Modelul polonez: Nu cumparam vaccinul H1N1, avem coloana vertebrala!

Autor: Ana Ilie
Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 19:12
5096 citiri
Modelul polonez: Nu cumparam vaccinul H1N1, avem coloana vertebrala!

Decizia autoritatilor poloneze de a nu declansa o campanie de vaccinare anti-gripa porcina in masa are reverberatii intense atat in interiorul tarii cat si in afara sa. Si la noi sunt voci care spun ca ar trebui sa luam lectii de la polonezi, protejand populatia de efectele secundare ale unui vaccin insuficient testat.

Premierul polonez Donald Tusk a anuntat deja ca Guvernul nu va cumpara vaccinuri antigripa porcina, daca acestea nu au fost testate cum trebuie sau daca provin de la producatori care nu-si asuma responsabilitatea pentru efectele secundare posibile in urma administrarii acestora.

Tusk a mai precizat ca producatorii de vaccinuri preseaza Guvernele sa le cumpere produsele, insa cer ca intreaga responsabilitate rezultata din posibilele efecte secundare sa revina tot Executivelor.

Polonia nu are decat cateva zeci de cazuri de imbolnavire cu virusul AH1N1, majoritatea forme blande, insa vecina sa, Ucraina, are peste 700.000 de cazuri si cel putin 109 morti pana acum. Se crede ca gripa a traversat granita din Ucraina in Polonia, cu toate ca autoritatile acestui stat au cerut Uniunii Europene sa contribuie la tinerea sub control a epidemiei in interiorul granitelor Ucrainei.

Epidemia ucraineana i-a facut pe slovaci sa-si inchida granita cu aceasta tara, iar Romania si Bulgaria se confrunta si ele cu cateva sute de cazuri de gripa.

Urgenta situatiei nu i-a facut insa pe polonezi sa se clinteasca in decizia lor, fiind la fel de intransigenti si in cazul categoriilor sociale cele mai expuse: femeile insarcinate si copiii.

Autoritatile se declara insa pregatite pentru o eventuala epidemie, mai ales ca "gripa sezoniera e mai periculoasa decat cea porcina". Eforturile lor nu sunt insa prea clare, avand in vedere ca populatia pare deja in alerta: farmaciile nu mai au stocuri de masti chirurgicale pentru cei care vor sa se protejeze.

Pe de o parte, reactia autoritatilor este de inteles: in urma cu doar un an, 21 de persoane fara adapost sau sarace au murit in urma administrarii unui vaccin antigripa aviara, aflat in faza experimentala. Scandalul s-a lasat atunci cu demiteri in clinica din Grudziadz si o ampla dezbatere publica. Pe de alta parte insa, publicul polonez cere actiune si hotarare de la conducatorii sai, intr-o perioada de criza.

Un comentator al Gazetei Wyborcza , Slawomir Zagorski, apreciaza, spre exemplu, "bunele intentii" ale oficialilor, la fel ca si dorinta lor de a fi diferiti de celelalte guverne care au cazut prada presiunii industriei farmaceutice.

Zagorski crede insa ca pe ministrul Sanatatii, Ewa Kopacz, a luat-o gura pe dinainte, fiind incapabila sa "spuna mai putin si mai incet", dand dreptate intelepciunii argumentelor.

Cumva guvernul va cumpara vaccinul abia peste cativa ani, cand se vor sti efectele secundare insa va fi inutil? Chiar daca se stie ca industria farmaceutica urmareste profitul, este inteleapta politica de a sta cu mainile incrucisate, pentru ca asa nu se comit erori?

In opinia jurnalistului, o ministresa evident stresata este tentata sa adopte aceasta politica jenanta, intr-un moment in care e nevoie de actiune prompta si hotarata.

Pe de alta parte, pe blogurile poloneze circula un alt curent de opinie. Cetatenii simpli apreciaza "curajul" autoritatilor de a se impotrivi presiunilor companiilor farmaceutice, concentrandu-se mai degraba pe aspectul pecuniar decat pe riscul la adresa sanatatii intregii populatii. Nu se vorbeste concret despre aspectele periculoase ale vaccinului, ci despre "coloana vertebrala" a oficialilor de la Varsovia, care in sfarsit au dat dovada ca au demnitatea si indrazneala de a merge impotriva curentului.

Expertii continua insa sa sublinieze ca vaccinul H1N1 este produs in acelasi mod ca si banalul de-acum vaccin antigripal, si dupa sase decenii de experienta este destul de sigur. Ca si vaccinul antigripal obisnuit, oamenii de stiinta se asteapta ca vaccinul AH1N1 sa reduca riscul imbolnavirii cu gripa cu 70 - 90%.

Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#simptome gripa porcina, #gripa porcina epidemie, #vaccin gripa porcina, #Polonia gripa porcina , #gripa porcina