Gripa porcina: Tot ce trebuie sa stiti

Autor: Ana Ilie
Marti, 28 Aprilie 2009, ora 16:01
17972 citiri
Gripa porcina: Tot ce trebuie sa stiti

Epidemia de gripa porcina a determinat declansarea unor proceduri sanitare de urgenta, ce au ca scop limitarea raspandirii virusului.

Deocamdata, nu se stie cat de grava va fi epidemia. S-ar putea stinge rapid si de la sine, precum epidemia de gripa porcina din 1976, sau ar putea deveni pandemie, omorand milioane de oameni infectati.

Virusurile sunt imprevizibile si se schimba in timp, asa ca cea mai buna atitudine in fata lor nu este nici panica nici indiferenta, ci prevenirea.

Publicatia US News&World Report a pregatit o lista cu lucrurile care se stiu pana acum cu certitudine despre epidemie si ce e de facut pentru a preveni infectarea sau pentru a trata imbolnavirea.

1. Cum difera gripa porcina de cea "obisnuita" si de cea aviara?

Aceasta este o gripa noua, care include segmente de virus uman, porcin si aviar. De vreme ce este noua, oamenii nu au imunitate la ea.

2. Care sunt simptomele?

Simptomele sunt similare gripei obisnuite: febra, letargie, lipsa de pofta de mancare, tuse.

3. Cum iti dai seama daca cineva care sta langa tine are gripa porcina?

Nu poti sa-ti dai seama. Daca stai langa cineva care tuseste sau are simptomele prezentate mai sus, e mai bine sa pastrezi o distanta sigura - cam la 2 metri, spun expertii, departe de picaturile de saliva expulzate atunci cand cineva tuseste, stranuta sau vorbeste.

4. Ai nevoie de o masca precum cele purtat in Mexic?

Doar daca ingrijesti o persoana bolnava de gripa porcina sau ai contractat chiar tu aceasta boala.

5. Este disponibil un vaccin pentru noua gripa?

Nu. Dezvoltarea si producerea unui vaccin special pentru aceasta gripa dureaza luni de zile.

6. Care este cea mai buna cale de a evita expunerea la virus?

Evitarea persoanelor care tusesc sau sunt bolnave. Expertii recomanda si spalarea frecventa a mainilor, actiune ce previne raspandirea virusilor respiratorii.

7. Ce pot sa fac pentru a-mi pregati familia?

In eventualitatea ca virusul ajunge la noi in tara si autoritatile decid inchiderea institutiilor si scolilor, trebuie sa te gandesti daca ai suficienta mancare in casa pentru a-ti hrani familia timp de o saptamana.

8. Este periculos sa mananci carne de porc?

Nu. Acest virus se raspandeste de la persoana la persoana, prin inhalarea virusului sau prin atingerea suprafetelor infectate.

9. Ce e de facut daca se imbolnaveste un membru al familiei?

Trebuie contactat medicul. In plus, stii imediat ca nu e o simpla raceala daca e vorba si despre dureri de cap, musculare si febra. In general, oamenii nu risca sa contracteze gripa porcina daca nu au calatorit recent in Mexic sau nu au avut contact cu cineva care a fost de curand in aceasta tara.

10. Ce medicamente sunt eficiente?

Testele de laborator au demonstrat ca gripa porcina poate fi tratata cu succes cu medicamentele antivirale Tamiflu si Relenza. Pentru a fi eficiente, aceste medicamente trebuie administrate cat de repede posibil dupa ce o persoana da semne ca ar avea virusul.

11. Ar trebui sa faci stocuri de Tamiflu?

Deocamdata nu.

12. Ar trebui sa imi continui planurile de calatorie?

Nu e cel mai bun moment pentru o calatorie in Mexic, insa Organizatia Mondiala a Sanatatii nu a interzis calatoriile in Mexic, asa ca deocamdata ramane la latitudinea fiecaruia.

13. De ce s-au inregistrat morti in Mexic si nu si in SUA?

Nimeni nu are o explicatie pentru aceasta situatie. Este posibil ca cetatenii americani infectati sa fi avut acces mai rapid la serviciile sanitare. O alta explicatie ar fi ca in SUA se manifesta doar o etapa timpurie a epidemiei, urmand sa se inregistreze victime mai tarziu.

14. Unde gasesc informatii si stiri despre gripa porcina?

Ziarele, Internetul, site-ul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, toate sunt surse bune si rapide de transmitere a informatiilor. Primul pas al prevenirii este buna informare.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#gripa porcina, #epidemie gripa porcina, #virus gripa porcina, #gripa porcina simptome , #gripa porcina