Ziare.com

Medicii considera "ilegala" vaccinarea obligatorie si ameninta cu instanta

Miercuri, 13 Ianuarie 2010, ora 22:25

   

Medicii considera "ilegala" vaccinarea obligatorie si ameninta cu instanta
Liderul Sanitas Sibiu, Dan Pirnoiu, considera ca amenintarea medicilor cu luarea dreptului de a trata pacientii in cazul refuzului de a se vaccina impotriva A/H1N1 este "ilegala si imorala", iar medicii vor actiona in instanta daca vor fi dati afara din aceasta cauza.

"Nicaieri in lume nu exista asa ceva. Este ilegal si imoral ca obligi pe cineva sa isi faca un vaccin care nu este obligatoriu, iar apoi sa il ameninti ca ii iei dreptul de practica daca nu se vaccineaza", a declarat liderul Sindicatului Sanitas, Dan Pirnoiu.

Acesta sustine ca nimeni nu poate fi fortat sa se vaccineze, mai ales ca "este vorba despre un vaccin controvesat". "Daca mediul il convinge pe un pacient sa se vaccineze, iar apoi acesta face complicatii sau chiar moare? Atunci medicul va fi dat in judecata si va trebui sa plateasca. Nu se poate asa ceva", a adaugat Pirnoiu.

Liderul Sanitas Sibiu sustine ca daca vreunui medic i se va lua dreptul la practica, atunci Ministerul Sanatatii va fi actionat in judecata.

"Nu are nicio legatura dreptul de practica cu vaccinarea. Vreau sa vad si eu cine va fi dat afara pentru ca nu si-a facut vaccinul, pentru ca in acel moment vor avea probleme cat casa", a amenintat Dan Pirnoiu.

Intr-un document transmis Directiilor de Sanatate judetene obtinut de NewsIn, Adresa Nr. 491/8.01.2010, si semnat de secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel, se precizeaza ca "Personalului medico-sanitar care refuza vaccinarea i se va interzice prestarea de activitati medicale care presupun prezenta pacientilor".

O asemenea masura, spune presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoaie, este ilegala.

Vaccinarea nu e obligatorie

"Cat timp vaccinarea este voluntara, nu se pot lua asemenea masuri, prin care, practic, medicul este impiedicat sa isi exercite profesia. Daca se imbolnaveste, isi ia concediu medical si nu exista niciun risc pentru pacient", explica acesta, amintind ca vaccinarea contra gripei porcine nu a fost declarata obligatorie in Romania.

Din punct de vedere stiintific, spune Astarastoaie, vaccinarea se face in doua scopuri: intreruperea circulatiei unui virus pe un anumit teritoriu, caz in care 80% din populatie trebuie vaccinata, si protejarea celui vaccinat, caz in care decizia este una individuala, a pacientului.

Mai mult, presedintele Colegiului Medicilor acuza un alt punct al dispozitiei date de Ministerul Sanatatii, potrivit caruia copiii pot fi vaccinati fara acordul parintilor, imunizarea nefiind facuta doar in cazul minorilor pentru care parintele si-a exprimat expres dezacordul.

"Revenim la precizarea ca nu este necesar avizul/acordul scris al parintilor/tutorilor legali ai copiilor privind vaccinarea", se arata in documentul obtinut de NewsIn. "In ceea ce priveste minorul, nu exista acord prezumat. Orice act medical care se face la un minor are nevoie de acordul parintelui", argumenteaza Vasile Astarastoaie.

"Nu stiu ca in Uniunea Europeana sa se fi dat un asemenea ordin! Pe acest principiu ar trebui ca toti cei care au contact cu colectivitatile umane sa aiba acelasi regim. Trebuie, pentru a nu genera si alte controverse, sa se respecte legea drepturilor pacientilor (si in acest caz, medicii sunt pacienti) si consimtamantul informal. Pacientul este acela care se adreseaza unui serviciu medical si nu poate fi obligat sa se vaccineze", a declarat coordonatorul Unitatii de Primiri-Urgente a spitalului "Sf. Ioan" din Iasi, Tudor Ciuhodaru.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au declarat ca documentul nu este un ordin de ministru, ci o adresa, o circulara care anunta un plan de masuri.
Sursa: rNews

Articol citit de 7829 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

spaima a trecut baieti

sa le spuna si lor cineva, ca spaima porcina a trecut in Canada si US, mai mult de o luna nimeni nu mai vorbeste de swine flu pe aici. a fost "campanie" citeva zile lumea nu a pus botul cum ar fi vrut dezinformarea asa ca au renuntat. Anul viitor cu alta mai tare anul asta s-a rasuflat ...

 

mda

Ma jur pe ce am mai sfant, nu sunt un om violent, dar sa se atinga de copilul meu un *** gen streinu-cercel, sa il vaccineze fara acordul meu, ii crap capul.

 

fara servicii medicale impuse cu forta !

Din circularele astea emise de streinii cu cercei din Ministerul sanatataii se vede ca Romania nu este inca o tara democratica. Serviciile medicale sa nu uite ca sint "servicii" adica deservesc pacientii (cit de bine pot),la cererea acestora, fiindca sint platite de acestia din taxele pe care le platesc la stat pt asta. Serviciile medicale trebuie sa fie "servicii" si nu o "autoritate" care sa faca ce vrea ea (adica rau, crime, hotie, panica, manipulari) la ordinele unor politicieni si autoritati dubioase specifice numai unor tari autocratice, dictatoriale.

 

cmr mafia!!!

atat timp cat cmr mafia mafiei, permite libera practica pt medicii clinicieni in paralel cu munca de "afaceri" cu medicamente, fie ca vanzatori de medicamente fie ca vanzatori de populatie naiva dispusa sa fie testata de aiurea... sistemul medical din romania este unul criminal!!! mai ales ca in ultima vreme clinicile private, cu angajati de la STAT, care racoleaza bolnavi naivi... opereaza si trateaza pacienti de aiurea pe diagnostice inchipuite, false, doar pt a jecmani maratul de roman disperat!!! hmmm subiect de presa??? dar in presa tiganeasca din romania tiganeasca credeti ca este chiar un subiect de presa?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor