obiecte. Foloseste un dezinfectant de uz casnic, pentru a curata toata casa.

Nu te panica. Chiar daca gripa porcina a creat o adevarata isterie in intreaga lume, nu uita ca unii oamenii au prioritate la vaccinare. Printre acestea se numara: femeile insarcinate, oameni care ingrijesc copii sub sase luni, personalul medical, persoanele cu varste cuprinse intre 6 luni si 24 de ani, persoanele cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani au prioritate in functie de starea medicala.

Nu fugi la medic pentru orice mic simptom, insa daca un copil are probleme de respiratie, are pielea intr-o nuanta gri, varsaturi repetate si febra mare, mergi de urgenta la doctor.

In cazul adultilor, mergi la medic cand ai dificultati la respiratie, dureri sau presiuni in piept sau abdomen, ameteala brusca, esti confuz, simptomele asemanatoare gripei sezoniere dispar si apoi reapar brusc cu tuse si febra mare.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#gripa porcina prevenire, #gripa porcina victime, #gripa porcina virus, #gripa porcina epidemie, #gripa porcina 2009 , #gripa porcina