OMS: Vaccinul impotriva gripei porcine ar putea fi gata in iulie

Vineri, 22 Mai 2009, ora 22:16
652 citiri
OMS: Vaccinul impotriva gripei porcine ar putea fi gata in iulie

Directorul adjunct al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a anuntat, vineri, ca spera ca laboratoarele farmaceutice vor putea incepe sa produca un vaccin impotriva virusului gripei porcine pana la sfarsitul lunii iunie sau inceputul lunii iulie.

"Speram ca spre sfarsitul lunii iunie - inceputul lunii iulie va fi momentul in care companiile private (famaceutice - n.red.) vor fi in pozitia de a putea fabrica un vaccin", a declarat Keiji Fukuda, relateaza AFP.

Un vaccin impotriva virusului A(H1N1) nu exista inca, dar OMS estimeaza ca industria farmaceutica mondiala va fi in masura sa fabrice pana la aproape cinci miliarde de doze intr-un an. OMS nu stie, insa, daca va fi nevoie de o doza sau de doua pentru a obtine imunitatea impotriva virusului.

Agentia ONU nu a hotarat deocamdata daca le va cere laboratoarelor sa lanseze productia, a mai spus vineri Fukuda, director general adjunct interimar al OMS. "Vom mai astepta putin inainte de a lua o decizie", a afirmat el.

Organizatia se afla in fata unei dileme: productia masiva de vaccin impotriva noului virus s-ar face in detrimentul fabricarii celui impotriva gripei sezoniere care, pentru moment, face tot atatea victime ca si gripa porcina, daca nu si mai multe.

Potrivit celui mai recent bilant al OMS, dat publicitatii vineri, virusul A(H1N1) al gripei porcine a contaminat peste 11.000 de persoane din 42 de tari, dar a provocat moartea a relativ putin bolnavi (86 de morti de la izbucnirea epidemiei, in Mexic, la sfarsitul lunii martie).

Virusul A(H1N1), calificat despre "subtil si viclean" de directoarea generala a OMS, Margaret Chan, ar putea afecta, insa, grav tarile in curs de dezvoltare, in special pe cele din emisfera sudica, unde incepe iarna, propice epidemiilor de gripa.

"Tarile, in special cele in curs de dezvoltare, unde populatia este mai vulnerabila, trebuie sa se pregateasca sa inregistreze mai multe cazuri grave decat cele constatate in prezent si care au fost diagnosticate in cele mai bune conditii posibil", a avertizat ea vineri.

In plus, iarna din emisfera sudica ii "ofera virusului gripal ocazia sa se combine si sa schimbe material genetic in mod imprevizibil", a spus ea.

Expertii OMS se tem in special de un melanj devastator intre caracteristicile virusului A(H1N1), foarte contagios, si cele ale virusului gripei aviare H5N1, foarte virulent.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#gripa porcina virus, #gripa porcina Mexic , #gripa porcina