Ziare.com

OMS recomanda ca elevii si profesorii cu gripa porcina sa stea acasa

Vineri, 11 Septembrie 2009, ora 19:00

   

OMS recomanda ca elevii si profesorii cu gripa porcina sa stea acasa
Elevii, studentii si profesorii care prezinta simptome de imbolnavire cu virusul gripal de tip A/H1N1 trebuie sa stea acasa, recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii.

In caz ca intr-o regiune se constata un numar mare de imbolnaviri, scolile ar trebui inchise pentru a limita raspandirea bolii, recomanda OMS.

Scolile trebuie insa sa promoveze igiena respiratorie si a mainilor si sa puna la dispozitie spatii pentru izolarea elevilor care prezinta simptome de imbolnavire, recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Nu exista insa recomandari specifice privind inchiderea scolilor care pot fi aplicate in toate situatiile. Masura poate fi aplicata ca masura de prevenire doar daca autoritatile o considera necesara, precizeaza OMS, intr-un comunicat.

Inchiderea scolilor ca masura retroactiva, in caz ca s-au semnalat cazuri de imbolnaviri intr-o regiune, trebuie utilizata in prima faza a raspandirii virusului - cand sub 1% din populatie s-a imbolnavit, recomanda OMS. Daca scolile sunt inchise dupa ce virusul s-a raspandit la peste 1% din populatie, inchiderea scolilor nu va mai avea efectul scontat.

Autoritatile trebuie sa analizeze posibilitatea unei astfel de masuri, in conditiile in care aceasta implica importante costuri economice si sociale. Studiile arata ca inchiderea scolilor duce la o absenta a 16% din forta de munca, pe langa absenteismul provocat de o epidemie la scara larga.

Virusul gripei de tip A/H1N1 a fost semnalat pentru prima oara in martie, in Mexic, unde au murit zeci de persoane iar alte sute au ajuns in spital din pricina bolii. Gripa de tip nou s-a raspandit la nivel mondial, OMS declarand, in iunie, alerta de gradul 6 (cel mai inalt nivel). (L.S.)
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 899 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Breaking news!

Geoana are gripa porcina!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor