Ziare.com

Pandemie de gripa porcina - ce inseamna si cum va afecta Romania?

Joi, 11 Iunie 2009, ora 23:40

   

Pandemie de gripa porcina - ce inseamna si cum va afecta Romania?
OMS a declarat joi pandemie de gripa noua A H1N1, asa-zis porcina.

"Am ridicat nivelul gripei porcine de la 5 la 6, dupa ce criteriile stiintifice privind o pandemie au fost indeplinite", a anuntat presedintele OMS, Margaret Chan, adaugand ca in acest moment intreaga lume se lupta cu un virus nou, contagios, care se raspandeste extrem de repede.

"Am cerut sfaturi din partea mai multor autoritati privind virusul AH1N1, dar inca ne confruntam cu foarte multe semne de intrebare. Am facut o prima evaluare a evolutiei acestui virus: evolueaza foarte rapid si, ca toate virusurile gripei, prezinta mutatii si poate schimba regulile.

Acest virus va avea o severitate moderata. Pe baza dovezilor, cea mai mare majoritate a pacientilor s-au recuperat rapid, chiar si fara medicamentatie. Simptomele apar la oameni tineri, adulti", a adaugat Margaret Chan.

Recomandarile OMS in caz de pandemie de gripa

Cu toate ca se transmite foarte repede de la o persoana la alta si de la o tara la alta, Chan a amintit ca niciun alt virus nu a fost identificat atat de repede si nu a fost controlat atat de eficient pana acum ca AH1N1.

Ce inseamna pandemia?

Presedintele OMS a explicat ca nivelul 6 de alerta se activeaza atunci cand sunt atinse doua regiuni distincte in lume si nu inseamna neaparat ca numarul de cazuri la nivel mondial va creste rapid sau ca virusul devine mai virulent.

Margaret Chan a explicat ca nu este recomandata inchiderea granitelor sau limitarea cirulatiei populatiei si a cerut tarilor care sunt deja afectate de virusul gripei porcine sa isi ia toate masurile de protectie si sa se pregateasca de un nou val, iar tarilor care au cazuri, cum este Romania, sa ramana in alerta, si sa se mentina masurile luate pana acum.

Nu in ultimul rand, numarul 1 al OMS a tinut sa sublinieze ca virusul AH1N1 este acum problema noastra, a tuturor, insa ca impreuna vom reusi sa trecem si peste aceasta provocare. In acest context, a facut un apel la calm si a repetat "declararea pandemiei de gripa porcina se refera asadar la raspandirea virusului, nu la severitatea infectiilor produse de acesta".

Cum sa te protejezi de gripa porcina

Cel mai recent bilant al gripei este de 27.737 de cazuri si 141 de morti, in 74 de tari, potrivit unui raport al OMS, prezentat miercuri.

Nivelul de alerta nu se leaga de severitatea bolii si trebuie avut in vedere ca, deocamdata, boala are o evolutie blanda sau moderata. Virusul nu este mortal si nu s-au mai inregistrat decese in ultimul timp.

Gripa porcina in Romania

In Romania sunt in prezent 11 cazuri confirmate de imbolnavire cu virusul H1N1.

Al 11-lea caz de infectare cu virusul gripei porcine in Romania

Ion Bazac, ministrul Sanatatii, a declarat joi seara ca viata noastra poate decurge normal, dar trebuie sa respectam cu strictete masurile de preventie emise de autoritatile medicale, in conditiile in care OMS a declarat pandemie de gripa porcina.

Mai mult chiar, ministrul Sanatatii a tinut sa explice ca pandemia inseamna raspandirea virusului cu rapiditate, iar gradul de severitate este considerat modest.

"In aceasta situatie, Romania va lua masurile care trebuie implementate la nivel intersectorial si vom avea o atitutine coordonata si eficienta a autoritatilor. Populatia va fi informata in permanenta, vom monitoriza focarele si vom intensifica colaborarea cu OMS", a declarat Bazac.

Ministrul Sanatatii a mai anuntat inca o data ca nu exista o transmitere a bolii la nivelul comunitatii, de aceea, Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca nu este nevoie ca granitele tarii sa fie inchise.

"Institutul Matei Bals si sectiile de boli infectioase din spitale sunt pregatite. Nu sunt necesare noi masuri in Romania. Cert este ca vorbim de un virus nou si se mai fac inca cercetari. Populatia trebuie sa urmeze strict recomandarile noastre", a mai spus acesta.

Ion Bazac a declarat ca institutia pe care o conduce a pregatit un plan national pentru protejarea populatiei care include masurile necesare care vor fi luate in cazul in care problema se va agrava. Ministrul de resort a mai declarat ca tulpina virusului nu a fost inca identificata, dar vor fi luate masurile specifice de preventie daca apar simptome.

"In urma cu o ora (joi n.red.) am primit ultima situatie. Astfel ca in Europa exista 1.565 de cazuri de gripa porcina si 126 au fost inregistrate in ultimele 24 de ore. Exista 27.689 de cazuri de gripa porcina la nivel mondial, iar 1.224 au fost inregistrate in ultimele 24 de ore", a mai spus ministrul Sanatatii.

Romania lucreaza la un vaccin

Ion Bazac a precizat ca la 90 de zile de cand cei de la Institutul Cantacuzino vor primi cele 3 tulpini de virus se va putea face vaccinul impotriva virusului H1N1.

"Pana la sfarsitul anului putem face 5 milioane de doze de vaccin. Important este ca in Europa nu sunt confirmate transmiteri secundare in comunitate, toate cazurile fiind de import. Vaccinul gripei sezoniere se va face simultan cu cel pentru H1N1 pentru cresterea imunitatii.

Recomandam populatiei sa isi faca doua doze de vaccin pentru cresterea imunitatii ", a mai spus acesta.

Institutele de cercetare din toata lumea sunt in cautarea unui vaccin pentru aceasta boala, insa pana acum nu au avut succes. Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat recent ca laboratoarele farmaceutice vor putea incepe sa produca un vaccin impotriva virusului gripei porcine pana la sfarsitul lunii iunie sau inceputul lunii iulie.

Bazac a subliniat ca aceasta alerta este mai mult un test pentru a se vedea cum se descurca autoritatile in cazul in care situatia se va agrava. Acesta a mai precizat ca in acest moment exista 450.000 de doze de vaccine antiviral.

Recomandarile Ministerului Sanatatii

"Populatia nu trebuie sa isi faca provizii de apa si alimente. Pandemia nu inseamna ca s-a modificat ceva in virulenta acestui virus sau ca boala este mai agresiva, ci ca se raspandeste foarte repede", a mai declarat joi seara Bazac.

"Nu este absolut niciun pericol, dar conteaza foarte mult masurile de preventie. Conteaza foarte mult sa ne spalam pe maini cu apa si sapun si sa utilizam o batista de unica folosinta", a declarat ministrul la RealitateaTV.

Incepand din septembrie, va incepe o campanie de vaccinare in scoli, apoi vor fi vaccinati batranii de peste 60 de ani.

"Vom vaccina si 5% din populatia care lucreaza in serviciile publice. Tinerii sunt pe locul patru. Rata de atac ar fi sub 500.000 daca urmam acest plan de vaccinare", a mai declarat Bazac.

Cititi si Nici gripa porcina nu mai e ce-a fost!

Al doilea val de gripa porcina, in ianuarie

Pacientii vindecati de gripa porcina sunt imuni la virus, timp de un an

Gripa porcina, actiune diabolica de PR?

Care sunt simptomele gripei porcine?

Simptomele gripei porcine sunt similare gripei umane: tuse, febra brusca, dureri de cap si dureri musculare. In cazurile grave, poate duce la pneumonie si chiar moarte. Perioada de incubare la oameni este intre doua si cinci zile. Daca prezentati aceste simptome, mergeti imediat la spital!

Virusul care provoaca gripa porcina este o ramura a virusului H1N1, care contine gene de pasare, porc si umane, intr-o combinatie nemaintalnita pana acum. Cei mai expusi sunt cei cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani, a caror sistem imun puternic reactioneaza virulent la virus. Alte studii realizate in Statele Unite au aratat ca varstnicii au o imunitate naturala la acest virus.

Autoritatile au demarat, inca din aprilie, cand gripa porcina a inceput sa se raspandeasca in Europa, o campanie pentru avertizarea cetatenilor. Populatia a fost sfatuita ca la intoarcerea dintr-o tara in care au existat cazuri de gripa porcina, daca acuza simptome de gripa (febra, tuse, dureri de cap) sa se prezinte imediat la medic.

Fazele de alerta pandemica ale OMS

Fazele 1-3 sunt legate de activitatile de pregatire si includ dezvoltarea capacitatilor si planificarea activitatilor de raspuns, pe cand fazele 4-6 semnalizeaza clar necesitatea intreprinderii masurilor de raspuns si a eforturilor de micsorare a impactului. In perioadele ce urmeaza dupa primul val pandemic sunt luate masuri pentru a facilita activitatile post-pandemice de recuperare.

In natura, virusurile de gripa (influenza) circula continuu intre animale si, in special, pasari. Totodata, aceste virusuri pot, teoretic, sa se transforme (dupa schimbarea structurii antigenice) intr-un virus ce poate cauza pandemie:

- in faza 1, niciun virus ce circula intre animale nu este identificat sau raportat sa cauzeze infectii la oameni

- in faza 2 virusul gripal animal care circula intre animalele domestice sau salbatice este cunoscut drept sursa de infectie la oameni, de aceea este considerat ca pericol potential pentru pandemie

- in faza 3, virusul gripal animal sau virusul animal-uman reasortat cauzeaza cazuri sporadice sau focare mici de boala la oameni, dar virusul nu se transmite usor de la om la om ca sa provoace o eruptie la nivel de comunitate.

O transmitere limitata de la om la om poate sa se intample in unele circumstante, de exemplu in cazul unui contact apropiat intre persoana bolnava si persoana neprotejata care o ingrijeste. Totodata, transmiterea limitata in aceste circumstante nu indica faptul ca virusul a atins nivelul de transmitere intre oameni ce ar provoca o pandemie.

- faza 4 este caracterizata prin transmiterea confirmata de la om la om a virusului gripal animal sau a virusul animal-uman reasortat, capabil sa cauzeze eruptii la nivel de comunitate. Aceasta abilitate semnifica o schimbare importanta si inevitabila in riscul aparitiei unei pandemii.

Orice tara care suspecteaza o situatie similara trebuie sa se consulte de urgenta cu OMS si impreuna sa evalueze situatia, iar decizia de implementare a operatiunii rapide de localizare a pandemiei e necesar sa fie luata de catre tara afectata in caz ca este justificata.

Faza 4 indica o crestere semnificativa a riscului de aparitie a pandemiei, dar nu este o obligativitate de aparitie.

- faza 5 este caracterizata prin transmiterea virusului de la om la om in cel putin doua tari intr-o regiune a OMS. La aceasta etapa, majoritatea tarilor nu vor fi afectate si declararea Fazei 5 de alerta este un semnal important ca pandemia este iminenta si timpul pentru finalizarea masurilor de organizare, comunicare si de implementare a masurilor planificate de diminuare este limitat.

- faza 6, faza pandemica, este caracterizata de eruptii in comunitati in cel putin o tara in diferite regiuni ale OMS, aditional criteriilor definite in Faza 5. Declararea acestei faze va indica ca pandemia la nivel global e in plina desfasurare.

Pe parcursul perioadei de varf, nivelurile maladiei pandemice in majoritatea tarilor cu o supravegere adecvata vor cobori mai jos de nivelurile inregistrate in perioada de varf.

Pandemiile precedente au fost caracterizate de valuri de intensitate aflate la cateva luni distanta unul de altul. Odata cu reducerea nivelului de activitate a maladiei, sarcina decisiva a comunicarii va fi de a echilibra informatia cu posibilitatea aparitiei unui nou val de raspandire a infectiei. Valurile pandemice se pot repeta la cateva luni si un semn de "ragaz" poate fi prematur.

In perioada post-pandemica, activitatea (intensitatea) maladiei gripale va reveni la nivelele normale, nivele inregistrate in sezonul gripal. Se asteapta ca virusul pandemic sa se comporte ca virusul gripal sezonier A.

Adriana Toma si Irina Ursu

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6095 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
21 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu sunt TOMA..dar :

-periodic apare ceva ce "baga frica in oase". (la unii)
-"tot" periodic apare o "tema tare"ce se dezBATE de "deontolgi"(aceeashi/vorbesc de ei despre ei)ce "recomanda" "o manifestare cetatzeneasca","un spirit civic","un suflu umanitar","o atmosfera fratzeasca"..in vremuri de "restriste" inventante pentru a stapini MAREA MASA.
-PANDEMII au fost si vor mai fi .
-"omenirea" e mai usor de controlat cind asupra ei apar "napastuiri".
-abate atentzia de la problemele zilnice si da-i un "subiect de mestecat".
-se rezolva si o "problema "economica ca shi:*** nebuna,gaina "shocata",gripa porcina,GINDACUL DE CLORADO (inexistent dar "insamintzat" cu succes in Europa)
Cind s-a sfirshit "gemul" "dai coltzul"intr-o atmosfera ecologica,fara nici o pandemie shi iubit de toata lumea .

 

cred ca ar trebui sa se aminteasca de pandemia :

-accidentelor rutiere;
-consumismului;
-parcarilor;
-nesimtzirii;
-"furacioshilor"
-DNA-ului
.............

Viva la vodka

Tu esti beat cand scrii sau tampenia ta este naturala ?

Mos bazil,

Stiu ca la varsta matale inaintata nu te mai sperie nimic. NOI avem o problema: gripa porcina. Se manifesta in fiecare zi, vedem la televizor tot felul de oameni afectati de visrus si nu putem face nimic. La noi a inceput cu virusul 322, sau poate mult mai devreme, dar nu ne-am dat seama. Este ingrijorator faptul ca si premierul se pare ca a fost infectat, cel putin asa spunea nenea Ciutacu. Ce o sa ne facem NOI? Unde mai gasim alti conducatori? Doamne ce blestem ne-ai aruncat! Tocmai gripa porcina ne-ai trimis pe cap. Nu eram noi porci?

@vanshakira nu e vina mea ca proverbul :

"cine se-aseamana se aduna/de ce ti-e frica nu scapi" e valabil.Se pare ca "functioneaza" legea atractiei universale la gripa porcina.In alta "ordine de idei" nu tot ce vezi este real si nu tot ce "se zice" e adevarat.Fiecare discerne conform capacitatzii proprii...si a informatziilor pe care le detzine (sau le citeste printre rinduri).Presupun ca daca este intrebat un "specialist" gripa spaniola nu a fost o "pandemie"....pt. simplu fapt ca nu a fost inventat "termenul".
In rest "nu mor caii cind vor cainii".

rezumand :

in momentul de fata avem la gramada :
- efectele incalzirii globale
- iminenta cutremurului devastator
- criza care se poate sfarsi printr-un razboi (de la dl Patriciu citire)
- aviara
- pandemia de gripa porcina.
Sa tot mori de frica ! Nu ca n-ar fi vorba de probleme reale, dar este ingrijorator modul cum este dozata si administrata informatia. Imi aminteste de vremea Impuscatului cand, de fiecare data cand puterea mai strangea surubul, se lansau zvonuri ca rusii sunt la granita, tara e amenintata etc. Nimic nu linisteste mai bine, pana la paralizare, decat spaima. Uiti pana sa si traiesti.
Mai sunt apoi, acele amplificari cu scopuri comerciale (*** nebuna, puiul cu dioxina si inca unele mai recente in legatura cu oaia si cu pestele de crescatorie) sau camaniile de vaccinare in masa dintre care cea pentru hepatita C care a declansat dramatice cazuri de scleroza in placi. Ar fi inca multe exemple de adaugat.
Nu ma intriga prezenta acestor subiecte in presa (informatia este necesara), ci modul cum este biciuita populatia cu atatea amenintari, cum este savant intretinuta in mod spaima noastra de zi cu zi.

precizare

cuvantul inlocuit cu atata pudoare prin *** era "vaka nebuna".

sa fim Toma

foarte adevarat mos bazil, asa si cu gripele astea, intai a facut gripa puiul, acuma recidiveaza porcul (adio fripturici...) si evident, va aparea cineva care ne va recomanda calduros sa devenim vegetarieni, sa se injectam clorofila, ca sa nu dea gripa-n noi... si sa nu uitam sa ne vaccinam, doar e criza si companiile farmaceutice trebuie sa prospere! dupa asta, bucurosi ca am scapat de toate si nu a inceput nici al treilea razboi mondial o sa mergem voluntari la plantat intr-o obscura campanie (cu nume pompos) a unei si mai obscure televiziuni, manati de la spate spre cine stie ce hartoape uitate de bunul Dumnezeu, asemeni unei turme, in timp ce hotzii si afaceristii, ramasi nepedepsiti, isi rad in barba...

...

La 7 miliarde de oameni,locuitori ai Terrei,27000 sint purtatori ai virusului AH1N1 iar 141 au decedat!
Unde este pandemia???
Daca aceasta forma de gripa este declarata pandemie,atunci SIDA ce este??

 

tot pandemie

Ia ghici? E tot pandemie...cauta si tu pe wikipedia AIDS pandemic...Sunt 2 pandemii in lume la ora actuala, aceasta gripa "porcina" si SIDA.

Sunt multi ignoranti ca tine am observat, si bine, pana la urma optiunea voastra... dar o sa vedeti mai tarziu ce poate sa faca o pandemie. Este un virus nou, omul nu are imunitate la el, si se raspandeste de la om la om foarte usor.

buna decizia

Desi 30.000 de cazuri de gripa porcina nu par multe in comparatie cu populatia umana globala actuala, sunt trei motive majore pentru care gripa porcina a trebuit sa fie declarata pandemica:

1. gripa porcina a inceput sa elimine celelalte gripe, obisnuite, intalnite la oameni; asta inseamna ca tot mai multi oameni care vor avea simptome de gripa au sanse tot mai mari sa fie diagnosticati cu gripa porcina si nu gripa obisnuita, si ca atare tratamentul obisnuit de antibiotice nu va ajuta cu nimic! In plus, ca orice gripa se transmite foarte usor de la un om bolnav la multi sanatosi, iar in procesul de tranzitie virusul H1N1 poate sa se transforme in ceva si mai rezistent si mai mortal!

2. gripa porcina inca se transmite desi e sezon de vara, ceea ce nu s-a mai intamplat cu nici o alta gripa pandemica pana acum.

3. oamenii si guvernele trebuie sa fie pregatiti cu medicamente eficiente pentru la toamna-iarna cand este sezonul obisnuit de gripa; punand nivelul de alerta la 6, guvernele sunt astfel obligate sa actioneze corespunzator. Este in fapt de laudat guvernul Mexicului care a inchis imediat scoli, locuri publice, in aprilie cand a inceput acest swine flu show la ei. Asa au reusit sa tina numarul de cazuri la numai aproape 7000 pana acum, cand populatia lor e de ordinul milioanelor de oameni!

Dumnezeu sa ne ajute sa trecem cu bine prin asta!

 

Amen !

pace tie si pace noua !

asta ne mai lipseste

eu cred ca lucrurile suint mult mai grave dar nu vor sa creze panica

 

sau poate

mai putin grave ; dar serioase totusi

Trebuie eliminati virusii Paunescu si Vadim

Alfel pandemia de gripa porcina va afecta intreaga Europa.

 

Sistemul e de vina

sistemul de alerta e bazat pe gripa aviara care se raspindeste mai greu dar e mult mai grava. Gripa porcina e o forma relativ usoara (ca procentaj de decese) dar se raspindeste ce-i drept mult mai usor. Cele citeva sute de fatalitati cauzate de gripa porcina in astea aprox. 2 luni nu se compara totusi cu 4-500.000 de fatalitati cauzate de gripa NORMALA in lume, in fiecare an !

 

Mos Bazil are dreptate.

Uitati-va in orice dictionar (nu neaparat medical)la definitiile de epidemie si pandemie.
Epidemie(nu se refera numai la boala)dar vorbind acum de boala contagioasa:"O boala care se raspandeste rapid si cu consecinte grave/devastatoare intr-o arie sau o tara".
Pandemia este cam acelas lucru,numai ca aria de raspandire este globala.
"Griputza de purcelus" a ajuns la o raspandire globala.
Dar nu vad consecintele grave/devastatooare.S-au luat masuri,lumea este avizata,se pare ca masurile luate lucreaza
Se moare in lume de gripa obisnuita (sute de mii anual) se moare in lumea a 3-a (aia a sarantocilor,nu a "noastra") de boli contagioase FOARTE CURABILE.Cine trage alarma?.
Ceva nu miroase a bine in toata "pandracia" asta de purcelus.Cineva a starnit si intretine flacara pandemiei in massmedia(?????).Lipsa de alte subiecte "SHOCK"?.
Apropo.S-a anuntat ca in curand (nu retin cand) va avea loc o intrunire internationala cu reprezentanti pe probleme de sanatate,din vreo 40 tari si bine inteles si reprezentanti ai WHO/OMS (organizatia mondiala a sanatatii)sa vada ce-i de facut cu "purcelina".TOATA AGLOMERATIA ASTA DE SPECIALISTI VA AVEA LOC GHICITI UNDE?.LA CANCUN IN MEXIC!!!.FRUMOS LOC SI-AU ALES.GUITZZZZZ.
Peste cateva saptamani plec in vacanta la CANCUN.Va povestesc la intoarcere cum m-am luptat cu Tequila si cu purcelusul (la gratar).

 

Manifestul

O fantoma bantuie intreaga Europa. Oare ce sa fie?

 

manipulare pe fata

mos bazil a pus punctul pe ''i''
ei ne considera dobitoace si cred ca tot ceea ce ne servesc noi rumegam linistiti
sa-i i-a boala cu tot cu vacinul lor cu tot

 

Batranii peste 60 de ani sunt imuni la gripa porcina

Potrivit unui articol publicat pe ziare.com in 22 mai:

Oamenii peste 60 de ani sunt imuni la gripa porcina Vineri, 22 Mai 2009, ora 12:37 Comenteaza acest articol | 4 comentarii Expertii americani au gasit o explicatie simpla pentru faptul ca majoritatea celor infectati cu H1N1 au varste de pana in 60 de ani. Persoanele de peste aceasta varsta au imunitate naturala la acest virus


DE CE AR FI PRIORITARI ATUNCI BATRANII PESTE 60 de ani pentru vacinare?!

 

DE CE AR FI PRIORITARI ATUNCI BATRANII PESTE 60 de ani pentru vacinare?!

poate vor sa-i extermine pe bietii oameni ca nu au de unde le plati pensiile


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor