Incepe vaccinarea impotriva gripei porcine

Joi, 26 Noiembrie 2009, ora 07:45
3696 citiri
Incepe vaccinarea impotriva gripei porcine
Foto: Arhiva

Campania de vaccinare impotriva gripei porcine va incepe joi in tara noastra. Autoritatile dispun de un milion de doze de vaccin Antigrip, produs la Institutul Cantacuzino.

Fiecare tara isi stabileste categoriile care au prioritate la vaccinare, adica persoanele selectate in functie de ocupatie, tipul de activitate, grupa de varsta si nivelul de risc.

In general, grupele tinta la vaccinare sunt personalul medico-sanitar, cei din serviciile critice/esentiale comunitare, toate persoanele mai mari de 6 luni cu risc crescut de complicatii, copiii sanatosi cu varste cuprinse intre 6 luni si 2 ani, femeile gravide, persoanele sanatoase cu varste cuprinse intre 20 si 64 de ani si persoanele de peste 65 de

ani.

Ministerul Sanatatii a decis ca primii vaccinati in Romania vor fi elevii, studentii, personalul medico-sanitar si angajatii din armata si politie.

Vaccinul pentru copiii cu varste sub 16 ani nu este inca in posesia Ministerului Sanatatii, pentru ca inca se efectueaza teste pentru a fi dat in folosinta in conditii de siguranta maxima.

Cu toate ca medicii recomanda vaccinarea, foarte multi romani nu privesc cu ochi buni aceasta varianta, mai exact 57% nu doresc sa se vaccineze, fie pentru ca vaccinul romanesc nu e suficient testat, fie pentru ca nu considera gripa noua un pericol real, potrivit unui studiu realizat de compania Future Marketing.

Dintre cei care totusi s-ar vaccina, 53% au declarat ca ar folosi cu precadere vaccinul romanesc, mentionand ca au mai multa incredere in produsele romanesti si in medicii nostri.

Totul despre vaccinul Antigrip

Ca la orice vaccin, si la cel contra gripei porcine exista reactii adverse. In cazul vaccinului Antigrip pot aparea urmatoarele reactii adverse: dureri de cap, dureri musculare, febra, greata, frisoane si stare de rau. Local, pot aparea dureri, tumefactie, roseata si echimoza la locul injectiei, potrivit Institutului Cantacuzino.

De obicei, reactiile adverse au fost usoare si au disparut in 24 de ore, respectiv 48 de ore cele locale.

Varianta minima de acoperire vaccinala este de 25% din populatie, varianta medie este de 50% si, bineinteles, 100% este varianta ideala.

Vaccinul se poate administra inactivat, adica intramuscular in brat, in cazul copiilor mai mari de un an, iar in cazul copiilor cu varste cuprinse intre 6 luni si un an de zile vaccinul se va face in coapsa. In cazul persoanelor cu varste cuprinse intre 5 si 49 de ani poate fi administrat viu - atenuat, prin spray nazal.

Doza ce trebuie administrata persoanelor de peste 4 ani este de 0,5 ml, in timp ce in cazul copiilor cu varste cuprinse intre 6 luni si patru ani cantitatea trebuie sa fie de 0,25 ml.

In cazul vaccinului inactivat, nu trebuie sa se vaccineze persoanele care au alergie severa cunoscuta la proteine de ou, pene, puf sau la unele componente ale vaccinului si persoanele care au dezvoltat sindromul Guillaine-Barre la vaccinari anterioare.

In ceea ce priveste vaccinul viu atenuat, acesta nu e recomandat copiilor pana in 5 ani si persoanelor peste 49 de ani, femeilor insarcinate, persoanelor imunodeficiente si bolnavilor cronic.

Daca in cazul gripei sezoniere vaccinul se administreaza in lunile octombrie, noiembrie si decembrie, vaccinul impotriva virusului AH1N1 poate fi administrat in momentul in care este disponibil.

Adultii vaccinati sunt protejati in proportie de 92%, copiii - de 85%, in timp ce persoanele de peste 65 de ani sunt protejate in proportie de 75-80%.

Pentru protejarea populatiei la nivel global au fost create mai multe feluri de vaccinuri. Astfel, in Europa exista Pandermix (GSK), Focetria (Novartis), Fluval (Omninvest - Ungaria), Celvapan (Baxter), Panenza (Sanofi - Pasteur), Humenza (Sanofi - Pasteur) si CANTGRIP produs de Institutul Cantacuzino. La nivel global mai exista Panvax (CSL - Australia), Panflu 1 (China), Ampligen (R - Japonia) si Flumist (SUA).

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#gripa porcina vaccin, #romani vaccin gripa porcina, #gripa porcina Romania, #gripa porcina morti, #gripa porcina epidemie, #gripa porcina simptome , #gripa porcina