Pandemia care speria omenirea acum patru ani poate reveni oricand

Marti, 11 Iunie 2013, ora 23:45
4316 citiri
Pandemia care speria omenirea acum patru ani poate reveni oricand
Foto: Hot News

Se implinesc patru ani de la data cand Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) declara, la 11 iunie 2009, pandemia la nivel global a ceea ce in termeni populari numim "gripa porcina", iar in termeni de specialitate "virusul gripal H1N1".

Declansata in luna aprilie a aceluiasi an ca epidemie in Mexic, in iunie se declara pandemia, iar OMS era pusa in fata unuia din cele mai grele examene ale sale: stapanirea acestei situatii fara precedent, care poate duce la dezastru.

Organizatia a actionat foarte energic, reusind sa limiteze focarele declarate si sa reduca factorii de risc. Statisticile vremii aratau clar ca, dupa ce se actiona energic, frecventa cazurilor in respectiva zona incepea sa scada, pana la disparitie, arata Infoniac.

Majoritatea guvernelor au cuplat rapid cu masurile stabilite iar, la timpul sau, reactia prompta a oficialior romani a fost apreciata pe plan international, chiar daca a trebuit sacrificat un numar mare pasari (pentru care proprietarii au fost bineinteles despagubiti).

Ca urmare, in luna mai 2010 s-a putut declara incetarea pandemiei, dupa ce fusese afectata populatia din 214 tari, in care s-au inregistrat 18.138 decese. Expertii considera ca masurile dispuse de OMS si-au aratat efectele benefice, intrucat un asemenea fenomen ar fi putut duce la consecinte mult mai grele.

In Evul Mediu, cand omenirea nu dispunea inca de cunostintele necesare ca sa actioneze profilactic, declansarea unei pandemii se solda chiar si cu milioane de decese.

Efecte colaterale

Dar au existat si efecte colaterale, provenind in principal din insuficienta informare si din panica. In economia mexicana, acolo unde izbucnise epidemia initiala, impactul panicii asupra turismului a fost distrugator: incasarile din turism au scazul cu 80%.

Nu e de neglijat, daca tinem seama de faptul ca in Mexic turismul reprezinta una din pricipalele surse de venit. Chiar si in Statele Unite, turismul scazuse cu 50%, iar in Canada cu 40%.

Pe plan local, s-au inregistrat si excese. Astfel, in Egipt s-a trecut rapid la eutanasierea tuturor porcilor, a caror carne era consumata de copti - principalul segment de populatie crestina. Au fost eutanasiate 250.000 capete, iar populaia nemusulmana a ramas fara una din principalele surse de hrana traditionala.

Astazi, privind retrospectiv, putem aprecia ca multe vieti omenesti au fost salvate ca urmare modului energic in care a actionat OMS si stilului cooperant cu care a raspuns un mare numar de guverne ale lumii.

Cu toate acestea, dupa trecerea pericolului potential au inceput sa apara pozitii critice privind masurilele OMS, considerate nu numai exagerate, dar si subordonate unor interese.

Astfel, inca de la sfarsitul lunii ianuarie 2010, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei suspecta OMS ca "ar fi exagerat amenintarea gripei". Criticile privesc in special modul prin care a fost schimbata definitia unei pandemii de gripa la nivel mondial, cu referire la alta rata de mortalitate decat la o gripa normala.

Cu aceste noi criterii, o pandemie exista atunci cand noul virus se raspandeste rapid in intreaga lume, cu toate ca mortalitatea este inca scazuta. S-au efectuat expertize, din care rezulta ca "au fost gasite legaturi de interese intre sase experti ai OMS si unele companii farmaceutice".

O cauza nobila, aruncata in derizoriu?

Acuza este foarte grava, cu atat mai grava cu cat incearca implicit sa arunce in derizoriu actiunile notabile ale OMS, intrucat nimeni nu-si poate inchipui ca interesele celor sase experti au putut transforma o actiune umanitara intr-un bluf.

Fireste, este regretabila imixtiunea profitorilor intr-o cauza nobila, dar nici nu putem accepta cu usurinta aruncarea acesteia in derizoriu doar pentru motivul ca unele persoane au profitat de situatie.

Nici macar faptul ca s-au inregistrat 18.138 decese nu poate fi considerat ca o slabiciune a OMS, atata timp cat nu stim numarul celor care nici macar nu s-au mai imbolnavit, ca urmare fermitatii acestei organizatii.

In ce priveste gripa porcina insa, ramanem cu arma la picior: OMS atrage atentia ca pericolul nu este trecut, epidemia poate sa reizbucneasca oricand. Doamne fereste, sa revina in actualitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#OMS gripa porcina, #profilaxie gripa porcina, #virusul gripal H1N1, #virusul gripal , #gripa porcina