Opinii: Pandemia de isterie

Duminica, 17 Ianuarie 2010, ora 18:20
3475 citiri
Opinii: Pandemia de isterie
Foto: Reuters

Nimic nu i-a convins pe romani sa se vaccineze impotriva gripei porcine. Nici campaniile Ministerului Sanatatii, nici numarul de cazuri de imbolnaviri sau decese care crestea alarmant.

Nimic, pana la moartea unui om cunoscut - Toni Tecuceanu. Doar moartea acestuia a fost, din nefericire, "argumentul" care i-a facut pe romani sa se imbulzeasca la centrele de vaccinare si sa creeze cozi interminabile.

Si, cu cat cozile cresteau si erau aratate la televizor si de sus, si dintr-o parte, cu atat romanii erau mai "convinsi" ca vaccinul e bun, ca trebuie facut si ca tot ce-i tinuse pana atunci departe de centrele de vaccinare nu erau decat prostii. Am observat cu totii, din nou: coada produce coada.

In Romania, cei mai multi dintre noi cunoastem coada ca un fenomen social de pe vremea lui Ceausescu. Cei tineri, care nu au stat in viata lor mai mult decat la o coada de zece persoane la film, nu-i vor putea intelege niciodata pe cei care se imping la o coada, incearca sa mai "fure" cate cinci metri inaintand mai repede pe stanga sau pe dreapta, pe cei care au in ochi spaima ca "se termina" ce se vinde acolo si stau cu cuvintele pe buze, de data asta nerostite: "sa se dea cate unu, ca sa ajunga la toti".

Insa, cum se poate schimba de la o zi la alta atitudinea unui numar semnificativ de oameni - vorbim de zeci de mii de romani, din care 13.000 de bucuresteni care s-au vaccinat intr-un weekend - pe un subiect atat de sensibil cum e gripa porcina?

In cazul pandemiei de gripa porcina, care se caracterizeaza printr-o difuzare foarte rapida si mortalitate totusi redusa, a actionat mai degraba spriritul de turma decat frica de moarte. Cat timp imbolnavirile si decesele se pastrau la nivel statistic, pe nimeni nu interesa prea mult ca au fost inregistrate inca 200 de imbolnaviri si 20 de decese cauzate de gripa porcina, de exemplu.

Drama insa, detaliata, povestita cu detalii uneori inadmisibil de intime, prinde la romani. Moartea unei persoane cu notorietate, a unei vedete, a atras atentia pe care sute de informatii furnizate in ultimele luni nu reusise sa o capteze.

Acesta nu a fost inca decat terenul pregatit, pe care au semanat televiziunile ulterior teama, ajunsa la frica si, in final, la panica. Imaginile repetate obsesiv cu mii de persoane stand la coada, exemplul unor politicieni cu priza la public, dar si indemnul a doi reprezentanti ai sistemului sanitar in care romanii au incredere - Raed Arafat si Streinu Cercel - au fost motivele cel mai des invocate atunci cand erau intrebati cei aflati la coada de ce se afla acolo.

Reactia la mediatizarea excesiva a venit si din partea unor specialisti din domeniul medical care s-au pronuntat impotriva acestui vaccin - ca nu e suficient testat, ca e inutil, ca nu se moare decat daca ai si alte afectiuni cronice. Chiar si multi medici au protestat pentru ca au fost fortati sa se vaccineze, iar altii nu au ezitat sa le spuna pacientilor ca fac un lucru inutil vaccinandu-se contra gripei porcine.

Incet, incet, isteria a trecut, numarul celor care se vaccineaza zilnic nemaifiind "demn" de un subiect de presa. Raman insa problemele de comunicare, mesajele contradictorii date in aceasta perioada populatiei, extrem de periculoase deoarece faciliteaza si intretin starea de isterie.

Reactia publicului roman in cazul decesului actorului roman, despre care s-a spus initial ca ar fi murit de gripa porcina in conditiile in care nu avea alte afectiuni cronice, nu ar fi trebuit sa surprinda autoritatile.

Aveam deja precedentul esecului campaniei de vaccinare impotriva cancerului de col uterin, cand parintii au adoptat o pozitie agresiva impotriva vacinarii, din cauza unei comunicari total ineficiente.

Insa, se pare ca autoritatile n-au inteles inca faptul ca a comunica eficient nu este acelasi lucru cu a pune informatii la dispozitia publicului. Cartoanele inserate in calupurile publicitare, cu privire la simptomele gripei porcine si care te indeamna sa te prezinti la medic, nu te pot determina sa te vaccinezi.

Ar fi fost necesara o campanie de comunicare realizata dupa ce se identificau exact temerile si sensibilitatile publicului, canalele de comunicare la care sunt receptive si cei mai buni purtatori de mesaj.

Numai asa s-ar fi evitat panica, deciziile luate dupa ureche, populatia si-ar fi putut asuma o decizie in cunostinta de cauza (cea mai mare parte) si poate ca acuzatiile de tunuri date de diversi cu vaccinul anti-porcina si-ar fi pierdut din start din credibilitate.

Primul val de panica a trecut, nici cozi interminabile nu mai sunt pentru vaccinarea contra gripei porcine. Din pacate, confuzia domneste inca si autoritatile par sa nu fi invatat nimic din experienta traita in urma cu numai o saptamana.

Mesajele contradictorii sunt din ce in ce mai multe: ba e inutil vaccinul, ba e obligatoriu sa-l faci daca vrei sa scapi de porcina; se mediatizeaza cazuri de deces imediat dupa vaccinare, iar autoritatile nu catadicsesc sa explice ce s-a intamplat, ceea ce, din nou, sadeste frica; ies diversi pe sticla sa spuna ca, in timp, efectele negative ale vaccinului vor face multe probleme celor care l-au facut, din nou, autoritatile nu au o rectie prompta.

Iar pana la un nou episod de isterie mai este foarte putin. La inceputul lunii februarie s-a anuntat ca va incepe vaccinarea elevilor, intr-un mod mai degraba dictatorial. Se pune la avizier un anunt si, daca parintele nu zice explicit nu, atunci inseamna ca e da si copilul va fi vaccinat. Atat abordarea, cat si informatiile tot mai dese care sunt aruncate pe piata, despre insuficienta testare a vaccinului pentru copii, au pus pe jar parintii.

Nimeni nu le da asigurari ca vaccinul este sigur pentru copiii lor. Nimeni nu le spune care ar putea fi cel mai rau lucru care s-ar putea intampla copiilor, dar nici de ce este obligatoriu ca acestia sa se vaccineze. In ziua in care prima serie de vaccinari va incepe, daca nu se face pana atunci ceva din punct de vedere al modului de informare, va izbucni o adevarata revolta: aceea a parintilor.

Unde va duce aceasta? Fiind vorba de copii, de gripa porcina si de responsabilitatea autoritatilor romane, posibilitatile sunt nelimitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#frica gripa porcina romani, #cozi vaccin gripa porcina, #pandemie gripa porcina , #gripa porcina