Ziare.com

Marea Britanie: Antivirale impotriva gripei porcine, prin telefon

Duminica, 26 Iulie 2009, ora 11:56

   

Marea Britanie: Antivirale impotriva gripei porcine, prin telefon
Peste 5.500 de persoane au primit joi medicamente antivirale impotriva gripei porcine pe baza unor consultatii telefonice sau pe internet, in prima zi a lansarii acestui serviciu in Marea Britanie.

"Persoanele care au nevoie de antivirale le pot lua repede si usor, folosind noul serviciu, care elibereaza medicii pentru a se putea ocupa de pacientii din grupurile de risc si de cei care sufera de alte boli", a anuntat sambata ministrul Sanatatii, Andy Burnham, potrivit Reuters.

"Suntem foarte incurajati de faptul ca acest serviciu se descurca bine, dar suntem constienti ca sistemul se afla la inceput si mentinem activitatea sa sub monitorizare atenta", a adaugat el.

Pacientii care apeleaza la acest serviciu pot primi un diagnostic si o reteta fara sa mai fie examinati de un medic, ceea ce accelereaza accesul la medicamente. Circa 1.500 de operatori raspund la telefoane si le adreseaza pacientilor o serie de intrebari privind simptomele.

Serviciul a fost lansat in aceeasi zi in care autoritatile medicale au anuntat ca circa 100.000 de persoane ar suferi de gripa porcina numai in Anglia, aproape dublu fata de cu o saptamana inainte. Marea Britanie a inregistrat cel putin 30 de decese provocate de aceasta boala de la izbucnirea pandemiei.

Autoritatile au suplimentat incepand de joi si numarul centrelor de unde pot fi ridicate medicamentele, de la 330 la 1.000.

OMS recomanda Tamiflu (podus de Roche) si Relenza (GlaxoSmithKline) in tratarea gripei porcine, desi s-au inregistrat cateva cazuri rezistente la medicamentul produs de Roche, in Danemarca, Japonia si Hong Kong. Organizatia ONU a dat, insa, asigurari ca varianta rezistenta la Tamiflu a virusului gripei porcine nu pare sa se propage intr-un mod ingrijorator.

Confirmarea unei infectii cu virusul A(H1N1) se face in urma unor teste in laboratoare specializate.

Sursa: rNews

Articol citit de 906 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor